New York 26. novembra 2014 (HSP/Itar-tass/Foto:TASR)
Triclosan respektíve triklosan, je protibakteriálna a protihubová látka používaná najmä vo výrobkoch osobnej hygieny a kozmetike.”Široké využitie tohto prostriedku v spotrebiteľských výrobkoch môže vyvolať pečeňovú toxicitu u človeka,” tvrdí jeden z účastníkov štúdie
Americká štúdia ukázala, že triclosan, ktorý sa používa v širokej škále hygienických výrobkoch ako antibakteriálne činidlo, má negatívny vplyv na ľudské zdravie, a to najmä tým, že zvyšuje riziko vzniku rakoviny pečene. Táto informácia bola zverejnená v publikácii “Proceedings of National Academy of Sciences” (Zborník Národnej akadémie vied).
Vedci urobili testy na laboratórnych myšiach. Po ukončení testov boli identifikované poškodenia pečene hlodavcov, vrátane výskytu nádorov na tomto orgáne. Počas sledovania výskumu bolo po dobu šiestich mesiacov do stravy myší pridávaný triclosan. Podľa vedcov sa toto obdobie v živote myší ekvivalentne rovná osemnástim rokom života človeka.
“Široké využitie tohto prostriedku v spotrebnom tovare, môže zhoršiť pečeňovú toxicitu u človeka,” hovorí Robert Tukom, profesor z Kalifornskej University v San Diegu.
V roku 2013 úrad Správy potravín a liečiv (Food and Drug Administration) varoval pred nebezpečenstvom používania antibakteriálnych mydiel, ktoré zahŕňajú triclosan.
V súčasnej dobe približne 75 percent dezinfekčných výrobkov v Spojených štátoch majú vo svojom zložení tento prvok. Avšak, výrobcovia podnikajú aktívne kroky na zníženie množstva pridávaného triklosanu do svojich produktov.
jf