USA 25. mája 2017 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP/Keystone, Jean-Christophe Bott)
Skupina vedcov z Dánska, USA a Kanady objavila, že jedenie čokolády v drobných dávkach znižuje riziko vážnych srdcových chorôb, ako napríklad srdcové arytmie.
Výsledky výskumu boli publikované vo vedeckom magazíne Heart. Medici sa venovali informáciám z dotazníka, ktorý bol vykonaný pred niekoľkými rokmi, ohľadne diét. Zúčastnilo sa ho 55 tisíc Dánov. Opýtaných prosili odpovedať na otázky, koľko čokolády pravidelne jedia.
Vedci potom porovnali informácie s informáciami o chorobách ľudí, ktorí sa zúčastnili experimentu. Ukázalo sa, že jedenie čokolády s mierou, ako mliečnej, tak aj horkej, znižuje pravdepodobnosť mŕtvice.
U žien, ktoré pravidelne jedli 30 gramov čokolády týždenne, sa riziko znížilo o 21%. U mužov, ktorí jedia dvakrát-trikrát viac tejto porcie čokolády týždenne, sa riziko znížilo o 23%, vysvetlili vedci. Tí ďalej tvrdia, že prílišné a príliš časté jedenie čokolády, zvlášť tej, ktorá obsahuje príliš málo kakaa, môže mať opačný efekt a na zdraví sa môže odraziť negatívne.