V televízii debatovali kandidáti na post šéfa OSN, Lajčák zaslal videoposolstvo

V televízii debatovali kandidáti na post šéfa OSN, Lajčák zaslal videoposolstvo

New York/Bratislava 13. júla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Kandidáti súperiaci o funkciu generálneho tajomníka OSN sa v utorok (12.7.) zapojili do debát, vysielaných naživo v televízii. Kandidáti boli rozdelení do dvoch po sebe nasledujúcich diskusií, pričom minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák sa do debaty zapojil videoposolstvom. Načrtol v ňom, ako vidí budúce fungovanie OSN a pôsobenie nového generálneho tajomníka.

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák

TASR o tom dnes informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Reklama

Uviedol, že minister Lajčák sa na debate kandidátov na túto funkciu nezúčastnil osobne, pretože bol na ceste z Bruselu, kde v Európskom parlamente prezentoval priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Až v noci priletel do New Yorku, kde vystúpi dnes v debate na pôde Medzinárodného mierového inštitútu práve k téme budúcnosti OSN.

Televízne debaty kandidátov na post šéfa OSN sa vysielali po prvý raz v dejinách svetovej organizácie, ale tento bezprecedentný pokus o transparentnosť v súboji o funkciu sa už neprenesie do Bezpečnostnej rady OSN – jej proces voľby kandidáta bude tajný, informovala tlačová agentúra Reuters.

Reklama

Súčasný šéf OSN Pan Ki-mun, bývalý juhokórejský minister zahraničných vecí, vo svojej funkcii tento rok končí po odslúžení dvoch päťročných období a hľadá sa jeho nástupca.

V súčasnosti sa 193-členné Valné zhromaždenie OSN snaží skoncovať s tajuplnosťou, ktorá zahaľovala voľbu generálneho tajomníka 70 rokov. Obe utorňajšie debaty sa konali v sídle OSN v newyorskej štvrti Manhattan a naživo ich vysielala do celého sveta televízia al-Džazíra a takisto OSN na svojej webovej stránke. Kandidátom kládli otázky moderátori al-Džazíry, dostávali však aj otázky od obecenstva.

Týkali sa takých tém ako štýl riadenia OSN, klimatická zmena, Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu, občianska vojna v Sýrii a najnovšie boje v Južnom Sudáne, kde sa mierové sily OSN snažia chrániť civilistov.

Avšak 15-členná Bezpečnostná rada OSN začne na budúci týždeň s neformálnymi tajnými hlasovaniami, na ktorých sa bude vyberať najvhodnejší kandidát na generálneho tajomníka.

Toho potom Bezpečnostná rada odporučí Valnému zhromaždeniu OSN, ktoré bude neskôr tento rok generálneho tajomníka voliť. Výsledky spomínaných hlasovaní rady za zatvorenými dverami nebudú zverejnené. Rada informuje nominujúce štáty o výsledku, aký dosiahol ich kandidát.

Reklama

V podstate sa v Bezpečnostnej rade musí na kandidátovi zhodnúť päť štátov, ktoré majú právo veta – teda Spojené štáty, Británia, Francúzsko, Rusko a Čína. Tieto krajiny nemusia brať ohľad na popularitu kandidátov vo Valnom zhromaždení. Rada dúfa, že sa na kandidátovi dohodne do októbra, tvrdia diplomati.

Keďže právomoc povoľovať použitie vojenskej sily alebo uvaliť sankcie má Bezpečnostná rada, šéf OSN viac-menej len šíri a snaží sa presadiť svoje názory. Britský veľvyslanec pri OSN Matthew Rycroft však v utorok vyhlásil, že najnovší vývoj ukázal, že väčšina členských štátov chce silného generálneho tajomníka.

Pan Ki-mun otvoril pred časom tému, že OSN by mala mať v čele prvýkrát ženu; žiadala ho o to totiž viac ako štvrtina zo 193 členských štátov OSN. Diskusia o možnosti vymenovania generálnej tajomníčky a o úlohe žien v OSN vyvolala v utorok nadšený potlesk.

Zatiaľ polovicu kandidátov tvoria práve ženy: generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová z Bulharska, bývalá chorvátska ministerka zahraničných vecí Vesna Pusičová, niekdajšia šéfka moldavskej diplomacie Natalia Ghermanová, expremiérka Nového Zélandu Helen Clarková, ktorá riadi Rozvojový program OSN, argentínska ministerka zahraničných vecí Susana Malcorrová a bývalá šéfka OSN pre klimatickú zmenu Christiana Figueresová z Kostariky.

Do súboja o funkciu šéfa OSN sa zapojil aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí Čiernej Hory Igor Lukšič, niekdajší slovinský prezident Danilo Türk, bývalý vysoký komisár OSN pre utečencov Antonio Guterres, ktorý je zároveň bývalým portugalským premiérom, srbský exminister zahraničných vecí Vuk Jeremič a niekdajší šéf macedónskej diplomacie Srgjan Kerim.

Reklama

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali