VIANOCE: Zemplínske mestá investovali do výzdoby a ohňostrojov aj v tomto roku

VIANOCE: Zemplínske mestá investovali do výzdoby a ohňostrojov aj v tomto roku

Vranov nad Topľou/Snina/Michalovce/Humenné 23. decembra (TASR) – Vianočná výzdoba v centrách viacerých zemplínskych miest sa rozrástla o nové svetelné prvky aj v tomto roku. Samosprávy ich nakúpili väčšinou z vlastného rozpočtu, podobne ako i ohňostroje, ktoré rozžiaria nočnú oblohu nad mestami počas novoročných osláv.

Príchod najkrajších sviatkov roka symbolizuje vo Vranove nad Topľou v týchto dňoch viacero vysvietených stromov či ozdobné svietidlá na pouličnom osvetlení. "Novinkou v tomto roku vo výzdobe centra mesta je svietiaci snehuliak na Námestí slobody, ako aj nové ledkové reťaze," informovala TASR hovorkyňa vranovskej radnice Eva Mitaľová. Nákup spomínaných svetelných atrakcií v hodnote takmer 4000 eur sa financoval z mestskej pokladnice.

O niečo viac investovalo do vianočnej výzdoby v tomto roku mesto Snina. Za svietiacu fontánu, umelého snehuliaka, ako aj reťaze, ktoré zdobia tri tuje pri okružnej križovatke neďaleko centra, zaplatila radnica približne 6000 eur.

Michalovskému Námestiu osloboditeľov dominuje v týchto dňoch tradičný "živý" vianočný strom. Mestu ho daroval v tomto roku miestny obyvateľ. "Je to smrek, ktorý má viac ako 30 rokov a jeho výška dosahuje bezmála 20 metrov," uviedla pre TASR hovorkyňa primátora mesta Iveta Palečková. Ďalší vianočný strom úctyhodných rozmerov skrášľuje podľa jej slov aj Kapušiansku ulicu.

Reklama

Ako ďalej uviedla, Námestie osloboditeľov zdobia zároveň ďalšie osvietené stromy, žiariaci anjel a farebná svetelná fontána, ktorá je spolu s dvoma svetelnými bránami na pešej zóne novým prvkom vo vianočnej výzdobe Michaloviec. Vianočnú výzdobu rozširuje mesto podľa Palečkovej slov každoročne. "Finančné prostriedky na jej zakúpenie získavame od viacerých sponzorov, za čo im patrí naše poďakovanie," konštatovala hovorkyňa.

Niektoré zemplínske samosprávy sa však podobným smerom neuberajú a svoju vianočnú výzdobu rozširujú o nové prvky iba sporadicky. "Naposledy sme do nej investovali v roku 2009," povedala pre TASR Michala Macková z tlačového referátu humenskej radnice. Príchod najkrajších sviatkov roka symbolizujú v centre Humenného v týchto dňoch napríklad svetelné girlandy v tvare hviezd na stĺpoch verejného osvetlenia či tisíce svetelných diód povešaných na stromoch.

Reklama

S vianočným obdobím sú spojené každoročne aj výdavky jednotlivých samospráv na oslavy príchodu nového roka. Zemplínske mestá sa ich chystajú už tradične okoreniť polnočným ohňostrojom. Na jeho kúpu vyčlenil Vranov v tomto roku približne 3300 eur, podobne ako aj humenská a sninská samospráva. Michalovský ohňostroj bude drahší a potrvá o niečo dlhšie ako v prípade troch spomínaných miest. Mestské kultúrne stredisko naňho vyčlenilo vo svojom rozpočte 9500 eur.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali