V prípade nástenkového tendra padli dlhoročné tresty

V prípade nástenkového tendra padli dlhoročné tresty

Pezinok 18. októbra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku dnes odsúdil na dlhoročné tresty odňatia slobody bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja SR za SNS Mariána Janušeka a Igora Štefanova Zvyšných troch obžalovaných spod obžaloby oslobodil.

Na snímke exminister ministerstva výstavby za SNS Marián Janušek stojí pred čítaním rozsudku v kauze nástenkového tendra na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 18. októbra 2017.

Bývalému ministrovi výstavby Mariánovi Janušekovi súd uložil trest odňatia slobody v dĺžke trvania 12 rokov, peňažný trest 30.000 eur a trest zákazu činnosti vykonávať zamestnanie v orgánoch verejnej moci na päť rokov.

Reklama

Jeho nástupcovi na poste ministra Igorovi Štefanovi trest odňatia slobody v dĺžke trvania deväť rokov, peňažný trest 30.000 eur a trest zákazu činnosti vykonávať zamestnanie v orgánoch verejnej moci na päť rokov.

Zvyšných troch obžalovaných Zdenku Kudláčovú, Radoslava Behula a Tomáša Labaya spod obžaloby oslobodil.

Reklama

Z piatich obžalovaných dnes na súd neprišli Igor Š., Zdenka K. a Tomáš L., ktorí požiadali o konanie v ich neprítomnosti.

„V procese hodnotenia dôkazov súd dospel k záveru, že sa skutok stal,“ uviedla okrem iného predsedníčka senátu.

Podľa súdu obžalovaní exministri Marián J. a Igor Š. nezabezpečili zverejnenie výzvy ohľadom verejného obstarávania v masovokomunikačných prostriedkoch, čím znemožnili účasť na zákazke ďalším záujemcom.

Výzva podľa súdu visela na chodbe ministerstva len štyri dni v máji 2007. „Konali v rozpore s princípom transparentnosti,“ poznamenala sudkyňa.

Exminister Marián J. sa podľa súdu dopustil trestných činov machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Jeho nástupca na poste ministra Igor Š. trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.

Reklama

„Vedome obišli pravidlá verejného obstarávania,“ skonštatovala sudkyňa na margo obžalovaných exministrov.

Marián J. s rozsudkom súdu spokojný nebol. Zodpovednosť však necíti, na ministerstve výstavby sa podľa neho pracovalo dobre. „Verím, že keď sa odvoláme, ten rozsudok bude zrušený,“ povedal Marián J. prítomným novinárom. V procese podľa neho vôbec nešlo o jeho osobu. „Tu podľa môjho názoru ide o to, aby minister bol zavretý. Tu ide o to, že Slovenská republika veľmi správne bojuje proti korupcii, za transparentnosť a toto je výsledok toho, treba niekoho zavrieť, aby sa mohlo poukazovať, ako Slovenská republika bojuje proti korupcii,“ povedal Marián J.

Súd oslobodil spod obžaloby troch obžalovaných, nakoľko „nebolo dokázané, že skutok spáchali.“

Kauza siaha do roku 2007. Vtedajšie ministerstvo výstavby malo zverejniť oznam o tendri iba na nástenke v uzavretej chodbe ministerstva. Lukratívnu zákazku tak malo získať konzorcium, ktoré o súťaži vedelo. O kreslo vtedy prišli dvaja ministri zo Slovenskej národnej strany – Marián J. a neskôr jeho nástupca Igor Š.

Po prepuknutí kauzy štát podozrivú zmluvu zrušil. Vo vreckách dvoch súkromných firiem však malo skončiť viac ako 12 miliónov eur, ktoré Brusel Slovensku odmietol preplatiť.

Reklama

 

Veronika Remišová z OĽANO ku kauze zaujala takéto stanovisko:

Ministrov SNS z prvej Ficovej vlády Mariána Janušeka a Igora Štefanova uznal súd za vinných v kauze nástenkového tendra, vo väzení by mali stráviť 12 a 9 rokov. Budeme pozorne sledovať aj to, ako dopadne odvolanie na najvyššom súde. Napriek spôsobeným miliónovým škodám majú ministri zaplatiť iba pokutu 30 tisíc eur, pretože úradníci ministerky Matečnej (tiež SNS) si do skončenia vyšetrovania neuplatnil náhradu škody spôsobenej štátu a súd preto o nej nerozhodoval.

Ako je zvykom dnes, aj pred rokmi sa koaliční politici tvárili, že je všetko v poriadku. Pán Fico v čase kauzy hovoril o „nepodložených a krivých obvineniach“ a tiež, že „opozícia klame. Tak, ako klame každý boží deň. Tak, ako každý boží deň deštruuje túto spoločnosť.“ Jaroslav Paška je prvým podpredsedom SNS dnes, a bol podpredsedom strany aj počas rabovačky za prvej Ficovej vlády. Nástenkový tender usilovne obhajoval a médiá obviňoval zo zaujatosti. Odmietal tiež, že by ministerstvo nakupovalo za prehnané ceny, podľa neho šlo o bežné sumy. Je dobré si to pripomenúť, pretože aj v súčasnosti robí vládna koalícia to isté, keď obhajuje eurofondový škandál, nehoráznu odmenu za právne služby alebo ďalšie kauzy.

 

Strana Sloboda a Solidarita považuje rozsudok nad dvoma bývalými ministrami za Slovenskú národnú stranu v kauze takzvaného nástenkového tendra za rozporuplný. 

Na jednej strane vítame, že bolo spravodlivosti učinené zadosť. Aspoň jedna veľká korupčná kauza za prvej Ficovej vlády skončila odsudzujúcim rozsudkom a môže mať odstrašujúci účinok.

Na druhej strane sme nútení skonštatovať, že potrestanie dvoch bývalý
ministrov za SNS trvalo neúmerne dlho.

Rovnako ako prokurátor máme pochybnosť, či nemala byť pri zohľadnení všetkých poľahčujúcich okolností vyvodená trestnoprávna zodpovednosť aj voči nižším úradníkom, ktorí inkriminované verejné obstarávanie technicky pripravovali a realizovali. Nemôžeme uveriť, že zverejnenie oznámenia o konaní výberového konania v uzavretých priestoroch
ministerstva životného prostredia pokladali za férový prístup k potenciálnym súťažiacim.

Orgánom činným v trestnom konaní sa tiež nepodarilo preukázať, že v tejto miliónovej kauze išlo o organizovanú skupinu, kde konečnými užívateľmi výhod boli aj predstavitelia jedinej víťaznej firmy. Musí byť predsa každému jasné, že za zmanipulovaním výberového konania boli nekalé ekonomické záujmy, ktoré sa mohli realizovať len vďaka kontaktom zástupcov tejto firmy s najvyššími predstaviteľmi Slovenskej národnej strany, a tí nespolupracovali zadarmo.

Reklama

 

Fico verdikt v nástenkovom tendri nebude komentovať, treba ho rešpektovať

Premiér Robert Fico odmietol komentovať dnešné rozhodnutie súdu v kauze. Domnieva sa však, že je našou povinnosťou ho rešpektovať.

“Každý výsledok v boji proti korupcii je dôležitý, ale nikdy nebudem komentovať rozhodnutia súdu. Je to veľmi citlivá vec. Orgány činné v trestnom konaní nejako rozhodli a našou povinnosťou je toto rozhodnutie rešpektovať,” povedal predseda vlády SR na tlačovom brífingu, ktorý sa konal po zasadnutí s expertmi zo Skupiny štátov Rady Európy proti korupcii (GRECO) v Štrasburgu. Dodal však, že nejde o právoplatné rozhodnutie a v kauze treba počkať na definitívny verdikt príslušných orgánov.

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali