V ktorých odvetviach projektu “Jedno pásmo, jedna cesta” budú mať slovenskí podnikatelia dvere otvorené? Odpovedal čínsky veľvyslanec Lin Lin

V ktorých odvetviach projektu “Jedno pásmo, jedna cesta” budú mať slovenskí podnikatelia dvere otvorené? Odpovedal čínsky veľvyslanec Lin Lin

Slovensko 10. júna 2017 (HSP/Foto: HSP)

 

V polovici mája sa uskutočnilo fórum Jedno pásmo, jedna cesta, ktorého sa zúčastnili lídri takmer tridsiatich krajín. Slovensko na fóre zastupoval Minister hospodárstva SR Peter Žiga. Projekt Jedno pásmo, jedna cesta (One belt, one road – OBOR) vychádza z Hodvábnej cesty, ktorá v minulosti spájala civilizácie v Ázii, Európe a Afrike.

Na snímke čínsky veľvyslanec LIN Lin

Aktuálny projekt spojí cez Ekonomické pásmo Hodvábnej cesty Čínu s Európou cez strednú a západnú Áziu a námorná hodvábna cesta 21. storočia spojí Čínu s juhovýchodnou Áziou, Afrikou a Európou.

Reklama

Vníma Čína Slovensko ako kľúčového partnera projektu Jedno pásmo, jedna cesta? Akým spôsobom by prebiehala spolupráca medzi Čínou a Slovenskom v rámci uvedeného projektu? Na tieto a ďalšie otázky nám odpovedal veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky v Slovenskej republike Lin Lin.

 

Reklama

 

V dňoch 14. – 15. mája sa uskutočnil fórum Jedno pásmo, jedna cesta, ktorého sa zúčastnili lídri 28 krajín. Priblížte našim čitateľom  uvedený projekt?

Vrcholné fórum sa konalo na pozadí kľúčového obdobia rozvoja svetovej ekonomiky, vlastného rozvoja Číny a budovania Pásma a cesty, vyslalo pozitívny signál, že jednotlivé strany spoločným úsilím podporujú medzinárodnú spoluprácu v rámci Pásma a cesty a spoločne budujú pospolitosť ľudského osudu, čo má veľmi dôležitý význam pre svet a Čínu. Dôležitou črtou tohto fóra je účasť mnohých strán a ich silné zastúpenie vrátane viac než 1500 delegátov z viac ako 130 krajín a viac ako 70 medzinárodných organizácií, ktorí zahŕňajú hlavy 29 krajín a ministra hospodárstva SR pána Petra Žigu.

Tohtoročné vrcholné fórum prinieslo bohaté výsledky a množstvo svetlých momentov. Ak by som to mal zhrnúť, odrazilo sa to najmä v nasledujúcich aspektoch:

Po prvé, fórum o ďalší krok vyjasnilo budúcnosť smerovania spolupráce v rámci Pásma a cesty. Čínsky prezident Xi Jinping v rámci fóra predniesol dôležitý prejav, v ktorom zdôraznil, že je nutné striktne sa pridržiavať princípov spoločného dohovoru, spoločného budovania a spoločného zdieľania, a aby sa politická komunikácia, prepojenie zariadení a infraštruktúry, uľahčenie medzinárodného obchodu, sprostredkovanie finančných prostriedkov a spojenie sŕdc ľudí stali cieľom spoločného úsilia. Vedúci predstavitelia jednotlivých krajín reagovali na prejav prezidenta Xi Jinpinga pozitívne. Spoločné komuniké okrúhleho stola taktiež zahrňuje dané koncepty, čo odráža široký medzinárodný konsenzus.

Reklama

Po druhé, účastníci fóra naplánovali konkrétnu trasu budovania Pásma a cesty. V čase vrcholného fóra Čína spolu so zúčastnenými krajinami a medzinárodnými organizáciami vykonali komplexné pripojenie politiky, podpísali desiatky dokumentov o spolupráci a stanovili hlavné oblasti a spôsoby spolupráce pre nadchádzajúce obdobie. Presne ako povedal prezident Xi Jinping pri okrúhlom stole, koordinácia spájania rozvojových plánov Číny spolu s ostatnými krajinami a medzinárodnými organizáciami povedie k účinku znásobenia výsledkov.

Po tretie, fórum určilo sériu kľúčových projektov, ktoré sa budú realizovať v rámci Pásma a cesty. V rámci platformy vrcholného fóra jednotlivé krajiny vytvorili bohatý zoznam výsledkov, ktorý pokrýva päť oblastí, spolu 76 veľkých programov a vyše 270 konkrétnych výstupov. Medzi nimi sú zahrnuté aj spoločne pripravovaný plán bilaterálnej spolupráce s Maďarskom, podpísanie dohody s Srbskom o úvere na vybudovanie železničnej trate medzi Srbskom a Maďarskom, dokumenty o spolupráci s Poľskom a ďalšími krajinami na prehlbovaní spolupráce na trati čínsko-európského nákladneho vlaku, spoluprácu v rámci colných záležitostí a turizmu a ďalšie. Z toho vyplýva, že oblasti spolupráce v rámci Pásma a cesty sa neustále rozširujú a stupeň angažovanosti sa prehlbuje.

Čína zároveň ako iniciátor Pásma a cesty a organizátor fóra navrhuje viaceré nové opatrenia v rámci spájania politiky a rozvojových stratégií, budovania ekonomického koridoru, zosilňovania spolupráce na dôležitých projektoch, zvýšenia finančnej podpory a v ďalších ohľadoch, čo odráža jej zodpovednosť a odhodlanie aktívne sa zúčastňovať na spoločnom budovaní Pásma a cesty. Ázijská infraštruktúrna Investičná banka (AIIB) rozdelila už 1,7 miliardy dolárov do deviatich projektov. Prezident Xi Jinping oznámil, že Čína vloží do Fondu Hodvábnej cesty 100 miliárd juanov na podporu finančných inštitúcií, aby spustili prevádzkovanie zahraničného fondu RMB, ktorého objem má dosiahnuť 300 milárd juanov. Hlavnými prijímateľmi tejto podpory budú spoločnosti, ktoré vykonávajú svoju činnosť podľa princípov marketizácie, aby pre budovanie Pásma a cesty poskytli ešte pevnejšiu investičnú a finančnú podporu.

 

Čo bolo témou fóra?

Reklama

Hlavnou témou tohtoročného vrcholného fóra je posilnenie medzinárodnej spolupráce, spoločné budovanie Pásma a cesty a dosiahnutie pre všetkých výhodného rozvoja. V budúcnosti chceme s jednotlivými stranami spoločnými silami podporovať budovanie Pásma a cesty tak, aby napredovalo v nasledujúcich piatich cieľoch: Prvým cieľom je budovať Pásmo a cestu ako cestu mieru, čiže budovať nové medzinárodné vzťahy v jadre všestranne výhodnej spolupráce, vytvoriť partnerské vzťahy v rámci dialógu a nie konfrontácie a vytvárať partnerstvá namiesto spojenectiev.

Druhým je budovať Pásmo a cestu ako cestu perspektívy, takže sústrediť sa na podstatnú otázku, otázku rozvoja, ďalej hĺbkovo spolupracovať v oblasti priemyslu a uvoľniť potenciál rozvoja jednotlivých krajín.

Tretím cieľom je budovať Pásmo a cestu ako cestu otvorenosti, čiže vybudovať otvorenú platformu spolupráce, udržať multilaterálny systém obchodu, uľahčiť a uvoľniť obchod a investície.

Štvrtým cieľom je budovať Pásmo a cestu ako cestu inovácií, čiže pridŕžať sa rozvoja riadeného inováciami, podporovať hlbšie prepojenie vedy a technológií s priemyslom a finančníctvom a realizovať nové nápady zeleného rozvoja.

Piatym cieľom je budovať Pásmo a cestu ako cestu spájania civilizácií, čiže ustanovenie mechanizmus kultúrnej spolupráce na viacerých úrovniach, kde civilizačné výmeny presahujú civilizačné nedorozumenia, kde vzájomné učenie sa presahuje konflikty, kde spolužitie presiahne nadradenosť a ktoré podporia vzájomné porozumenie, vzájomnú úctu a vzájomnú dôveru.

 

Vníma Čína Slovensko ako kľúčového partnera projektu Jedno pásmo, jedna cesta?

Prezident Xi Jinping poukázal na to, že budovanie Pásma a cesty je zakorenené v historickej pôde Hodvábnej cesty a otvorené všetkým priateľom. Slovensko je dôležitou krajinou pozdĺž pásma v rámci ekonomického pásma Hodvábnej cesty, leží v centrálnej zóne Európy, na východe má hranicu s Ukrajinou, na juhu s Maďarskom, na západe s Českom a Rakúskom, na severe s Poľskom, takže jeho geografická poloha je priaznivá.

Slovenskom preteká aj rieka Dunaj, ktorá je dôležitou lodnou cestou v Európe, a plynule tu prechádzajú pozemné cesty a sieť vodných ciest. V posledných rokoch bolo momentom ekonomického rozvoja pre Slovensko priaznivé, úroveň medziročného rastu HDP bola na popredných miestach EÚ a eurozóny. Pracovná sila na Slovensku má pomerne vysokú kvalifikáciu a jej cena je pomerne nízka a automobilový priemysel, elektronický priemysel, výroba strojov a ďalšie priemyselné odvetvia sú rozvinuté. Táto výhodná poloha a dobré obchodné prostredie budú hrať aktívnejšiu úlohu v oblastiach výstavby infraštruktúry, v logistike, výrobe strojov, spolupráce v oblasti výrobnej sily a v ďalších oblastiach spolupráce medzi Čínou a Európou.

Slovensko bolo zároveň medzi prvými európskymi krajinami, ktoré podpísali memorandum o porozumení spoločne podporovať Pásmo a cestu. Do iniciatívy Pásmo a cesta bol už včlenený aj celok 16+1, na ktorom sa Slovensko aktívne zúčastňuje. Čína uvíta, ak Slovensko v medzinárodnej spolupráci v rámci Pásma a cesty rozvinie významnú úlohu.

Reklama

 

Akým spôsobom by prebiehala spolupráca medzi Čínou a Slovenskom v rámci uvedeného projektu? V ktorých odvetviach budú mať slovenskí podnikatelia dvere otvorené?

Medzinárodná spolupráca v rámci Jedného pásma, jednej cesty zahŕňa päť veľkých oblastí a to komunikáciu v oblasti opatrení, budovanie infraštruktúry, tok obchodu, tok kapitálu a spájanie ľudských sŕdc, pričom každá z oblastí má z pohľadu bilaterálnej spolupráce Číny a Slovenska obrovský potenciál a čínska strana nemá voči slovenskej strane obmedzenia v žiadnej z oblastí alebo odvetví.

Myslím si, že najdôležitejšie je, aby vlády oboch krajín vytvorili ešte lepšie podmienky pre budovanie kontaktov medzi spoločnosťami oboch strán a rozvinutie spolupráce, aby plne využili 16+1 a ďalšie mechanizmy dialógu multilaterálnej spolupráce, a aby poskytli ešte väčšiu podporu politiky pre pragmatickú spoluprácu ako aj veľkým projektom. Všimol som si, že v apríli tohto roku slovenská vláda schválila Koncepciu rozvoja hospodárskych vzťahov medzi SR a Čínou na roky 2017 až 2020, čím ukázala, že túžbu slovenskej strany posilniť spoluprácu s Čínou. Slovenská vláda zároveň prijala sadu konkrétnych návrhov projektov a opatrení, čo má tiež dôležitý význam pre podporu pragmatickej spolupráce medzi Čínou a Slovenskom. Veľvyslanectvo Čínskej ľudovej republiky v Slovenskej republike bude blízko spolupracovať s Vašou vládou na aktívnom uskutočňovaní príslušných koncepcií, ktoré by priniesli ešte kvetnatejšie výsledky.

 

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali