V poľských prezidentských voľbách zvíťazil Andrzej Duda

V poľských prezidentských voľbách zvíťazil Andrzej Duda

Varšava 25. mája 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Czarek Sokolowski)

 

V prvom kole prezidentských volieb dňa 10. mája dostal Duda 34,76 percenta hlasov a Komorowski 33,77 percenta

Na snímke Andrzej Duda
Na snímke Andrzej Duda

Kandidát pravicovej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Andrzej Duda vyhral nedeľňajšie prezidentské voľby v Poľsku. Vyplýva to z odhadov výsledkov, ktoré pre poľské televízie TVP1, TVP Info, TVN24 a Polsat News uskutočnil inštitút pre prieskum verejnej mienky Ipsos.

Reklama

Podľa týchto odhadov získal Duda 52 percent hlasov a úradujúci prezident Bronislaw Komorowski (podporovaný vládnucou Občianskou platformou) 48 percent, informovala dnes poľská tlačová agentúra PAP.

Dodala, že podľa nedeľných večerných odhadov (exit-pollov), zverejnených o 22.30 h po skončení hlasovania, dostal Duda 53 percent hlasov a Komorowski 47 percent.

Reklama

Očakáva sa, že štátna volebná komisia zverejní oficiálne výsledky dnes večer.

Podľa inštitútu Ipsos dosiahla volebná účasť 55,5 percenta.

V prvom kole prezidentských volieb dňa 10. mája dostal Duda 34,76 percenta hlasov a Komorowski 33,77 percenta.

Ten v nedeľu večer vyhlásil, že demokracia znamená prijať a rešpektovať volebné výsledky. Zablahoželal svojmu súperovi k víťazstvu a poprial mu úspešné pôsobenie v prezidentskej funkcii.

Komentujúc svoju porážku, Komorowski priznal, že to bol preňho “ťažký okamih”, zdôraznil však, že “toto je rozhodnutie občanov slobodného, demokratického Poľska”.

Reklama

Komorowski poďakoval svojim voličom a nazval ich “armádou ľudu”, ktorá by mohla zastaviť narastajúcu agresiu viditeľnú v terajšom Poľsku. “Blížia sa nové bitky a výzvy. Musíme na ne byť pripravení,” citovala úradujúceho prezidenta agentúra PAP.

Duda po zverejnení odhadov výsledkov povedal, že tí, ktorí preňho hlasovali, “hlasovali za zmenu a ja im za to veľmi ďakujem. Som hlboko presvedčený, že sme schopní znovu obnoviť spoločenstvo v našej krajine. Som si istý, že spoločne môžeme obnoviť našu krajinu.”

Duda dodal, že podľa jeho názoru by prezident mal načúvať ľuďom, a vyhlásil, že on ako prezident bude otvorený spoločenským iniciatívam.

Premiérka Ewa Kopaczová (Občianska platforma) zablahoželala Dudovi k víťazstvu a ubezpečila ho, že s ním, keď sa ujme prezidentskej funkcie, bude poľská vláda “čo najlepšie” spolupracovať. “Vláda a prezident pracujú pre rovnakého zamestnávateľ – ľudí,” zdôraznila.

Nový prezident zloží sľub 6. augusta.

Reklama

Komorowski zložil prezidentský sľub 10. augusta 2010.

 

Duda vyslal posolstvo národnej jednoty

Víťaz poľských nedeľňajších prezidentských volieb Andrzej Duda začal dnešný deň stretnutím s okoloidúcimi pred stanicou metra v centre Varšavy a oznámením, že oficiálne opustí svoju stranu Právo a spravodlivosť (PiS). Informovala o tom agentúra AP.

Budúci prezident, ktorý má 43 rokov, sa usiluje vyslať posolstvo národnej jednoty po predvolebnej kampani, ktorá odhalila, že Poľsko je hlboko rozdelené. Poľskí prezidenti tradične opúšťajú počas výkonu funkcie hlavy štátu svoje strany, aby ukázali, že reprezentujú všetkých.

Dudovo víťazstvo ukázalo na hlbokú nespokojnosť voličov s vládnucou Občianskou platformou, ktorá v prezidentských voľbách podporila Komorowského.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali