Viktor (Orbán) víťaziaci

Viktor (Orbán) víťaziaci

Bratislava 25. apríla (HSP/Foto:TASR)

 

Viktor Orbán pre svoje víťazstvo urobil všetko

V stredoveku bolo zvykom dávať významným panovníkom rôzne prívlastky – Richard Levie srdce, Filip IV. Pekný, Karol Smelý a podobne. Ak by kronikári mali dodať prívlastok súčasnému maďarskému premiérovi, iste by ho nazvali Viktor Víťaziaci. 

Reklama
Na snímke maďarský premiér a predseda vládneho Fideszu Viktor Orbán

A vskutku, Viktor Orbán pre svoje víťazstvo urobil všetko. Keď pred štyrmi rokmi preberal moc od zdiskreditovaných socialistov, vyhlásil, že plánuje nie štvor-či osemročnú  vládu, ale deklaroval, že mieni ostať pri moci celých dvadsať rokov. Ak by sa mu to podarilo, pokoril by aj šestnásťročný rekord Helmuta Kohla, ktorý vládol v Nemecku v rokoch 1982 až 1998.

Faktom zostáva, že tomuto cieľu podriadil všetky svoje kroky. Len vytvorenie špecifických podmienok mu pomohlo  svoju moc „zabetónovať“ na dlhšie obdobie, možno aj desaťročia. V minulých voľbách získal síce niečo tesne nad 50 % hlasov, ale vďaka veľmi špecifickému volebnému systému  – kombinácia pomerného a väčšinového systému získal ústavnú väčšinu. To mu potom umožnilo upraviť si politický systém na svoj obraz. Zmenil kompetencie Ústavného súdu Maďarskej republiky, do všetkých verejnoprávnych médií dosadil svojich ľudí, a nakoniec zmenil aj volebný systém tak, aby mu čo najviac vyhovoval. Radikálne zredukoval počet poslancov z 386 na 199, čo je však ešte dôležitejšie, upravil  volebné okrsky tak, aby  to bolo  čo najvýhodnejšie pre jeho stranu. Zároveň zaviedol jednokolové voľby v jednomandátových obvodoch, čo  sťažilo mobilizáciu jeho  politických konkurentov. Výsledok ? Napriek tomu, že Fidesz prišiel takmer o pol milióna hlasov, udržal si ústavnú väčšinu.

Reklama

Treba však zdôrazniť, že len zmeny v pravidlách politickej hry by na udržanie ústavnej väčšiny nestačili. Orbán musel prijať aj mnoho iných, neštandardných opatrení. Pri svojej honbe za voličskou podporou sa veľmi neobzeral ani na medzinárodné záväzky Maďarska, a napriek tomu, že Maďarsko je stále členom Európskej únie, často išiel na hranu, niekedy aj za hranu toho, čo sa  v Európskej únii považuje za štandardné správanie. 

Veľkú popularitu si Orbán získal uvalením špeciálnych daní pre bankový sektor. Iste, banky hromžili, vyhrážali sa, vyhlasovali, že opustia maďarský trh, ale nakoniec ostali a prijali nové pravidlá. Dnes má Maďarsko najvyššie zdanenie bankového sektora v rámci Európskej únie, ale vážne to prekáža len európskym akcionárom týchto bánk, určite nie maďarskému štátnemu rozpočtu či bežným občanom

Ešte podstatne riskantnejším kúskom Viktora Orbána bolo znárodnenie penzijných fondov. To už európska finančná a kapitálová lobby pomaly z neho robila severokórejského diktátora. Aj tieto ataky a útoky však Orbán ustál. Pri predstave, čo by pri takýchto krokoch robila naša opozícia, mi však behá mráz po chrbte.

Ďalším zaujímavým Orbánovým krokom bolo riešenie dlhodobo nezamestnaných. Vytvoril široký projekt verejných prác, v ktorých zamestnal desaťtisíce ľudí, ktorí napríklad kontrolujú lístky pri vstupe do metra, starajú sa  o verejný poriadok či čistotu. Vďaka tomu zabezpečil prácu množstvu dlhodobo nezamestnaných, pričom ich odmena je niekde na úrovni našich 250 eur.

Celou sériou odvážnych a razantných krokov Orbán  za štyri roky skoncentroval takmer celú moc vo svojich rukách. Aj vďaka tomu sa mu  podarilo stabilizovať ekonomiku, zastaviť zadlžovanie a znížiť nezamestnanosť. Väčšina, ktorou disponoval, mu umožnila, že nemusel prácne vyjednávať s koaličnými partnermi, ale  bez problémov uplatnil taký model politiky, aký mu vyhovoval.

Reklama

V prípade Maďarska sa Orbán veľmi nepozeral, koho jeho opatrenia postihnú, lebo to vedel vhodne odkomunikovať. Opozícia bola slabá a skompromitovaná, média, hlavne tie verejnoprávne, má plne pod kontrolou.  Za takýchto okolností sa mu ľahko robili aj zásadné politické či ekonomické kroky.

Paradoxom ostáva, že napriek tomu, že Orbán mal pôvodne pravicovú rétoriku, prijímal v zásade skôr ľavicové riešenia (silnú reguláciu  niektorých sektorov banky, telekomunikácie), prípadne si nerobil problém z nedotknuteľnosťou súkromného vlastníctva (znárodnenie druhého piliera dôchodkov). Problémom však je, že opatrenia, ktoré prijal, sú len krátkodobé, a trvalo neudržateľné. Svoj účel však splnili a svoje výsledky priniesli.

Súčasťou jeho krokov napríklad boli aj problematické rozhodnutia, keď vykázal bezdomovcov z centra Budapešti a iných miest, predovšetkým však  na posilnenie svojho vplyvu neváhal, aj z medzinárodného hľadiska, pristúpiť k veľmi neštandardným krokom. Rozdávanie občianstva ponad hranice, a teda pokus o exteritoriálne účinky svojej legislatívy voči okolitým štátom sú kroky, ktorými jednoznačne prekročil pravidlá slušného a štandardného správania. Zdá sa však, že z údelu „európskeho troublemakera“ si Orbán nič nerobí.

Čo sa Viktorovi Orbánovi uprieť nedá, je guráž, ktorú by mu mohol závidieť nejeden stredoeurópsky politik. A aj keď ho mnoho jeho  politických krokov nectí, v niektorých bodoch svojej politickej stratégie  môže byť značne inšpiratívny.   

Roman Michelko

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali