Richard Sulík: “Vystúpenie Veľkej Británie z EÚ nie je vôbec nereálne”

Richard Sulík: “Vystúpenie Veľkej Británie z EÚ nie je vôbec nereálne”

Štrasburg 14. mája 2016 (HSP/Foto:YouTube)

 

Vystúpenie Veľkej Británie z EÚ je jednou z top tém posledných dní. Dôvodom je blížiace sa referendum, v ktorom Briti rozhodnú, či v EÚ zostanú alebo nie. To sa uskutoční už 23. júna

Hoci britský premiér vyjednal požadované podmienky, aby k vystúpeniu Veľkej Británie nedošlo, nálady sa rôznia. Briti sa totiž vyznačujú pomerne vysokou mierou euroskepticizmu. Nečudo, keď členstvo v EÚ nie je pre Veľkú Britániu až také výhodné, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Predseda strany SaS a europoslanec za ECR Richard Sulík si preto myslí, že vystúpenie Veľkej Británie z EÚ vôbec nie je nereálne. O dôvodoch, prečo je tomu tak, hovorí v jeho videokomentári na tému vystúpenie Veľkej Británie z EÚ.

Reklama
Na snímke predseda strany SaS a europoslanec za ECR Richard Sulík
Na snímke predseda strany SaS a europoslanec za ECR Richard Sulík

 Videokomentár Richarda Sulíka: Vystúpenie Veľkej Británie z EÚ nie je nereálne

Richard Sulík: O šesť týždňov budú Briti rozhodovať o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie. Tie šance sú skutočne 50 na 50. Nikto to nevie nejako presnejšie povedať. Dokonca, čo je veľmi zaujímavé, tak poslanci z vládnej strany Davida Camerona, ktorí sú moji kolegovia tu v Európskom parlamente v skupine ECR, sú tiež rozčesnutí. Časť z nich bude hlasovať za vystúpenie Veľkej Británie z EÚ, časť z nich bude hlasovať za zotrvanie Veľkej Británie v Európskej únii.

Reklama

 

Štyri dôvody, prečo by Slovensko z Európskej únie nevystúpilo

Keď sa tak ale nad tým zamýšľam, že čo môžu byť hlavné dôvody pre rozhodnutie, tak vidím štyri. A skúsme si najprv predstaviť, že Slovensko by malo vystúpiť z EÚ. Takže tieto štyri dôvody, prečo by Slovensko zrejme nevystúpilo z Európskej únie, sú:

  • európske peniaze
  • Schengen
  • spoločná mena euro
  • spoločný trh, to znamená, že na slovenské výrobky sa neuplatňuje clo.

Kvôli týmto štyrom faktorom by referendum o vystúpení z EÚ napríklad na Slovensku alebo aj v iných krajinách, nebolo úspešné.

 

Reklama

Dôvody na vystúpenie Veľkej Británie z EÚ

Pozrime sa ale teraz z pohľadu občana Veľkej Británie, aké sú dôvody na vystúpenie Veľkej Británie z EÚ.

  1. Európske peniaze – Británia nič z Európy nedostala, naopak, platí. Za celú históriu Európskej únie sú len dve krajiny, ktoré vždy platili do Európskej únie, teda boli netto platcami. To je Nemecko a Veľká Británia. Ak teda Veľká Británia vystúpi z EÚ, tak nepríde o peniaze, ale naopak, začne šetriť. A nie málo, to sú miliardy eur ročne.
  2. Schengen – voľný pohyb osôb po Európskej únii. No ale toto Británia nechcela a nemá to ani dnes. Británia nechcela a nechce ísť do schengenského priestoru, čiže ak by Briti vystúpili z EÚ, tu tiež o nič neprídu.
  3. Eurozóna – spoločná mena. Práve Británia, ešte spolu s Dánskom, majú trvalú výnimku (tzv. opt-out), ktorý im zabezpečuje, že nemusia vstúpiť. Briti sú hrdí na svoju britskú libru, oni nechcú Euro. Čiže aj tretia výhoda pre nich je úplne nulitná.
  4. Spoločný trh – a na tomto sa bude vystúpenie Veľkej Británie z EÚ lámať. Mňa práve prekvapuje, ako málo sa diskutuje o tom, či si dokáže Veľká Británia po vystúpení z EÚ zachovať tú možnosť, že do Európskej únie budú exportovať bez ciel. Toto je to, čo naozaj potrebuje.

 

Dve možnosti, či sa vystúpenie Veľkej Británie z EÚ oplatí

No, tu sú dve možnosti:

Reklama
  • Môžu uzavrieť dohodu o voľnom obchode, takú akú Európska Únia uzavrela s Kanadou a teraz s Amerikou, možno že v budúcnosti s Novým Zélandom.
  • Alebo druhá možnosť je, že Veľká Británia ostane členom tzv. Európskeho hospodárskeho priestoru, ako sú krajiny napríklad Nórsko alebo Švajčiarsko a tak ďalej. Toto je tá kruciálna, teda podstatná podmienka, respektíve otázka, či sa vystúpenie Veľkej Británie z EÚ oplatí alebo neoplatí.

O tomto sa prekvapivo málo diskutuje, ale na tom sa bude vystúpenie Veľkej Británie z EÚ lámať. No keď sa celkovo na to pozerám, tak po prvé, Británia je veľká a silná a má najväčšie finančné centrum na svete v Londýne. A preto si myslím, že si dokážu vydobyť nejakú dohodu, či už teda dohodu o voľnom obchode, alebo zachovať si členstvo v EHP a tie ďalšie dôvody, ktoré by malo napríklad Slovensko, Británia nemá. A preto si myslím, hoci sa môžem mýliť, že to vystúpenie Veľkej Británie z EÚ vôbec nie je také nereálne.

Video si môžete pozrieť tu:

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali