V prihláške na vysokú školu kolónku matka/otec nahradila rodič/rodič

V prihláške na vysokú školu kolónku matka/otec nahradila rodič/rodič

Bratislava 15. februára (HSP/Foto:HSP)

 

Prihlášku s kolónkou rodič/rodič má na svojej internetovej stránke aj ministerstvo školstva

Už aj Slovensko má na jednom z mnohých tlačív kolónku rodič a rodič. V jednom type prihlášky na vysokoškolské štúdium už nie je kolónka matka a otec, ale rodič a rodič. Pri oboch je tiež možnosť napísať rodné priezvisko. Tlačivo v takejto podobe má na stránke aj Ministerstvo školstva, vedy a výskumu SR.

Reklama
Vysokoškolská prihláška

V Litve nedávno zaviedli do elektronických žiackych knižiek výrazy rodič I a rodič II. V stále pomerne konzervatívnej krajine to však vzbudilo búrlivé ohlasy. Niektorí ľudia v drobnej zmene formulára cítia útok na rodinu. “Manželstvo medzi mužom a ženou je pre nás oveľa prirodzenejšie,” povedal člen Litovského rodičovského fóra Renaldas Janciauskas pre rt.com. “Neviníme z toho páry rovnakého pohlavia, ktorým sa to môže zdať normálne. Otázkou je, či môžu homosexuáli vnútiť svoje vnímanie aj celej spoločnosti.“

Na Slovensku sa po zverejnení tlačiva na vysokoškolské štúdium rozprúdila obdobná diskusia. Na sociálnych sieťach si môže prečítať aj nasledujúce názory: „muž bude stále otec a žena matka. To by si mali uvedomiť všetci. Toto je diskriminácia heterosexuálnych práv… chýba len kolónka rodič číslo 3.“ „Áno aj dcérka vypisovala, presne tak tam bolo uvedené a nesmelo sa nič škrtať, keď som povedala, že tam uvediem Otec Matka… tak prosím, aby čím skôr boli v obehu normálne prihlášky…“  alebo „…lenže tí rodičia majú pomenovanie aj v Sj, aj v Nj, aj Rj, aj Aj.“

Reklama

Keďže študenti posielajú prihlášky na viaceré vysoké školy, môžu sa stretnúť s rôznym typom tlačív: „dokonca aj niektoré školy, ktoré majú vlastne prihlášky (nie tuto oficiálnu) majú kolónky “rodic1”, “rodic2″… našťastie sú tu však aj školy, ktoré majú “otec” a “matka”“.

Niektorí diskutujúci upozornili na fakt, že doteraz kolónka, v ktorej sa uvádzali mená rodičov nebola: „dané pomenovanie asi nie je úplne vhodné, ale oveľa horšie je to, že to tam je. Doteraz to v prihláškach nebolo. To akože maturanti a vyššie ročníky sú nesvojprávne alebo je tak dôležité kto sú ich rodičia? Však to deti idú študovať, nie rodičia!“ alebo „mňa by zaujímalo prečo tam pridali kolónku pre rodičov. minulý rok to tam ešte nebolo. Žeby to, či vás príjmu na VŠ záviselo od toho, kto sú vaši rodičia?“

Niektorí, a boli medzi nimi aj budúci vysokoškoláci, reagovali nasledovne: „nemyslím si, že takéto niečo si zaslúži pozornosť širšej verejnosti, už vôbec nie mladých ľudí, ktorí riešia v čase vyberania svojej budúcej alma mater úplne, ale úplne iné dilemy“ alebo „ako je to úradná listina a žiadnych maturantov nezaujíma či je tam napísaná matka, či otec, alebo rodič a určite ani ostatných! A keď nechcem, tak to nevypisujem…“ Reakciou na dané stanovisko bolo: „ak to nezaujíma teba…, neznamená to, že to nezaujíma nikoho… a veľa vecí takto v živote funguje“ alebo tiež „…nevzdelanosť najvyššieho stupňa je odignorovať takúto jasnú provokáciu o narušenie princípov civilizácie, na ktorej stoji EÚ.”

Ďalšia skupina diskutujúcich nesúhlasila, aby sa kolónka rodič a rodič vôbec riešila, nepožuje to za potrebné. Iní využili diskusiu na útok voči kresťanom, „nie každý študent čo tu prihlášku vypisuje je veriaci tak tam neserte svoje náboženstvo.“ „Všimla som si, že vy, katolíci v blogoch, diskusiách, vlastne všade, najprv poviete otec/muž a až potom matka/žena. My, obyčajní ľudia uprednostňujeme matku/ženu.“

Snahy o implementáciu pojmov rodič a rodič do spoločnosti pramenia v Európskej únii. Tá ešte v roku 2010 odporučila svojim členským štátom, aby vynechali výrazy otec a matka z oficiálnych dokumentov. Podľa nej podnecujú sexizmus. Blížia sa tiež voľby do Európskej únie, ktoré budú na Slovensku 24. mája. Tieto drobnosti budú veľkou témou predvolebnej kampane. Tam sa budú môcť voliči relevantne vyjadriť, či sú tieto zmeny alebo nie sú pre nich dôležité.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval v piatok na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali