Veriaci sa dnes rozlúčili s kardinálom Jánom Chryzostom Korcom

Veriaci sa dnes rozlúčili s kardinálom Jánom Chryzostom Korcom

Nitra 31. októbra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

Ján Chryzostom kardinál Korec zomrel v sobotu 24. októbra vo veku 91 rokov, v 65. roku kňazstva a v 64. roku biskupskej služby

Na snímke kardinál Ján Chryzostom Korec
Na snímke kardinál Ján Chryzostom Korec

Predstavitelia cirkvi i veriaci ľud sa dnes o 11. hodine v Katedrálnej Bazilike svätého Emeráma na Nitrianskom hrade rozlúčia s kardinálom Jánom Chryzostom Korcom, ktorý zomrel v sobotu 24. októbra vo veku 91 rokov, v 65. roku kňazstva a v 64. roku biskupskej služby. Ako informoval hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko, svätej omši bude predsedať krakovský arcibiskup kardinál Stanisław Dziwisz a v homílii sa prihovorí aj nitriansky biskup Viliam Judák. “Zosnulý kardinál Ján Chryzostom Korec bude pochovaný v Dolnej lodi Katedrály – Baziliky svätého Emeráma na Nitrianskom hrade tak, ako si to želal. V biskupskej krypte sú pochovaní aj niektorí jeho predchodcovia, napríklad arcibiskupi Karol Kmeťko a Eduard Nécsey,” uviedol Lyko. Ako pripomenul, telesné pozostatky kardinála a nitrianskeho emeritného biskupa Jána Chryzostoma Korca sú vystavené v dolnej lodi chrámu už od piatka 30. októbra.

Reklama

Ján Chryzostom kardinál Korec sa narodil 22. januára 1924 v Bošanoch. Ako 15-ročný vstúpil v Ružomberku v roku 1939 do rehole jezuitov. O päť rokov neskôr maturoval na Gymnáziu v Kláštore pod Znievom. Od roku 1945 študoval na Filozofickom inštitúte Spoločnosti Ježišovej v Brne. Neskôr odišiel do Trnavy, kde študoval teológiu. Po likvidácii reholí a kláštorov v roku 1950 bol internovaný od 14. apríla 1950 v Jasove, v Podolínci a potom v Pezinku. V roku 1950 bol tajne vysvätený v Rožňave za kňaza a po uväznení a internovaní takmer všetkých oficiálnych biskupov bol 24. augusta 1951 biskupom Pavlom Hnilicom vo veku 27 rokov tajne vysvätený za biskupa. Konsekrácia sa uskutočnila na základe rozsiahlych fakúlt pápeža Pia XII.

Ján Chrystom Korec nemohol biskupskú službu vykonávať verejne. “Pracoval ako robotník. V priebehu nasledujúcich desiatich rokov celkom oprávnene prakticky každý deň očakával, že pre neho príde Štátna bezpečnosť. O to viac, že o ňom vedeli, že je biskup a vyvíja aktívnu apoštolskú činnosť a aj tajne ordinuje kňazov. Bolo to však, ako sám hovoril, obdobie preniknuté nádejou a dôverou v Boha,” pripomína hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko. Ján Chrystom Korec bol napokon zaistený 11. marca 1960 a 21. mája bol pre náboženskú činnosť medzi študentmi odsúdený ako vlastizradca na 12 rokov väzenia. Tie prežil v ťažkých podmienkach s mnohými kňazmi v Prahe na Pankráci, v Ruzyni a vo Valdiciach. Z väzenia sa vrátil 24. februára 1968 s podlomeným zdravím. V lete 1969 ho prijal na osobitnej audiencii pápež Pavol VI., ktorý Korcovi odovzdal biskupské insígnie. Po návrate do vlasti však nedostal súhlas od štátu k pastorácii, a preto pokračoval v práci ako robotník, naposledy ako opravár výťahov v Petržalke. Zároveň pokračoval v kontaktoch s mladými ľuďmi a venoval sa literárnej tvorbe.

Reklama

Po páde bývalého režimu a zmene spoločenského systému sa 7. januára 1990 stal rektorom Kňazského seminára sv. Cyrila a Metoda v Bratislave. “O mesiac neskôr bol na výslovnú žiadosť Svätého Otca Jána Pavla II. menovaný za nitrianskeho diecézneho biskupa. Kánonicky správu diecézy prevzal 22. februára 1990 a spravoval ju do 16. júla 2005. Pápež Ján Pavol II. ho 28. júna 1991 v konzistóriu ustanovil za kardinála. Menovanie bolo ohlásené na všeobecnej audiencii 29. mája 1991. Ján Chryzostom kardinál Korec bol prvým predstaviteľom slovenskej cirkevnej provincie, ktorému sa dostalo vďaka osobným kvalitám takej cti, že sa stal členom kardinálskeho kolégia. Ako emeritný biskup býval až do svojho úmrtia v Nitre,” dodal Lyko.

Ústav Pamäti národa priznal kardinálovi Korcovi 27. októbra postavenie účastníka protikomunistického odboja a veterána protikomunistického odboja in memoriam. Ján Chryzostom Korec sa stal po Vladimírovi Juklovi, Vendelínovi Duchovi, Jánovi Košútovi a Silvestrovi Krčmérymu piatou osobou, ktorú ústav ocenil z vlastného konania, a nie na základe žiadosti.

 

S kardinálom Korcom sa na Nitrianskom hrade rozlúčili tisícky veriacich

Na snímke rakva s pozostatkami zosnulého kardinála Jána Chryzostoma Korca je vystavená pred oltárom počas svätej omše, ktorej predsedal krakovský arcibiskup kardinál Stanisław Dziwisz v Katedrálnej Baziliky svätého Emeráma na Nitrianskom hrade
Na snímke rakva s pozostatkami zosnulého kardinála Jána Chryzostoma Korca je vystavená pred oltárom počas svätej omše, ktorej predsedal krakovský arcibiskup kardinál Stanisław Dziwisz v Katedrálnej Baziliky svätého Emeráma na Nitrianskom hrade

Tisícky veriacich, predstavitelia cirkví i verejného života sa dnes v Katedrálnej bazilike svätého Emeráma na Nitrianskom hrade rozlúčili s kardinálom Jánom Chryzostomom Korcom, ktorý zomrel v sobotu 24. októbra vo veku 91 rokov. Svätej omši predsedal krakovský arcibiskup kardinál Stanisław Dziwisz, ktorý vo svojom príhovore vyzdvihol veľký význam kardinála Korca pre Slovensko i cirkev. “Lúčime sa s nezlomným pastierom. Bránil dôstojnosť ľudskej osobnosti a právo na život v slobode. Zaplatil za to vysokú cenu. Nech nás dnes zjednotí vrúcna modlitba za dušu zosnulého pastiera. Nepýtajme sa Boha, prečo nám ho vzal, ale ďakujem Bohu za to, že nám ho dal, že ho dal cirkvi na Slovensku i celej cirkvi,” povedal krakovský arcibiskup.

Reklama

Prácu a život kardinála Korca ocenil vo svojej kázni aj nitriansky biskup Viliam Judák, podľa ktorého ľudská, kňazská, pracovitá, strastiplná a heroická životná dráha zosnulého kardinála predstavuje život, ktorý by mohol byť námetom hneď na niekoľko románov. “Je svedectvom o tom, čím môže byť človek vo svojej slobodnej a zodpovednej voľbe aj v časoch neslobody a neľudského poníženia. Biskupi sú tí, čo ponúkajú svoju ruku a svoj hlas, aby sa posolstvo dostalo k druhým. Otcovi kardinálovi sa to podarilo. Patrí mu naša úcta a hlboká vďaka, ktorú chcem osobne, aj ako môjmu svätiteľovi za celú našu Nitriansku diecézu z hĺbky srdca, aj v tejto chvíli vyjadriť. On bol darom pre nás všetkých. Pre Cirkev, pre národ, pre spoločenstvo ľudí i jednotlivcov. Nášmu otcovi kardinálovi sa dostalo milosti nielen Božie slovo vyznávať, ale zaň aj trpieť. Ľudsky môžeme povedať, že obstál,” povedal Judák.

V slávnostnej homílii prečítal nitriansky biskup aj úryvky z testamentu Jána Chryzostoma Korca, v ktorom ďakuje za dar viery a modlí sa za cirkev. “Oddanosť viere som sa usiloval prejavovať životom i v nútenom civilnom živote v prenasledovaní, v továrňach, vo väzení, v postavení biskupa… Modlím sa za seminár sv. Gorazda, za nitrianskych kňazov a veriacich, za celú cirkev na Slovensku, za veriacich iných cirkví, s ktorými nás spája tá istá sviatosť krstu. Modlím sa za všetkých, ktorí veria vo Všemohúceho. A modlím sa i za neveriacich a hľadajúcich… V nádeji na stretnutie s láskavým a milosrdným Pánom a na naše spoločné stretnutie s Ním, prosím o modlitby, aby som dobre dokončil svoj tunajší život v dôverujúcej viere a láske,” citoval nitriansky biskup slová kardinála Korca, ktoré zanechal vo svojom testamente.

Na poslednej ceste odprevadili kardinála Jána Chryzostoma Korca okrem verejnosti aj duchovní a vysokí predstavitelia cirkvi. Medzi nimi aj apoštolský nuncius na Slovensku Mario Giordana, kardináli Jozef Tomko, Stanisław Dziwisz a Joachim Meisner, biskupi a zástupcovia biskupských konferencií z okolitých krajín. Na obradoch sa zúčastnil aj prezident SR Andrej Kiska, premiér Robert Fico, predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini a ďalší zástupcovia vlády a politického života.

Po pohrebných obradoch bude kardinál Korec pochovaný v Dolnej lodi Katedrály – Baziliky svätého Emeráma na Nitrianskom hrade tak, ako si to želal. V biskupskej krypte sú pochovaní aj niektorí jeho predchodcovia, napríklad arcibiskupi Karol Kmeťko a Eduard Nécsey.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali