V Česku prebieha diskusia o prijatí eura. Slovensko je uvádzané ako negatívny príklad. Slováci prijatím eura schudobneli

V Česku prebieha diskusia o prijatí eura. Slovensko je uvádzané ako negatívny príklad. Slováci prijatím eura schudobneli

Praha 12. októbra 2017 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Česko musí pri prvej príležitosti prejsť na euro, inú cestu ekonomika, ktorá je orientovaná na export, jednoducho nemá, vyhlásil premiér Bohuslav Sobotka, keď hovoril na zasadnutí Zväzu priemyslu a dopravy Českej republiky v rámci MSV 2017 v Brne.

Na snímke Andrej Babiš

Akonáhle prejdeme na euro, centrálna banka stratí schopnosť reagovať v prospech štátu, v prospech obyvateľov, povedal pre Sputnik Zdeněk Zbytek, predseda konzorcia České energetické technológie (CZET).

Reklama

Zbytek: Situáciu treba rozdeliť na tri skupiny obyvateľov Českej republiky: podnikatelia, ktorí exportujú; podnikatelia, ktorí dovážajú a ostatní občania. Takže pre export je to otázka pomerne iná, pretože to dáva nejakú stabilitu v cenách. Pre dovoz je to tiež otázka, pretože na dovoz už nemôžeme reagovať a budeme musieť platiť, tak ako nám to firmy budú dodávať. A pre obyvateľov si myslím, že to bude prúser podobne ako na Slovensku, pretože tu čoskoro budú európske ceny, ale príjmy budú síce v eurách, ale stále české.

Nepredpokladám, že upratovačka by mala 2 000 eur ako v Nemecku, stále bude mať upratovačka v Českej republike v prepočte nejakých 500-600 eur. Ale ceny sa samozrejme vyrovnajú s Európskou úniou. To nám tu nikto nepovie. Ale obyvatelia, ako to vidíme na Slovensku, schudobneli asi o 30% oproti českým obyvateľom tým, že Slovensko prešlo na euro. To je prvý názor.

Reklama

Druhý názor, čo sa týka pána Sobotku. Ja byť pánom Sobotkom, tak už by som nič neprehlasoval, pretože on už s najväčšou pravdepodobnosťou nebude predsedom vlády za 14 dní alebo za mesiac po týchto voľbách. A o tom, či prejdeme alebo neprejdeme na euro, budú rozhodovať iní. Podľa prieskumov verejnej mienky tesne pred voľbami to vyzerá, že vyhrá politické hnutie ANO s pánom Babišom, a ako povedal náš múdry pán prezident, vymenuje predsedom vlády toho, kto vyhrá voľby. Takže ak to bude tak, ako je to teraz, tak bude predsedom vlády pán Babiš. A pán Babiš nedávno vyhlásil, že zatiaľ euro nie, na to máme čas. A mimochodom to isté vyhlásil pán prezident, zatiaľ euro nie. Takže ja vyhlásenie pána Sobotku neberiem vážne, pretože on je končiaci predseda vlády a pravdepodobne predsedom vlády nebude.

 

Keď sa na to pozrieme čisto ekonomicky, prechod na euro Česko oslabí alebo posilní?

Ja sa domnievam, že oslabí.

 

Reklama

Prečo?

Pretože za prvé, naša banka prestane mať akýkoľvek vplyv na peniaze, na kurzy, na to, kto koľko eur niekde natlačí. My budeme musieť akurát platiť. Zatiaľ naša banka stanovuje silu českej koruny, reaguje na kurz dolára, reaguje na kurz eura, reaguje na kurz švajčiarskeho franku. Teraz euro spadlo na 26 korún, nedávno bolo takmer 28 korún. To znamená, že naša centrálna banka je zatiaľ samostatná a môže reagovať v prospech štátu, v prospech obyvateľov atď. Ale akonáhle prejdeme na euro, tak vlastne centrálna banka stratí túto schopnosť a ľudia sa budú musieť podriaďovať európskej banke alebo tomu, kto emituje euro.

A navyše sa pozrite, čo prebieha v Európe. Oddelilo sa Anglicko, mnohé krajiny sú v totálnej kríze, Grécko je dlhodobo v bankrote, Španielsko na tom nie je lepšie, odtrhne sa Katalánsko alebo neodtrhne. A za všetky tieto krízy musí niekto platiť. Česká republika zatiaľ nie je v Eurozóne, tak sa jej to netýka, nemáme záväzky, aby sme hasili grécke dlhy alebo iné dlhy. Akonáhle by sme prešli na euro, máme spoločné záväzky a budeme platiť všetci spoločne dlhy niekoho iného.

Česká republika je teraz vo veľmi dobrej hospodárskej kondícii, patríme momentálne k európskej špičke vďaka strojárstvu, automobilovému priemyslu, exportu, takže teraz prejsť na euro by podľa môjho súkromného názoru bola chyba.

Uvidíme, ako to v budúcnosti bude vôbec s Európskou úniou. To je ďalší dôvod, predstavte si, že by sa počas x rokov Európska únia rozpadla. Môžeme to vylúčiť? Nemôžeme. Pozrite sa, čo sa všade deje, ako sú ľudia nespokojní. A čo potom, zase sa budeme vracať ku korune? Takže ja zastávam stanovisko pána prezidenta, pána Babiša. Počkajme, neponáhľajme sa. Čas ukáže, čo bude lepšie. A to je názor tej väčšiny podnikateľov, ktorých poznám.

Reklama

 

Pre firmy, ktoré obchodujú s Ruskom, by to bola nejaká stabilita?

Nie, pretože Európska únia vyhlási embargo napríklad proti Rusku a náš export sa rúca, pretože predtým bolo 42 rubľov za euro a dneska je to, ak sa nemýlim, 60 rubľov. To znamená, že akýkoľvek český výrobok, ktorý stál 100 jednotiek, tak ho dnes exportujeme za 140-150 jednotiek. A tým pádom sa samozrejme teraz po dobu embarga prudko znížil český export do Ruska a fakticky sme spadli na 90. rok.

Pred embargom český export dosahoval zhruba 165-170 miliárd korún, to bol priamy export. Nepočítame to, čo kupujú Nemci, ktorí to prebalia, nalepia si štítok a predajú vám do Ruska. To nikto nespočíta, to sú ďalšie obrovské sumy. Týmto by sme ešte viac stratili, pretože my takto môžeme používať aspoň kurz českej koruny, pretože platíme ľudí v korunách, vyrábame v korunách, náklady za elektrickú energiu tiež platíme v korunách. Takže my podnikatelia môžeme manévrovať. Keby to bolo všetko v eurách, tak už nemôžeme manévrovať.

 

A s Ruskom obchodujete v dolároch alebo v eurách?

Niektorí podnikatelia v dolároch, niektorí v eurách. Ale ako hovorím, hlavne pán Sobotka za 14 dní končí ako predseda vlády, on bude ešte v demisii možno mesiac dva vládnuť, než sa zostaví vláda. Takže ja by som jeho vyjadrenie nebral vážne. Ja beriem vážne tých, ktorí budú ďalšie štyri roky vládnuť. A vyzerá to, že bude vládnuť pán Babiš a pán prezident Zeman. Tí majú jednoznačne rovnaký názor. Neponáhľajme, počkajme. Oni nie sú proti euru – sú proti euru teraz, v krátkom časovom horizonte.

Jana Petrova

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali