Teroristi útočili v mešite: Egyptský prezident sľúbil odvetu, čin odsúdili aj Trump a Putin

Teroristi útočili v mešite: Egyptský prezident sľúbil odvetu, čin odsúdili aj Trump a Putin

Káhira 24. novembra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Amr Nabil/Twitter)

 

Útok vodsúdili aj OSN a pápež

Bezpečnostná rada (BR) OSN a generálny tajomník OSN António Guterres odsúdili piatkový teroristický útok na šiitskú mešitu na severe egyptského Sinajského polostrova, ktorý si vyžiadal najmenej 235 mŕtvych a desiatky zranených. Informovala o tom agentúra AP.

Reklama

Bol to “hanebný a zbabelý teroristický útok”, uviedla BR OSN vo vyhlásení. Zopakovala, že všetky teroristické činy “sú zločinné a neospravedlniteľné bez ohľadu na ich motiváciu”. Guterres označil útok za “strašný”. BR OSN aj Guterres vyjadrili sústrasť rodinám obetí, ako aj vláde a egyptskému ľudu.

Sústrasť vyjadril aj pápež František a útok označil za “bezohľadný čin brutality”, informovala agentúra DPA.

Reklama

 

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí prisľúbil tvrdú odvetu za piatkový teroristický útok na šiitskú mešitu na severe Sinajského polostrova.

“Na tento čin teroristov odpovieme tvrdou silou. Armáda a polícia sa v nadchádzajúcom období s plnou silou oplatia za našich mučeníkov,” vyhlásil Sísí v televíznom prejave, z ktorého citovala agentúra DPA.

Podľa agentúry AP Sísí označil útok za “zbabelý”. Zdôraznil, že Egypt vytrvá vo vojne proti terorizmu. “Utrpenie obetí nebolo zbytočné,” uviedol s tým, že to len “dodá na našej naliehavosti” v boji proti terorizmu.

Útok sa odohral v meste Bir al-Abd vzdialenom približne 40 kilometrov od Aríšu, ktorý je metropolou provincie Severný Sinaj. Zatiaľ neznámi páchatelia odpálili v mešite výbušné zariadenia a potom spustili paľbu do veriacich. Zabili vyše 235 ľudí a okolo 100 ďalších zranili. Miestne úrady z útoku podozrievajú odnož extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Reklama

Útok medzitým odsúdili už viacerí svetoví lídri a vyjadrili sústrasť rodinám obetí. Americký prezident Donald Trump označil útok na “nevinných a bezbranných” ľudí za “ohavný a zbabelý”. “Svet nemôže tolerovať terorizmus, musíme ich vojensky poraziť a zdiskreditovať extrémistickú ideológiu, ktorá tvorí základ ich existencie!” napísal Trump na Twitteri.

Ruský prezident Vladimir Putin zaslal Sísímu sústrastný telegram, informovala agentúra TASS. “Zabíjanie civilistov počas modlitieb v mešite je prejavom krutosti a cynizmu. Opäť raz vidíme, že koncept ľudskej morálky je teroristom úplne neznámy,” uviedol Putin a zároveň potvrdil, že Rusko je pripravené zintenzívniť spoluprácu s Egyptom v boji proti medzinárodným teroristickým silám.

 

Na najmenej 235 sa zvýšil počet mŕtvych piatkového útoku na šiitskú mešitu na severe egyptského polostrova Sinaj

Zranenia utrpeli desiatky ďalších ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na egyptskú štátnu televíziu.

Reklama

Útok sa odohral v meste Bir al-Abd vzdialenom približne 40 kilometrov od Aríšu, ktorý je metropolou provincie Severný Sinaj. Miestne úrady z útoku podozrievajú odnož extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Zatiaľ neznámi páchatelia odpálili v mešite výbušné zariadenia a potom spustili paľbu do veriacich.

Predchádzajúce správy hovorili o minimálne 200 mŕtvych o 130 zranených.

Ako uviedla spravodajská stanica BBC, išlo o najkrvavejší útok svojho druhu od roku 2013, keď sa v Egypte začali zintenzívňovať aktivity islamistov. Títo militanti operujú v provincii Severný Sinaj už niekoľko rokov a ich terčom sú prevažne bezpečnostné zložky. V piatok to bolo po prvý raz, čo sa terčom útoku stali veriaci v mešite, dodala BBC.

 

Najmenej 155 mŕtvych a 120 zranených si vyžiadal útok, ku ktorému došlo v piatok na severe egyptského polostrova Sinaj, kde zatiaľ neznámi páchatelia v piatok odpálili výbušné zariadenia a spustili paľbu na veriacich pri šiitskej mešite. Informovala o tom agentúra DPA.

Miestne úrady z útoku podozrievajú odnož extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).
K výbuchom došlo počas poludňajších modlitieb, na čo začali útočníci zo štyroch terénnych áut strieľať do ľudí opúšťajúcich mešitu. Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií strieľali dokonca aj po autách záchrannej služby.

V súvislosti s útokom na mešitu egyptské úrady vyhlásili trojdňový štátny smútok. Zvrhnutie egyptského islamisticky orientovaného prezidenta Muhammada Mursího armádou v roku 2013 viedlo k vystupňovaniu útokov islamských radikálov, ku ktorým dochádza najmä na severe Sinajského polostrova.

Počet obetí útoku stúpol najmenej 235.  Zranenia utrpeli desiatky ďalších ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na egyptskú štátnu televíziu.

Útok sa odohral v meste Bir al-Abd vzdialenom približne 40 kilometrov od Aríšu, ktorý je metropolou provincie Severný Sinaj.Zatiaľ neznámi páchatelia odpálili v mešite výbušné zariadenia a potom spustili paľbu do veriacich.

Ako uviedla spravodajská stanica BBC, išlo o najkrvavejší útok svojho druhu od roku 2013, keď sa v Egypte začali zintenzívňovať aktivity islamistov. Títo militanti operujú v provincii Severný Sinaj už niekoľko rokov a ich terčom sú prevažne bezpečnostné zložky. V piatok to bolo po prvý raz, čo sa terčom útoku stali veriaci v mešite, dodala BBC.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:58

Polícia v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko.

09:57

Rusko oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. 

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali