Spojené štáty prisľúbili Ukrajine pomoc, zbrane nedodajú

Spojené štáty prisľúbili Ukrajine pomoc, zbrane nedodajú

Kyjev 18. septembra 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

USA poskytnú Ukrajine finančnú a materiálnu pomoc, ale zbrane nie

 Spojené štáty prisľúbili dnes Ukrajine pomoc vo výške 53 miliónov dolárov. Toto oznámenie prišlo v čase návštevy ukrajinského prezidenta Petra Porošenka v USA, informovala agentúra Reuters.

Reklama
Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko (v strede) po skončení prejavu v americkom Kongrese vo Washingtone

Nemenovaní predstavitelia administratívy amerického prezidenta Baracka Obamu uviedli, že 46 miliónov dolárov pôjde na posilnenie ukrajinskej bezpečnosti v súvislosti s konfliktom s proruskými separatistami a sedem miliónov na humanitárne aktivity na východe krajiny.

Balík finančnej pomoci sa po prvý raz týka radarového systému na detekciu prichádzajúcej delostreleckej paľby. Medzi ďalšími položkami sú hliadkovacie a dopravné vozidlá, malé námorné plavidlá, pozorovacie a odmínovacie zariadenia, výstroj pre pyrotechnické a protichemické jednotky, nepriestrelné vesty, proviant a balíčky prvej pomoci. Pomoc neobsahuje smrtiace zbrane, ktoré navrhujú dodať Ukrajine niektorí republikánski zákonodarcovia.

Reklama

 

Porošenko vyzval USA na rozhodnosť v otázke uvalenia ďalších sankcii na Rusko

Ukrajinská armáda potrebuje zbrane a vojenskú výbavu, vyhlásil dnes vo Washingtone pred oboma komorami amerického Kongresu ukrajinský prezident Petro Porošenko.

“Potrebujú (Ukrajinci) viac politickej podpory z celého sveta. Potrebujú viac vojenskej výbavy, smrtiacej aj nesmrtiacej… Prikrývky a okuliare na nočné videnie sú takisto dôležité, ale človek nemôže vyhrať vojnu s prikrývkami,” konštatoval Porošenko.

Kongres požiadal o udelenie “osobitného” bezpečnostného štatútu, čo je vzťah najvyššej úrovne NATO s nečlenským štátom, napísala agentúra Reuters. Porošenko zároveň vyzval Spojené štáty, aby boli rozhodné pri uvalení ďalších sankcií na Rusko za jeho kroky na Ukrajine.

Reklama

Podľa agentúry AP ukrajinský prezident označil anexiu Krymu Ruskom za “najcynickejší akt zrady” v novodobých dejinách. Jeho slová sa stretli s hlasným potleskom členov oboch komôr Kongresu. 

Vyzval ďalej USA, aby Ukrajinu nenechali samú čeliť agresii Ruska. “Vojna, v ktorej dnes bojujú títo mladí muži, nie je len vojnou Ukrajiny. Je to aj vojna Európy a Ameriky,” vyhlásil Porošenko. Podobne ako Izrael aj Ukrajina má podľa neho právo brániť svoje územie. Porošenka dnes príjme aj prezident USA Barack Obama. 

 

Senát sa bude návrhom zaoberať po vystúpení ukrajinského prezidenta pred oboma komorami Kongresu

Spojené štáty by mohli na budúci rok poskytnúť Ukrajine vojenskú a technickú pomoc vo výške 350 miliónov dolárov. Okrem iného by mohla obsahovať protitankové zbrane, delostrelecké rádiolokátory, bezpilotné lietadlá a komunikačné zariadenia, informovala dnes agentúra Interfax-Ukrajina.

Reklama

Podľa nej sa návrh nachádza na internetovej stránke zahraničného výboru amerického Senátu. Dokument obsahuje aj požiadavku, aby USA zaviedli nové sankcie voči Rusku, najmä proti zbrojárskym firmám, ktoré “prispievajú k nestabilite na Ukrajine, v Moldavsku, Gruzínsku a Sýrii”. Na zozname je aj štátny energetický gigant Gazprom.

Senátny výbor sa bude dokumentom zaoberať ešte dnes – niekoľko hodín po vystúpení ukrajinského prezidenta Petra Porošenka pred oboma komorami Kongresu. Hlava ukrajinského štátu sa stretne aj s americkým prezidentom Barackom Obamom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali