Veliteľa ukrajinského bataliónu Ajdar vykopli za to, že si otvoril ústa

Veliteľa ukrajinského bataliónu Ajdar vykopli za to, že si otvoril ústa

Kyjev 6. februára 2015 (HSP/Foto:TASR)

 

Obrovský rozruch ako na ukrajinskej politickej či vojenskej scéne a na parlamentnej pôde vyvolali udalosti spojené s menom dnes už bývalého veliteľa súkromného ukrajinského bataliónu Ajdar Sergeja Meľničuka. V priebehu 3-4 dní sa preslávil až trikrát

Vrabce už dávnejšie čvirikali, že má veľké nezhody s predsedom Radikálnej strany Olega Ľaška, na kandidátke ktorej sa dostal do ukrajinského parlamentu. Hádky prerástli do konkrétnych činov a udalosti sa rozvíjali mimoriadne rýchlo.

Reklama
Na snímke ukrajinskí vojaci. Ilustračné foto

Pred týždňom, 30. januára, Sergej Meľničuk vyhlásil, že ministerstvo obrany Ukrajiny mieni rozpustiť batalión Ajdar. Vedenie ministerstva poprelo tieto informácie a oznámilo, že ide iba o formality: zmení sa iba názov vojenskej jednotky, ku ktorej patrí Ajdar, a jej číslo – z 0624 na 2950, taktiež vymenia pečiatku tejto vojenskej jednotky a Ajdaru.

Sergej Meľničuk tomu neuveril, ako neuverili ani bojovníci Ajdaru. Asi päťdesiat ajdarovcov, priaznivcov Sergeja Meľničuka, 2. februára zorganizovali protestnú akciu pred budovou ministerstva obrany Ukrajiny v centre Kyjeva. Neobmedzili sa iba hlasnými výkrikmi a transparentmi, ale postupovali presne podľa tradičného „majdanovského scenára“: podpaľovali pneumatiky a snažili sa vniknúť do budovy. Niektoré ukrajinské média uviedli, že ajdarovci chceli obsadiť budovu ministerstva.   

Reklama

Čím ďalej – tým viac. Už o 24 hodín, 3. februára, bývalý veliteľ bataliónu Ajdar Sergej Meľničuk v televíznom rozhovore urobil nečakané vyhlásenie, ktoré ohromilo mnohých na Ukrajine. Priznal, že povstalci ruskej a ukrajinskej národnosti sú bratia – Slovania a že táto vojna je chybou. Povedal, že bratia bojujú proti bratom. Tvrdil, že absolútne presne vie, že žiadne ruské vojska na juhovýchode Ukrajiny nie sú, a že aj na jednej aj na druhej strane bojujú Ukrajinci.

Navrhol začať rokovania nielen na najvyššej úrovni, ale aj medzi veliteľmi bataliónov a iných vojenských jednotiek stojacich proti sebe. Tvrdil, že sa obyčajní vojaci lepšie a rýchlejšie dohodnú. Nepopieral, že sú na obidvoch stranách dobrovoľníci z celého sveta. Uviedol, že na strane povstalcov bojujú aj dobrovoľníci z Ruska, ale to sú takí istí Slovania ako Ukrajinci. Prízvukoval nezmyselnosť tohto ozbrojeného konfliktu. Vyzval, že práve preto treba ukončiť vojnu a bratovražedné zabíjanie.

Bola to posledná kvapka a pohár trpezlivosti Olega Ľaška pretiekol. Ten istý deň priniesol zlom. Večer zvolali mimoriadne zasadnutie vedenia parlamentnej frakcie Radikálnej strany Olega Ľaška, na ktorom Sergeja Meľničuka vylúčili zo strany a z parlamentnej frakcie. A už o niekoľko minút počas večerného zasadnutia Najvyššej rady Ukrajiny o tejto udalosti informovala zástupkyňa predsedu ukrajinského parlamentu Oksana Syroid. Zdôraznila, že Sergej Meľničuk bol vylúčený za to, že „diskredituje meno poslanca Najvyššej rady Ukrajiny a za porušenie prísahy, ktorú zložil ako poslanec ukrajinského parlamentu.“ 

Na vyhlásenia Meľničuka reagovali aj z druhej strany barikád. Vedenie Doneckej a Luhanskej republiky nebolo nadšené návrhmi Meľničuka o vedení rokovaní medzi veliteľmi bataliónov, prízvukovalo, že rokovať musia oficiálni zástupcovia Kyjevu, Doneckej a Luhanskej republiky a sprostredkovať rokovania by mali zástupcovia Ruska a EÚ.

Na margo rokovaní medzi veliteľmi bataliónov sa vyjadril pracovník tlačového strediska povstaleckého bataliónu Východ s prezývkou Kocúr: „Sme presvedčení, že to nemá zmysel. Rokovaniami s veliteľmi jednotlivých bataliónov ukrajinská junta nedosiahne nič. U nás už vytvorili vojenskú štruktúru ministerstva obrany Doneckej ľudovej republiky, máme oficiálnych predstaviteľov, nech rokujú s Kyjevom. Rokovania musia viesť oficiálni predstavitelia. Inak to nemá zmysel,“ podčiarkol Kocúr.  

Reklama

S podobným vyhlásením vystúpila aj poslankyňa parlamentu Novoruska Irina Popovová: „Meľničuk prednedávnom bol veliteľom trestného bataliónu. Nemyslíme si, že jeho rady by boli pre nás užitočné. Nech svoje problémy rieši s Kyjevom. Novorusko má svoju zákonne zvolenú vládu, zástupcovia ktorej sa zúčastňujú na rokovaniach o mieri alebo o prímerí. Práve s nimi musí rokovať Kyjev. Keby samostatne rokovali velitelia bataliónov, mohol by zavládnuť chaos. Nik im nebráni, ak sa dohodnú, že zastavia paľbu a nebudú útočiť jeden na druhého. Podobné iniciatívy privítame. Ale oficiálne rokovania o mieri budú viesť naši oficiálni zástupcovia,“ zdôraznila.    

Ukrajinské média poukazujú na to, že iniciatívu Sergeja Meľničuka o tom, že by sa velitelia bataliónov a poľní velitelia na obidvoch stranách mohli rokovať medzi sebou, v Kyjeve si vôbec nevšimli a nik ich nekomentoval.

eu

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali