V Macedónsku sa uzavreli volebné strediská, účasť prekročila 60 percent

V Macedónsku sa uzavreli volebné strediská, účasť prekročila 60 percent

Skopje 11. decembraAKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Boris Grdanoski)

 

Takmer 1,8 milióna oprávnených voličov môže dnes v predčasných parlamentných voľbách v Macedónsku spolurozhodnúť o personálnom zložení tamojšieho zákonodarného zboru. Volebné miestnosti v celej tejto balkánskej krajine sa otvorili o 07.00 h a uzatvoria sa o 19.00 h

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Finále predvolebnej kampane neprinieslo zásadné prekvapenia, aj keď napríklad útok hackerov na volebné zoznamy a údajné manipulácia s nimi spôsobil v krajine rozruch.

Reklama

Dlhoročný premiér Nikola Gruevski sa na záverečnom podujatí kampane nechal počuť, že v prípade volebného úspechu zvýši dôchodky i mzdy. Chýbať by nemali ani subvencie pre pôdohospodárov a dostatok nových pracovných príležitostí.

Jeho rival Zoran Zaev však hovoril, že ide iba o podfuk, tvrdiac, že Macedónsko je na tom veľmi zle, že Gruevského režim vyhnal za hranice stovky tisícok občanov a podkopal ústavu.

Reklama

Situáciu v štáte ešte ďalej komplikuje fakt, že sociálni demokrati pod vedením Zaeva čelili v ostatnom čase nejednému škandálu korupčného charakteru a že na scéne sú relatívne významné subjekty zastupujúce záujmy početnej albánskej národnostnej menšiny.

K dohode o napokon definitívnom termíne predčasných parlamentných volieb, ktoré s ohľadom na nepripravenosť predtým dvakrát v tomto roku odložili, dospeli v júli a potvrdili v posledný augustový deň predstavitelia týchto politických subjektov:

— najsilnejšej opozičnej strany Sociálnodemokratický zväz Macedónska (SDSM);
— konzervatívneho zoskupenia VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty) pod vedením bývalého premiéra Nikolu Gruevského;
— Demokratickej únie pre integráciu (DUI), zastupujúcej záujmy etnických Albáncov;
— a podobne zameranej Demokratickej strany Albáncov.

Poslanci macedónskeho parlamentu vyslovili 2. septembra dôveru dočasnej vláde, ktorá mala krajinu doviesť k dnešným predčasným voľbám.

V sedemnásty októbrový deň potom poslanci schválili budúcoročný rozpočet a rozhodli o rozpustení zákonodarného zboru, aby otvorili cestu k dnešným voľbám.

Reklama

Už predtým v tomto roku termín týchto volieb dvakrát odložili, a to najskôr z 24. apríla na 5. júna, neskôr z 5. júna na neurčito.

 

AKTUALIZOVANÉ

Mimoriadne nízka volebná účasť charakterizovala dnes prvé tri hodiny hlasovania v Macedónsku, kde sa konajú predčasné parlamentné voľby.

Do 10.00 hod tu prišlo do volebných miestností iba 9,49 percenta oprávnených občanov.

Reklama

Miestne médiá informovali predbežne iba o menších narušeniach plynulosti volieb, o ktorých volebná komisia konštatovala, že nemôžu ovplyvniť konečné výsledky.

V Skopje napríklad polícia predviedla istého občana, ktorý mobilným telefónom odfotografoval vlastný volebný lístok.

Takmer 1,8 milióna oprávnených voličov má k dispozícii od 7.00 hod do 19.00 hod celkove 3480 volebných miestností, pričom si môžu vybrať z celkove šiestich politických strán a piatich koalícií. O dôveru občanov a mandát v 123-člennom macedónskom zákonodarnom zbore sa uchádza celkove 1092 kandidátov.

Neoficiálne výsledky volieb sa očakávajú dnes v neskorých večerných hodinách, tie konečné by volebná komisia v Skopje mala zverejniť v pondelok.

Macedónska opozícia si pod hrozbou bojkotu hlasovania vynútila opakované odloženie hlasovania.

 

AKTUALIZOVANÉ

K urnám do volebných miestností v Macedónsku prišlo dnes do 13.00 hod miestneho času 34,86 percenta oprávnených voličov, čo je o asi päť percent viac ako pri ostatných celoštátnych voľbách v roku 2014.

Informoval o tom šéf tamojšej štátnej volebnej komisie Aleksandar Čičakovski.

Podľa jeho slov prebieha hlasovanie v tichej a pokojnej atmosfére bez akýchkoľvek narušení či incidentov.

Reklama

Predčasné parlamentné voľby v Macedónsku, na ktorých sa vďaka sprostredkovaniu medzinárodného spoločenstva dohodli predstavitelia relevantných politických síl postjuhoslovanskej republiky v júli a potvrdili to v auguste, by mali predznamenať ukončenie pretrvávajúcej vnútropolitickej krízy v krajine.

Takmer 1,8 milióna oprávnených voličov má k dispozícii od 7.00 hod do 19.00 hod celkove 3480 volebných miestností, pričom si môžu vybrať z celkove šiestich politických strán a piatich koalícií. O dôveru občanov a mandát v 123-člennom macedónskom zákonodarnom zbore sa uchádza celkove 1092 kandidátov.

Neoficiálne výsledky volieb sa očakávajú dnes v neskorých večerných hodinách, tie konečné by volebná komisia v Skopje mala zverejniť v pondelok.

 

AKTUALIZOVANÉ

Reklama

Záver dnešných predčasných parlamentných volieb v Macedónsku poznačil nebývalý záujem voličov. Kým do začiatku popoludnia bola účasť umiernená, potom dorazilo k urnám toľko voličov, že o 17. hodine, dve hodiny pred koncom volieb, prekročila účasť voličov 60 percent, informovala tlačová agentúra DPA.

Voľby sú považované za rozhodujúce pre ukončenie hlbokej politickej krízy a návrat krajiny na cestu smerom k členstvu v Európskej únii.

EÚ vlani sprostredkovala dohodu medzi premiérom Nikolom Gruevským a jeho sociálnodemokratickým súperom Zoranom Zajevom o vyriešení krízy predčasnými parlamentnými voľbami.

Gruevski sa v januári vzdal funkcie a umožnil vznik úradníckej vlády poverenej uskutočniť reformy a zabezpečiť slobodné a čestné voľby.

Ich konanie však dvakrát odložili, v apríli a potom v júni, pre sťažnosti opozície, že podmienky nie sú spravodlivé.

Reklama

“Dnes by mali občania vyjadriť svoj vlastný … názor na to, akým smerom má Macedónsko ísť,” povedal Gruevski novinárom po odovzdaní svojho hlasu v Skopje. Usiluje sa o volebné víťazstvo svojich konzervatívcov z VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty) a návrat do funkcie. Ak sa to strane podarí, bude to jej piate volebné víťazstvo od roku 2006.

Zajev dúfa, že odstaví konzervatívcov od moci a dokáže svoje obvinenie Gruevského z korupcie.

“Dnes sme si vybrali život pre budúcnosť našej krajiny,” vyhlásil vo volebnom stredisku v meste Strumica.

Počas predvolebnej kampane sa obaja politici venovali viac vzájomnému osočovaniu ako propagácii programov, ktoré by zlepšili situáciu v Macedónsku, najchudobnejšej časti z bývalej Juhoslávie.

Vzájomné osočovanie a spory paralyzujú Macedónsko od všeobecných volieb v apríli 2014, čo vyvoláva napätie a hromadné protesty.

Politická nestabilita spolu s viaznucimi reformami brzdia macedónske úsilie o vstup do EÚ, ktorej je kandidátskou krajinou od roku 2005.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali