Video: Podporovatelia rodiny privítali francúzskeho prezidenta Hollanda

Video: Podporovatelia rodiny privítali francúzskeho prezidenta Hollanda

Bratislava 30. októbra (HSP/Foto:fb)

 

V utorok sa pri príležitosti návštevy francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda uskutočnilo pokojné verejné zhromaždenie občanov s cieľom upozorniť na potrebu ochrany a podpory rodiny na Slovensku, vo Francúzsku ako aj v celej EÚ. Približne 100 občanov sa stretlo o 14.30 pred prezidentským palácom, kde odzneli aj prejavy. Následne sa zhromaždenie na minútu odmlčalo, aby účastníci, podobne ako Francúzi po skúsenostiach zo zatýkania za protestovanie, takto pokojne vyjadrili svoj názor na potrebu ochrany rodiny. Následne bolo zhromaždene oficiálne ukončené.

 

Reklama

Stretnutie bolo tiež reakciou na ignorovanie požiadaviek miliónov Francúzov

Zhromaždenie podporovateľov tradičnej rodiny

Hneď v úvode prejavu Tomáša Kováčika odznelo upozornenie, že ide o pokojné zhromaždenie bez akýchkoľvek prejavov neznášanlivosti a extrémizmu. „Od týchto sa verejne dištancujeme. Náš odkaz musí zaznievať vždy s láskou,“ uviedol Kováčik.

Reklama

Ako ďalej povedal, Hollande prichádza do krajiny, ktorá spolucíti s ľudom Francúzska. Prichádza do krajiny, kde si ľudia vážia a ctia rodinu. Vážia a ctia si to, čo dostali od najbližších – v prvom rade svoj život, pretože ani to, žiaľ, nie je samozrejmé; lásku a starostlivosť otca a mamy; súrodeneckú spolupatričnosť a ochotu deliť sa; priateľstvo a prijatie od členov širšej rodiny… Slováci dostali veľa a preto chcú veľa aj dávať – svojim deťom, ich deťom, ďalším generáciám, priateľom, celej spoločnosti.

Kováčik v prejave spomenul aj Národný pochod za život, ktorý sa konal v Košiciach. „Vážime si rodinu a život, čo sme dokázali aj na Národnom pochode za život v septembri, kde sa zišlo odhadom 80 000 ľudí z celého Slovenska. Vytvorili sme tak najväčšie zhromaždenie v dejinách Slovenska, na ktorom sme jasne deklarovali náš pozitívny postoj k hodnotám života a rodiny. V úžasnej atmosfére sme našej spoločnosti odkázali, že chceme, aby chránila a podporovala život a rodinu založenú manželstvom muža a ženy všemožnými prostriedkami a aby jej vyčlenila výsostné postavenie vzhľadom na dobrá, ktoré spoločnosti prináša.“

Richard Vašečka (vľavo) a Branislav Škripek pri Viedenskej bráne

Počas svojho prejavu vysvetlil aj hlavné dôvody verejného zhromaždenia. „Naše dnešné stretnutie nás ako občanov je aj reakciou na ignorovanie požiadaviek miliónov Francúzov, ktorí v uliciach Francúzska v uplynulých mesiacoch žiadali ochranu rodiny založenej manželstvom muža a ženy zo strany francúzskej vlády a prezidenta. Prišli sme teda pánovi prezidentovi povedať, že nám osud jeho národa nie je ľahostajný a že pre nás a pre rodinu neexistujú hranice. Rodina potrebuje podporu vždy a všade, aby mohla prosperovať, rozvíjať sa a vychovávať spokojných členov spoločnosti. Sme presvedčení, že podpora rodiny je veľkou investíciou do budúcnosti.“

V závere svojho prejavu Tomáš Kováčik predniesol francúzskemu prezidentovi aj konkrétne žiadosti, ktoré sa týkali riešenia ekonomických problémov, vzdelania a demografie ako aj rodiny. „Chceme Vás tiež požiadať, aby ste rešpektovali fakt, že pre dieťa je najlepšie, ak vyrastá v zdravej a usporiadanej rodine založenej manželstvom muža a ženy. Prosíme Vás, aby ste rešpektovali slobodu svedomia mnohých francúzskych starostov a úradníkov, ktorí odmietajú vykonávať úkony, ktoré sú proti ich svedomiu,“ uviedol Kováčik, ktorý sa Hollandovi tiež poďakoval za prvú historickú návštevu francúzskej hlavy štátu od vzniku samostatnej Slovenskej republiky a zaželal Francúzsku viac ekonomickej prosperity, pro-rodinnej politiky, sociálnej stability a ľudskej spokojnosti.

 

Reklama

Hollanda privítali aj Vašečka a Škripek

Poslanci NR SR Richard Vašečka a Branislav Škripek privítali francúzskeho prezidenta v tričkách s logom rodiny, ktoré je symbolom miliónov Francúzov. Tí počas leta protestovali proti tzv. zákonu Taubira, ktorý uzákonila Hollandova vláda. Zákon umožňuje homosexuálnym párom uzavrieť „manželský“ zväzok a zakazuje výhradu svedomia u starostov a úradníkov, ktorí odmietnu homosexuálne páry zosobášiť.

Poslanci privítali prezidenta pri Viedenskej bráne pred vstupom do areálu Bratislavského hradu.

 

Reklama

zf

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali