Bilancia bombového útoku v Ankare stúpla na 37 mŕtvych a 120 zranených. Na útoku sa údajne podieľala mladá príslušníčka Strany kurdských pracujúcich

Bilancia bombového útoku v Ankare stúpla na 37 mŕtvych a 120 zranených. Na útoku sa údajne podieľala mladá príslušníčka Strany kurdských pracujúcich

Ankara 14. marca 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Burhan Ozbilici)

 

Po výbuchu bola z miesta činu hlásená streľba a dym bolo vidno z okruhu dva a pol kilometra

Turecký minister zdravotníctva Mehmet Muezzinoglu dnes povedal, že počas noci zomreli v nemocnici traja zo zranených pri nedeľňajšom bombovom útoku v Ankare. Celkový počet mŕtvych tak stúpol na 37, informovala tlačová agentúra AP.

Reklama
Policajti a forenzní experti sú na mieste nedeľňajšieho bombového výbuchu v pondelok 14. marca 2016, ku ktorému došlo v centre tureckého hlavného mesta Ankara.  Výbuch auta v štvrti Kizilay neďaleko hlavnej autobusovej stanice pri parku Güvenpark si vyžiadal  najmenej 39 obetí  a najmenej 120 zranených
Policajti a forenzní experti sú na mieste nedeľňajšieho bombového výbuchu v pondelok 14. marca 2016, ku ktorému došlo v centre tureckého hlavného mesta Ankara. Výbuch auta v štvrti Kizilay neďaleko hlavnej autobusovej stanice pri parku Güvenpark si vyžiadal najmenej 37 obetí a najmenej 120 zranených

Zranených je 120 ľudí, z nich sa podľa vyjadrenia ministra 17 nachádza v intenzívnej starostlivosti. Medzi mŕtvymi je najmenej jeden z útočníkov.

Turecké úrady sa domnievajú, že bomboví atentátnici boli dvaja – muž a žena – a že útok uskutočnili kurdskí militanti, napísala agentúra AP. Väčšina z obetí útoku sú podľa tureckých médií civilisti.

Reklama

Výbuchu iba tesne unikol austrálsky veľvyslanec v Turecku, uviedla dnes v televíznom programe Sky News austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová. Veľvyslanec James Larsen bol vo svojom aute, ktoré stálo na križovatke, keď 20 metrov od neho vybuchla bomba, citovala ju tlačová agentúra DPA. Dodala, že veľvyslanec “je v poriadku – všetci zamestnanci austrálskej ambasády sú v poriadku”.

K zodpovednosti za najnovší útok v Ankare sa zatiaľ nikto neprihlásil. Premiér Ahmet Davutoglu vyhlásil, že turecké orgány majú “konkrétnu informáciu o teroristickej organizácii, ktorá tento zbabelý útok uskutočnila”. Davutoglu po tomto útoku zrušil svoju utorňajšiu cestu do Jordánska.

Turecké letectvo zaútočilo po útoku v Ankare na ciele kurdských povstalcov v severnom Iraku. Štátna tlačová agentúra Anadolu informovala, že deväť lietadiel typu F-16 a dve F-4 napadli 18 postavení Strany kurdských pracujúcich (PKK) v severnom Iraku, vrátane pohoria Kandil, kde má základňu vedenie skupiny.

Anadolu dodala, že polícia dnes v meste Adana na juhu Turecka zadržala desiatky údajných militantov.

Turecká vláda uvalila na informácie o útoku v Ankare embargo, netýka sa však štátnych médií. Turecké médiá uviedli, že súd v Ankare uvalil v súvislosti s útokom informačné embargo na sociálne siete po tom, ako na nich začali kolovať snímky a videá z miesta bombového útoku.

Reklama

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan povedal, že takéto útoky sú zamerané proti “celistvosti krajiny” a zdôraznil, že Turecko bude pokračovať v boji proti terorizmu, “kým ho nedostane na kolená”.

Útok odsúdili generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a prostredníctvom hovorcu Kremľa aj ruský prezident Vladimir Putin, uviedla DPA. Európska únia vyjadrila Turecku svoju sústrasť.

Vo februári zomrelo pri bombovom útoku v Ankare 29 ľudí, k incidentu sa prihlásili kurdskí militanti.

Na útoku v Ankare sa podieľala mladá príslušníčka Strany kurdských pracujúcich

Jedným z dvoch údajných páchateľov nedeľňajšieho bombového útoku v Ankare je príslušníčka zakázanej militantnej skupiny Strana kurdských pracujúcich (PKK), narodená v roku 1992. Agentúra Reuters o tom dnes informovala s odvolaním sa na predstaviteľov tureckých bezpečnostných zložiek.

Reklama

Získané dôkazy podľa nich svedčia o tom, že ide o ženu pochádzajúcu z mesta Kars na severovýchode Turecka, ktorá vstúpila do radov PKK v roku 2013. Turecká vláda predtým vyjadrila očakávanie, že skupinu stojacu za nedeľňajším výbuchom v Ankare sa podarí oficiálne identifikovať ešte v priebehu dnešného dňa.

Turecké vojenské letectvo po najnovšom výbuchu v Ankare zaútočilo na kurdských povstalcov v severnom Iraku.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali