Vatikán je znepokojený návrhmi “cirkevných zákonov” v ukrajinskom parlamente

Vatikán je znepokojený návrhmi “cirkevných zákonov” v ukrajinskom parlamente

Kyjev 19. mája 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Vatikán si predvolal veľvyslanca Ukrajiny pri Svätej stolici. Stalo sa tak v súvislosti so spornými návrhmi zákonov prerokúvanými ukrajinským parlamentom, ktoré sú namierené proti ukrajinskej pravoslávnej cirkvi moskovského patriarchátu. Agentúru RIA Novosti o tom dnes informoval protojerej Nikolaj Danilevič

Podľa jeho slov je Vatikán znepokojený možnosťou, že ukrajinský parlament prijme spomínané zákony. Dodal, že Vatikán je v tejto veci plne solidárny s kritikou zákonov, ako ju sformuloval najvyšší predstaviteľ Charkovsko-Záporožskej diecézy, katolícky biskup Stanislav Šyrokoraďuk.

Reklama
Ilustračné foto

RIA Novosti uviedla, že ukrajinský parlament mal vo štvrtok rokovať o dvoch návrhoch týkajúcich sa štatútu náboženských organizácií na Ukrajine.

Jeden z návrhov predpokladá, že náboženské organizácie, ktorých riadiace centrá sa nachádzajú v štáte označenom Ukrajinou za agresora, smú vymenúvať svojich metropolitov a biskupov len so súhlasom ukrajinských úradov.

Reklama

Druhý návrh počíta s tým, že farníci smú meniť jurisdikciu náboženských obcí, ktorých centrá pôsobia na Ukrajine i v zahraničí. Ukrajinská pravoslávna cirkev moskovského patriarchátu považuje dokument za represívny a obáva sa, že jeho prijatie by mohlo viesť k zabraniu chrámov v jej správe.

RIA Novosti poznamenala, že poslanci ukrajinského parlamentu vo štvrtok tieto návrhy zákonov nestihli prerokovať.

Kremeľ medzičasom označil za neprípustné akékoľvek kroky, ktoré by poškodzovali záujmy ruskej pravoslávnej cirkvi na Ukrajine.

Na Ukrajine existujú tri pravoslávne cirkvi. Ukrajinská pravoslávna cirkev moskovského patriarchátu, ktorá je súčasťou ruského pravoslávia, je najväčšou cirkvou v krajine a jedinou cirkvou, ktorú celosvetové pravoslávie uznáva ako kánonickú.

Druhou je ukrajinská pravoslávna cirkev kyjevského patriarchátu, ktorá v pravosláví nie je uznávaná a je izolovaná, aj keď v samotnej krajine má vplyv.

Reklama

Treťou je ukrajinská autokefálna pravoslávna cirkev, ktorá bola založená zo Severnej Ameriky. Tam je súčasťou konštantínopolského patriarchátu, ktorý ju však na Ukrajine neuznáva.
Ukrajinská pravoslávna cirkev moskovského patriarchátu v uplynulom období často upozorňovala na prípady marenia práce svojich duchovných i na zaberanie chrámov predstaviteľmi autokefálnych cirkví. V rokoch 2014-16 takto táto cirkev prišla na Ukrajine o 40 chrámov.

Pravoslávie je na Ukrajine väčšinovou cirkvou. Vplyv tam má však aj cirkev katolícka, ktorá sa tam vyskytuje v dvoch formách: ako gréckokatolícka a ako rímskokatolícka. Pôsobia tam aj početné protestantské obce, pričom niektoré z nich majú aj dlhú tradíciu. Existuje tam aj islam a obnovujú sa tam aj židovské náboženské obce.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali