V Tesárskych Mlyňanoch si pripomenuli výročie úmrtia biskupa Gábriša

V Tesárskych Mlyňanoch si pripomenuli výročie úmrtia biskupa Gábriša

Tesárske Mlyňany 13. novembra 2017 (HSP/TK KBS/Foto:Michal Hnat)

 

V pondelok 13. novembra 2017 uplynie 30 rokov od smrti arcibiskupa Mons. Júliusa Gábriša. Pri tejto príležitosti slávili v sobotu 11. novembra 2017, na sviatok sv. Martina, spomienkovú svätú omšu v jeho rodisku v Tesárskych Mlyňanoch. 

V Tesárskych Mlyňanoch si pripomenuli výročie úmrtia biskupa Gábriša

Hlavným celebrantom bol trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. Spolu s ním koncentroval emeritný trnavský arcibiskup Mons. Ján Sokol, nitriansky biskup Mons. Viliam Judák, generálny vikár trnavskej arcidiecézy Mons. Ján Pavčír a synovec arcibiskupa Gábriša, Dr. Jozef Gábriš spolu s niekoľkými desiatkami kňazov z nitrianskej a trnavskej arcidiecézy. Väčšina z prítomných kňazov boli kňazi, ktorých svätiteľom bol práve arcibiskup Július Gábriš.

Reklama

Spomienkovej svätej omši predchádzala prezentácia o živote a pôsobení Mons. Júliusa Gábriša. V homílii, ktorú predniesol nitriansky biskup Mons. Viliam Judák vyzdvihol nebojácnosť voči totalitnému režimu a otcovský prístup zosnulého arcibiskupa voči svojim veriacim a partikulárnej cirkvi. Zároveň vyzdvihol oddanosť a vernosť pápežovi zosnulého arcibiskupa. V závere svätej omše si na svojho svätiteľa s úctou a vďakou zaspomínal aj trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. Ten tak isto ocenil kňazské ale i biskupské kvality arcibiskupa Gábriša a dal tohto “Pánovho pomazaného” za vzor kňazom ale i biskupom. Po svätej omši nasledoval sprievod k hrobke zosnulého arcibiskupa, informoval TK KBS Michal Hnát.

Július Gábriš sa narodil 5. decembra 1913 v Tesároch nad Žitavou. Po skončení ľudovej školy v rodnej obci odišiel študovať na Gymnázium do Zlatých Moraviec, ktoré ukončil 26. júna 1933 maturitou. Ako chlapec prejavil túžbu slúžiť Bohu, roky bol miništrantom, a táto túžba sa splnila po maturite, keď ho prijali do Biskupského seminára v Trnave. Tu prežil ako bohoslovec 3 roky až do zriadenia Bohosloveckej fakulty v Bratislave v roku 1936. Zo seminára z Trnavy prešiel do Bratislavy, kde na Teologickej fakulte ukončil štúdium 25. júna 1938. Za kňaza bol vysvätený na druhý deň 26. júna 1938 v Bratislave biskupom Pavlom Jantauschom, apoštolským administrátorom trnavským.

Reklama

Ako kaplán pôsobil v Tekovských Lužanoch, v Holíči, Stupave a v Mojmírovciach. V roku 1938 – 1942 absolvoval Filozofickú fakultu a v rokoch 1940 – 1944 Prírodovedeckú fakultu v Bratislave, ktorú ukončil 25. novembra 1944 akademickým titulom RNDr. (doktor prírodných vied), ktorý získal ako druhý na Slovensku. V novembri 1941 odišiel z pastorácie učiť na Biskupské gymnázium do Trnavy ako profesor dejepisu, zemepisu, občianskej náuky a náboženstva, kde pôsobil do roku 1950. Od roku 1945 bol správcom kostola sv. Heleny v Trnave. V roku 1948 sa stal prosynodálnym sudcom. Ako profesor začal byť aj literárne činný. Od roku 1950 bol kaplánom v Mojmírovciach a neskôr pôsobil ako správca farnosti v Jablonici do roku 1962. Potom ho vtedajší biskup Ambróz Lazík preložil do Nového Mesta nad Váhom za správcu novomestskej Prepozitúry.

Pätnásteho mája 1968 ho biskup Ambróz Lazík menoval generálnym vikárom apoštolskej administratúry v Trnave a 18. novembra toho istého roku sa stal infulovaným novomestským prepoštom. Po smrti biskupa Lazíka 20. apríla 1969, menoval pápež Pavol VI. 23. apríla 1969 Mons. Júliusa Gábriša za ordinára apoštolskej administratúry trnavskej s právami rezidenciálneho biskupa. Štyri roky trvalo kým sa Vláda ČSSR a Vatikán dohodli na menovaní štyroch biskupov pre vtedajšie Československo

Dňa 19. februára 1973 boli vymenovaní pápežom Pavlom VI. traja biskupi pre Slovensko – Mons. Jozef Feranec, Mons. JUDr. Ján Pásztor a Mons. Július Gábriš. Konsekrácia sa konala 3. marca 1973 v Katedrále sv. Emeráma na nitrianskom hrade prostredníctvom arcibiskupa, kartáginského neskoršieho kardinála Agostina Casaroliho a spolusvätiteľov biskupov Štěpána Trochtu a Františka Tomáška. Biskup Gábriš si zvolil heslo: „Cum Auxilio Divino“ (S Božou pomocou). Keď bola v roku 1977 zriadená slovenská cirkevná provincia s metropolitným sídlom v Trnave a za katedrálu bol ustanovený kostol sv. Jána Krstiteľa Dr. Gábriš si zmenil svoj erb aj heslo: „Deo Aduivante et Sancta Maria Intercedente“ (S Božou pomocou a na príhovor Panny Márie).

Arcibiskup Gábriš bol známy ako výborný kazateľ. Jeho strhujúci prejav, teologicky a filozoficky fundované príhovory podložené históriou, zanechávali veľké stopy v srdciach poslucháčov. Napísal i viacero učebníc pre študentov. Bol prispievateľom do Duchovného pastiera, Katolíckych novín a iných vedeckých časopisov. Arcibiskup Dr. Július Gábriš sa krátko pred svojou smrťou vyjadril, že odprosuje všetkých, ktorým vedome alebo nevedome ublížil. Zomieral s úsmevom na perách, keď sa práve rozozvučali zvony trnavského dómu sv. Mikuláša, ktoré pozývali veriacich na bohoslužby. 13. novembra sa totiž začala novéna k trnavskej Panne Márii, ktorú vždy otváral biskup. Vtedy tomu však už nemohlo byť tak, lebo stolec trnavského arcipastiera ostal prázdny. On bol pozvaný hlaholom zvonov na audienciu k svojmu Majstrovi, ktorému slúžil celý život.

Zomrel 13. novembra 1987 o 15.50 hod. počas svätej omše za zomierajúcich. Pri konsekračných slovách sa mu objavil na tvári blažený úsmev a posledný výdych zomierajúceho veľkňaza bol pri slovách: „Hľa Baránok boží, ktorý sníma hriechy sveta. Blažení tí, čo sú pozvaní na hostinu Baránkovu!“ Piaty deň po jeho smrti dňa 18. novembra 1987 bol stanovený ako deň jeho pohrebu. Pohrebné obrady v katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave začali o 9.00 hod a vykonal ich Mons. Jozef Feranec za prítomnosti viacerých kardinálov a biskupov, kňazov zo všetkých kútov Slovenska a nespočetného zástupu veriacich. Pápežským legátom bol arcibiskup a kardinál Achille Silvestrini, arcibiskup Francesco Colasuono a arcibiskup John Bukovský. Nechýbal ani František kardinál Tomášek arcibiskup pražský a prímas český, ktorý bol osobným priateľom Mons. Gábriša Po pohrebnej svätej omši previezli telesné pozostatky arcibiskupa Gábriša do rodnej obce Tesárske Mlyňany, kde celebroval zádušnú svätú omšu biskup Ján Pásztor. Za zvukov piesne „K nebesiam dnes zaleť pieseň“ bolo telo arcibiskupa RNDr. Júliusa Gábriša uložené do hrobky na dočasný odpočinok.

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:54

Turecká letecká spoločnosť Turkish Airlines obnovila lety do líbyjskej metropoly Tripolis po takmer desiatich rokoch od ich pozastavenia. Informovala agentúra AFP.

Spoločnosť Turkish Airlines lety do tejto vojnou zmietanej severoafrickej krajiny pozastavila pre bezpečnostné obavy.

13:53

Čínsky telekomunikačný gigant Huawei dosiahol v minulom roku silný rast napriek technologickým sankciám zo strany USA. Výrazne sa zvýšil obchod so súkromnými zákazníkmi, v oblasti cloud computingu aj v automobilovom sektore. Informovali agentúry Reuters a DPA.

Celkovo dosiahla juhočínska spoločnosť v roku 2023 tržby vo výške približne 97,8 miliardy amerických dolárov (90,46 miliardy eur), čo predstavuje nárast o 9,63 % v porovnaní s predminulým rokom.

12:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stretne so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom 9. mája v Bielom dome. Agentúre AFP to v piatok povedal nemenovaný turecký predstaviteľ.

Za predpokladu, že dôjde k oficiálnemu potvrdeniu návštevy, by išlo o prvé stretnutie medzi Erdoganom a Bidenom v Bielom dome.

12:47

Na Filipínach sa na Veľký piatok nechalo niekoľko najradikálnejších veriacich po vzore Ježiša Krista ukrižovať. Iní sa v extrémnych prejavoch náboženskej oddanosti sebabičovali až do krvi. Informovala agentúra AFP.

Filipíny sú najväčšou rímskokatolíckou krajinou v Ázii a ku katolíckej viere sa hlási viac ako 85 percent obyvateľov. Zatiaľ čo väčšina si pripomínala ukrižovanie Krista v kostole počas pašií alebo trávila sviatky s rodinou, množstvo zvedavcov a turistov sa zhromaždilo v dedinách v okolí mesta San Fernando severne od Manily.

Na Filipínach sa najradikálnejší veriaci na Veľký piatok sebabičovali a nechali ukrižovať
Na snímke radikálny filipínsky veriaci sa necháva ukrižovať počas pašie na Veľký piatok v meste San Pedro Cutud, severne od Manily
12:35

Dva byty vyhoreli v piatok nadránom po výbuchu v bytovke v budapeštianskej mestskej časti Lágymányos. V jednom z bytov našli hasiči mŕtve telo staršej ženy, dve osoby boli zranené a 50 ľudí museli evakuovať. Pre agentúru MTI to uviedol hovorca maďarského Riaditeľstva úradu civilnej ochrany Dániel Mukics.

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali