Čislák: Odvolávajú ma pre kauzy, ktoré spôsobili dve pravicové vlády

Čislák: Odvolávajú ma pre kauzy, ktoré spôsobili dve pravicové vlády

Bratislava 24. apríla 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Minister pochybuje, že opozícii ide skutočne o stav slovenského zdravotníctva

Čislák tvrdí, že ho opozícia odvoláva pre kauzy, ktoré spôsobili dve pravicové vlády. V súvislosti s kritikou zo strany opozície ohľadom transparentnosti a schránkových firiem poukázal na exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH).

Reklama
Na snímke minister zdravotníctva SR Viliam Čislák

Čislák na dnešnom brífingu v parlamente uviedol, že Uhliarik v lete pred nástupom do funkcie ministra odcestoval na Cyprus a prestal byť konateľom vo firme, ktorá má matku na Cypre. “Na adrese, kde sa zakladajú schránkové firmy,” poznamenal Čislák. Upozornil zároveň, že firmy blízke Uhliarikovi si počas ministrovania kresťanského demokrata výrazne polepšili.

Čislák pochybuje o tom, že opozícii ide skutočne o stav slovenského zdravotníctva. “Poslanci sa rozhodli odvolávať ma ešte predtým, ako bola odovzdaná správa o stave zdravotníctva. To svedčí o tom, že im ide len o politikárčenie,” vyhlásil šéf rezortu zdravotníctva.

Reklama

Minister súhlasí, že slovenské zdravotníctvo nefunguje stopercentne. Trvá však na tom, že má riešenia a aj ich predstavil. Opozíciu o stave zdravotníctva informuje v spomínanej správe. Hovorí v nej podľa jeho slov aj o reforme pre pacienta. Poukázal na podporu prevencie, primárneho kontaktu, úpravu liekovej politiky. Pokiaľ ide o kritiku ohľadom zadlžovania nemocníc, uviedol, že v lete by mal byť audit nemocníc.

 

 

Novotný si myslí, že by pomohlo, aby porovnávali ceny prístrojov s Českom či Maďarskom, kde nakupujú lacnejšie

Minister zdravotníctva Čislák mal po svojom nástupe do exekutívnej funkcie dôsledne prešetriť kazu nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Po takmer pol roku však možno konštatovať, že prípad je stále nedoriešený. V parlamentnej rozprave k návrhu na odvolanie Čisláka z funkcie to dnes uviedol poslanec Viliam Novotný (nezaradený).

Reklama
Na snímke Viliam Novotný

“Minister zdravotníctva čaká na výsledky vyšetrovania Národnej kriminálnej agentúry a prokuratúry. On ale nemá čakať, ale dôsledne prešetriť predražený nákup,” povedal Novotný s tým, že Čislák namiesto konania uhráva prípad CT do stratena.

“Kauzu označil za pseudokauzu. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) ako argument, že CT nebolo predražené, použilo správu od spoločnosti Medical Group, ktorá CT predávala. Ten, kto predal, dal správu, že nepredal predražene, a to je argument MZ,” upozornil Novotný.

Aby sa podobné nákupy neopakovali, nemocnice, ale aj MZ, by mali podľa Novotného na svojej internetovej stránke zverejňovať, že k nákupu dochádza. “Vestník verejného obstarávania široká verejnosť nesleduje. Pomohlo by aj porovnávanie cien rovnakých prístrojov s Českom či Maďarskom, kde nakupujú lacnejšie. Bude tiež potrebné zmeniť zákon o verejnom obstarávaní tak, že sa sprísni dohľad štátu nad takýmito veľkými nákupmi,” dodal.

Vladimír Baláž (Smer-SD) Novotného upozornil, že predražené nákupy sú problémom dlhé roky. “Ale neviem, čo to má spoločné s ministrom Čislákom. Môžme sa o tom rozprávať, až keď prejde určitý čas. Spomínať to teraz je zlé,” myslí si.

Exminister zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD) Novotného upozornil, že CT kúpené nemocnicou Havlíčkov Brod a nemocnicou Piešťany, neboli rovnaké. “Tamojšie CT síce stálo 530.000 eur bez DPH, ale vzápätí bola podpísaná servisná zmluva na 12 miliónov korún. V Čechách neboli zhodnotené stavebné úpravy. Tam to bolo platené v hotovosti, v Piešťanoch na 48-mesačný lízing,” dodal.

Reklama

 

Do rozpravy k Čislákovmu odvolaniu je ešte prihlásených osem poslancov

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) sa dnes po viac ako týždňovom prerušení rozpravy opäť postavil pred poslancov. Členovia opozície mu chcú vysloviť nedôveru za to, lebo sa podľa nich snaží zamiesť kauzy pod koberec. Opozícia poukazuje napríklad na kauzy piešťanského CT prístroja, stravovacie tendre v nemocniciach či situáciu v žilinskej nemocnici.

Na snímke minister zdravotníctva SR Viliam Čislák

Debata o Čislákovom odvolaní sa začala ešte minulý týždeň v stredu (15.4.), popoludní sa však prerušila, aby sa mohlo diskutovať o kauze Váhostav-SK. Do rozpravy k Čislákovmu odvolaniu je ešte prihlásených osem poslancov.

Po prevalení kauzy piešťanského CT odstúpila z funkcie ministerka Zuzana Zvolenská, po tlaku verejnosti aj vtedajší predseda parlamentu Pavol Paška a podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová (obaja Smer-SD). Čislák označil tento prípad za pseudokauzu, Zvolenská podľa neho odišla zbytočne.

“Ľudia zodpovední za kauzu nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou dostali lukratívne posty, v Piešťanoch je opäť tá istá správna rada, riaditelia nemocníc odvolaní pre stravovacie tendre sa stali námestníkmi,” vyhlásil ešte minulý týždeň Daniel Lipšic (nezaradený), podľa ktorého je Čislák len vykonávateľom pokynov a figúrkou. “Aj na odvolanie šéfa žilinskej nemocnice mu musel dať pokyn premiér,” podotkol.

Lipšic sa nevyhol ani prípadu záchrannej služby Falck, ktorej polovicu vlastní schránková spoločnosť z Nového Zélandu s rovnakým pozadím, ako majú schránkové firmy za Váhostavom-SK. Opozičný politik vidí za predajom polovice akcií pôvodne stopercentnej dánskej spoločnosti schránkovej firme v čase prideľovania nových licencií štátne výpalníctvo. “Spoločnosť dostane licencie, ak prevedie polovicu akcií impériu Juraja Širokého. Tento postup v prospech Širokého impéria posvätila prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD),” odkázal Lipšic.

Vláda tvrdenia opozície, ktorými návrh na odvolanie Čisláka odôvodňuje, neakceptuje. “Návrh je nedôvodný, účelový a motivovaný nie snahou o zlepšenie pomerov v zdravotníctve, ale úsilím niektorých poslancov o zviditeľnenie sa i za cenu destabilizácie v rezorte tak citlivo vnímanom zo strany verejnosti,” odkázala vláda v stanovisku.

Na druhej strane kabinet poukazuje na úspechy. “MZ už tretí rok po sebe znižuje tempo zadlženosti štátnych nemocníc, znižuje sa aj zadlženosť zdravotníckeho sektora ako takého. Pokračujú aktivity v prospech pacienta, ako sledovanie dostupnosti liekov či stabilizovanie nedostatku všeobecných lekárov posilnením ich kompetencií,” tvrdí vláda.

Premiér Fico označil opozičnú iniciatívu za politikárčenie. Podľa jeho slov kolos zdravotníctva dal zabrať každej jednej vláde od roku 1990 a po 25 rokoch pôsobenia slovenského zdravotníctva v trhovom prostredí prevláda veľká nespokojnosť ľudí s jeho službami.

Reklama

ml

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali