Vianočná PAHREBA. Sme veľmi odlišní, ale sú veci, ktoré nás spájajú a dávajú zmysel tomuto životu

Vianočná PAHREBA. Sme veľmi odlišní, ale sú veci, ktoré nás spájajú a dávajú zmysel tomuto životu

Bratislava 25. decembra 2016 (HSP/Foto:Pixabay)

 

A zasa sú tu Vianoce – kresťanské sviatky narodenia Ježiša Krista, v súčasnosti vo všeobecnosti považované za sviatky pokoja a mieru. Ako vždy, tak aj v prípade Vianoc, naša dvojica má čiastočne odlišné názory. No veď si to posúďte sami…

Ilustračné foto
Ilustračné foto

 

Reklama

Nazdar, Jožo. A zasa sú tu Vianoce. To sú najkrajšie sviatky v roku! Ako to bolo včera?

No ako? Ako obvykle. Nie som ničím výnimočný, oslavujem ako aj drvivá väčšina Slovákov. Klasika: sviečky, kapor, kapustnica, hubová polievka, oplátky, orechy, jablko, šalát… Samozrejme, darčeky! Tak ako každý rok. Predsa je to krásna tradícia.

Reklama

A nebodaj si bol aj v kostole? V týchto dňoch sú viaceré sviatočné omše…

Nebol som v kostole. Viem, že viacerí chodievajú do kostola, ale ja nemusím…

Viem-viem, ty, starý ateista! Teba do kostola nedotlačíš ani traktorom.

Prečo? Keď pár kamarátov malo cirkevný pohreb, tak bol som v kostole – aj na omši. Čo je na tom? Nie som alergický na kostoly, nemám proti tomu nič. Ale keď nemusím, tak nemusím. Veď hovoria, že tu máme slobodu? Kto chce – ide, kto nechce – nejde…

Je to tak. Ale potom pre vás, ateistov, Vianoce nemajú tú príslušnú úroveň. Čo je to pre vás cirkevný sviatok? Niečo také, ako aj Prvý máj, Deň matiek či Deň učiteľov.

Reklama

Prečo? Je to úplne niečo iné. Predsa Vianoce to sú sviatky spojené s kultúrou celého národa,  s históriou a tisícročnými tradíciami. Tie iné sviatky to sú také takpovediac civilné.

A nevadí ti, ateistovi, že oslavuješ cirkevné sviatky? Neprekáža to tvojej „viere“ ateistu?

Prečo by mi to prekážalo? Čo je na tom? Je to celonárodný, dokonca celosvetový sviatok. Prečo by mi to vadilo? A nevadí ti, veriacemu, že oslavuješ civilné sviatky, ako tie isté Dni učiteľov či matiek alebo Prvý máj? Sviatky sú sviatky – sú pre všetkých. Záleží na tom, kto je veriaci a kto nie? Práve tie sviatky nás všetkých spájajú – aj veriacich, aj neveriacich.

No tak to si pekne povedal! To je pravda. Ja som len chcel povedať, že možno niektorým ateistom prekážajú určité cirkevné tradície – dúfam, že nie všetky. A oslavy Vianoc alebo Veľkej noci – tak to by, hádam, nikomu nemalo prekážať. Možno neprekážajú ateistom, ale skôr ľuďom, ktorí vyznávajú iné náboženské tradície. No veď vieš…

Je to možné. Ale ateistom také sviatky neprekážajú. Ide o tradície, o históriu – nevadí, že sú to náboženské sviatky. Veď aj veriaci oslavujú civilné sviatky. Jaj, pamätáš sa, ako za starých čias sme oslavovali napríklad MDŽ? Je to síce ženský sviatok, ale obyčajne sa opili všetky chlapi!.. To boli časy, čo? A prečo sa teraz MDŽ neoslavuje? Komu to prekážalo?

Reklama

Nuž, brate, keď sa do toho zamontuje politika, tak je to vždy zle. Neviem prečo si niektorí demokrati zmysleli, že MDŽ alebo Prvý máj to sú nejaké socialistické alebo nebodaj komunistické sviatky. Nech si nahliadnu do učebníc histórie – aký pôvod mali tie sviatky, ako a kedy sa to všetko začalo. Vtedy socialisti boli ešte v plienkach a komunistami ani nezapáchalo. Tak to by mali zrušiť aj Deň učiteľa: oslavovať ho začali za čias „svetlej budúcnosti“ – v Československu v r. 1955. Všetko sa dá prekrútiť.

No vidíš, učitelia nežnú revolúciu prežili, ale ženy nie… Síce je teraz ten Deň matiek, ale zasa… nie každá žena je matkou a nie každá žena môže byť matkou. Ten Deň žien mi pripadá logickejší – a potom ženy môžu byť mladšie a staršie: a všetko sú to ženy – či už sú matky alebo nie sú. Hovorím, škoda, že to už nie je štátny sviatok – ženy by si to zaslúžili.

Nuž, ale niekde ten MDŽ nezrušili. V marci bol som na služobke v Rusku. Je to tam s MDŽ ako za starých čias – je to štátny sviatok. Bol som tam v jednom podniku. A čo si myslíš? Siedmeho marca ráno ženám rozdali darčeky a ešte predpoludním ich všetkých šéf pustil domov. A chlapi, samozrejme, celé popoludnie pripíjali na zdravie žien. A ôsmeho marca oslavovali všetci spolu – muži, ženy, rodiny s deťmi… Je to pekné.

No vidíš, tak čo sa čuduješ, že ateisti tiež majú radi Vianoce? Je to tiež pekný rodinný sviatok. Veď všetci vyzdvihujú práve rodinnú atmosféru Vianoc. Kašľať na to, kto je ateista a kto nie je. Vianoce dokonca bude oslavovať skôr ateista, ako ten, ktorý vyznáva iné náboženstva – moslim, budhista a pod. Tie majú zasa svoje sviatky. No vidíš to! Ateista dokonca je najtolerantnejší: môže oslavovať hocijaké náboženské sviatky. Samozrejme, skôr oslavuje tie, ktoré sú zaužívané v tej krajine, v ktorej žije. Niekde je to dosť komplikované, ak hlavnými sú dve alebo aj viac náboženstiev. U nás je to v pohode, predsa drvivá väčšina ľudí sú kresťania.

Áno, a vieš si predstaviť, aký mišmaš sa začne o pár rokov v Európe, kam sa sťahujú milióny moslimov? Už dnes im prekážajú Mikulášovia a stromčeky – a čo bude potom?

Jaj-jaj, nevyzerá to dobre, budú problémy. Skôr ty, veriaci, sa dohodneš so mnou – ateistom.

Je to tak, aj keď…  Predsa mi to pripadá akosi nenormálne, keď človek neverí… Vieš, čo potom má na duši, v srdci? Čo ho zohreje, prečo žije, na čo verí? Je presvedčený, že o pár rokov ho zahrabú do zeme a je koniec, fajka zhasla? Tak načo sa potom snažiť, robiť niečo, budovať, starať sa o svoju krajinu, o svoje mesto či dedinu, vôbec bojovať  o niečo? Veď aj tak o chvíľu všetko zmizne navždy. Stráca sa hlavný zmysel života. A keď všetko je na nič – tak potom načo sú nejaké pravidla a morálka? Potom človek môže kradnúť, zabíjať, opíjať sa a pod. Veď aj tak všetko sa obráti na prach…

Tak toto je už zlá filozofia. Podobne môže zmýšľať aj veriaci. Áno, je v tom rozdiel: veriaci sa bojí, že ho Boh potrestá. Ale veď človek je chytrý a myslí si, že trest určite nebude večný a ľudomilný a dobrosrdečný boh ti všetko voľakedy odpustí a zruší trest. Predsa človek mal by zostať človekom za každých podmienok – či je veriaci alebo neveriaci, či je kresťan alebo moslim či budhista. Inak potom celá ľudská existencia by nemala zmysel. Vieš, občas trochu závidím vám, veriacim: veríte na posmrtný život, na kráľovstvo nebeské, na niečo, čo bude aj potom… Samozrejme, pomáha to vydržať, vytrpieť a prekonať mnohé ťažkosti.

No vidíš. A ty si neveriaci. Chápem, človek nemôže sám seba donútiť, aby veril. Ale skús to pochopiť. Na svete sú miliardy veriacich – asi nie je to náhoda, že veria, a asi sa nemôže mýliť väčšina ľudstva, ak verí, že Boh existuje. Asi na tom niečo je, asi sa oplatí veriť… A nehľadaj vždy nejaké realistické dôkazy – je to oveľa zložitejšie…

Jaj, brate, rád by som veril. Vieš, ozaj, toľko razy som sa prichytil na myšlienke, že rád by som veril, ale… nemôžem. Ako sám seba donútim? Tak rád by som veril, že svet stvoril Pán Boh, že všetko tu riadi, že nás miluje a postará sa o každého z nás, ale… Keď vidím, čo sa deje na tejto nešťastnej planéte, tak mám zimomriavky: podlosť, hrubosť, podrazy, vojny, násilie, vraždy… Toto stvoril Pán Boh – on to tak zariadil, on to tak riadi?!.. A potom, prepáč, nemôžem tomu uveriť. Ľudia sa navzájom znásilňujú, zabíjajú a potom mi povedz, že miluj blížneho svojho alebo nastav aj druhé líce? Potom to nemá žiadnu logiku a zmysel.

Reklama

Tak s tým nezačínaj. Keby som ti všetko chcel vysvetliť aspoň zbežne, tak by to potrvalo možno tri dní – je to veľmi rozsiahla a veľmi komplikovaná téma. Prečo je to tak alebo onak, prečo je toľko zla, nenávisti a krvi… Napriek všetkému treba veriť, lebo je to pravda. Niektorým sa to nezdá, že na tomto svete je veľa neuveriteľných vecí, ale sú…      

Fajn, kamarát, aby sme si v období týchto krásnych sviatkov nezaťažovali hlavu strašne zložitými témami, tak radšej to už nebudeme rozoberať do detailov. Ešteže sme nezačali debatovať o politike či migrantoch… Sme všetci rovnakí – veriaci – neveriaci. Sme tu a ťaháme to spolu. Nemáme čo deliť – toto je náš spoločný domov, tu žijeme. Veriaci – neveriaci… Vieš, kamarát, aj ti neveriaci predsa musia na niečo veriť. Človek predsa je taký tvor, že musí na niečo veriť a dúfať. Skrátka sú tu Vianoce, za chvíľu je tu Silvester, Nový rok, tak nech sa nám všetkým darí – celej tejto krajine a všetkým ľuďom, ktorí tu žijú.

Pekne povedané! Jaj, kamarát, nevadí mi, že si neveriaci, ale aj tak sme fajn kamoši.  Možno jediná chybička krásy: predsa ty si trochu iný a nepodarí sa mi spolu s tebou zaspievať si nejakú vianočnú pesničku. Veď asi ani slova Tichej noci nepoznáš?

Prečo? Brate, často si myslíme, že iní ľudia sú odlišní a preto sú vzdialenejšie a nám nerozumejú, ale vôbec nie je to pravda. Často sú oveľa bližší, ako si myslíme. Aj keď sme viacerí veľmi odlišní, spája nás veľa vecí, ako napríklad, aj tieto krásne vianočné sviatky. A prečo by som nevedel vianočné pesničky? Zaspievame si spolu Tichú noc? Veľmi rád…

Tichá noc, svätá noc, všetko spí, všetko sní,
sám len svätý bdie dôverný pán,
stráži dieťatko, nebeský dar,
zlatý Ježiško spí, sní, nebeský tíško spí, sní…

Reklama

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:25

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča sa podľa exit pollu zrejme stala víťazom stredajších parlamentných volieb. V 151-člennom parlamente by mala podľa prieskumu 58 mandátov. Na druhom mieste skončila so 44 mandátmi stredo-ľavicová koalícia Rieky spravodlivosti, ktorú vedie Sociálnodemokratická strana prezidenta Zorana Milanoviča. Správu priniesla agentúra HINA.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke voliči volia vo volebnej miestnosti v Záhrebe počas parlamentných volieb v Chorvátsku v stredu 17. apríla 2024
Včera 20:24

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA bude v sobotu hlasovať o vojenskej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. V stredu to oznámil predseda snemovne Mike Johnson. Informovala o tom agentúra AFP.

Včera 20:23

Ceny ropy klesli v stredu o takmer 3 %, pričom cena ropy Brent skĺzla pod 87,50 USD za barel (159 litrov). Výrazne sa pod to podpísali najnovšie informácie o prudkom zvýšení ropných zásob v USA, ako aj slabšie ekonomické údaje z Číny, než sa čakalo. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Včera 20:22

Zásoby ropy v Spojených štátoch pokračovali v minulom týždni vo výraznom raste, pričom rozsah rastu prekonal odhady zhruba dvojnásobne. Výsledkom je objem zásob, ktorý je pre súčasné obdobie roka takmer už na úrovni 5-ročného priemeru. Informoval o tom portál RTTNews.

Včera 20:19

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair očakáva, že do polovice júla dostane od americkej spoločnosti Boeing 40 lietadiel. Povedal to v stredu šéf aerolínií Michael O’Leary, ktorého citovala agentúra Reuters.

Včera 20:10

Vo finále Slovnaft Cupu sa stretnú futbalisti dvojnásobného obhajcu trofeje FC Spartak Trnava a MFK Ružomberok.

Trnavčania zvládli stredajšiu semifinálovú odvetu, keď po domácom víťazstve 1:0 remizovali na ihrisku FK Železiarne Podbrezová 0:0 a v stredu 1. mája o 15.00 h v Košiciach sa pokúsia získať domáci pohár tretíkrát za sebou.

Včera 19:57

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov otvorili domáci Turnaj piatich krajín v Poprade prehrou. V stredajšom prvom zo štyroch zápasov na podujatí podľahli českým rovesníkom vysoko 2:7. Oba góly Slovenska zaznamenal útočník Lukáš Klečka.

Včera 19:08

Švédsky parlament schválil v stredu návrh zákona, ktorým sa zníži vek potrebný na tzv. právnu zmenu pohlavia, a to z 18 na 16 rokov. Informovala agentúra AP.

Osoby mladšie ako 18 rokov budú na zmenu pohlavia naďalej potrebovať súhlas svojho zákonného zástupcu, ošetrujúceho lekára, aj príslušného zdravotného úradu.

Nebude sa však už vyžadovať, aby mali stanovenú diagnózu tzv. rodovej dysfórie, čím sa lekársky označuje nesúlad medzi skutočným pohlavím a pociťovanou rodovou identitou človeka.

Včera 19:06

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v stredu navštívila Tunisko a stretla sa s tamojšími predstaviteľmi, s ktorými diskutovala o “novom prístupe” k nelegálnej migrácii aj o ekonomickej spolupráci s Tunisom. Informovala agentúra AFP.

Meloniová sa v Tunise stretla s tamojším prezidentom Kaísom Saídom, ktorý v utorok po schôdzke s národno-bezpečnostným tímom prisľúbil, že Tunisko nebude centrom ani miestom pre odchod migrantov zo subsaharskej Afriky.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová na návšteve Tuniska
Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová a tuniský prezident Kajs Saíd počas stretnutia v Tunise
Včera 18:57

Najväčší odborový zväz v Grécku, Všeobecná konfederácia gréckych pracujúcich (GSEE), zorganizoval na stredu rozsiahle štrajky. Trajekty nepremávali, verejná doprava bola narušená a niektoré štátne nemocnice v Aténach i v iných mestách fungovali iba s núdzovým počtom personálu. Informovala o tom agentúra AP.

Na čele štrajkov stojí GSEE a jej cieľom je návrat k právam na kolektívne vyjednávanie, ktoré boli zrušené pred viac ako desiatimi rokmi počas vážnej finančnej krízy.

Včera 18:29

Zasadnutie Rady NATO – Ukrajina, o ktoré požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa uskutoční v piatok. Zelenskyj by mal rokovať s ministrami obrany členských krajín Aliancie, oznámil v stredu jej generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Včera 18:28

Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo v stredu večer miestneho času západ Japonska. Varovanie pred prívalovými vlnami cunami však vydané nebolo, informovala televízia NHK World.

Včera 18:25

Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa v stredu stala spolužiačka ruského prezidenta Vladimira Putina z vysokej školy, 70-ročná Irina Podnosovová. Informovala o tom agentúra DPA.

Kritici ruského prezidenta sa dlhodobo sťažujú na rodinkárstvo či časté zvýhodňovanie známych v rôznych funkciách, ktoré podľa nich šéf Kremľa využíva na udržanie svojej moci.

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali