Uvažuje Rusko naozaj o útoku na Poľsko a Pobaltie?

Uvažuje Rusko naozaj o útoku na Poľsko a Pobaltie?

Moskva 28. júla 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)

 

Na ruskom serveri RusVesna publikovali článok Dmitrija Rodionova s názvom “NATO sa chystá k vojne”

Podľa článku nemecký Bild publikoval názory amerických špecialistov z centra Atlantic Council, v ktorých špecialisti informovali, že Rusko je schopné obsadiť Poľsko za jeden deň. Podľa informácii amerických odborníkov, aj keď dnes Rusko nemá záujem o konfrontáciu s NATO, všetko sa môže zmeniť a za krátku dobu, pretože plány, zdroje a armádu už majú Rusi dávno pripravené.

Reklama
Ilustračné foto: ruskí vojaci
Ilustračné foto: ruskí vojaci

Podľa mienky špecialistov Atlantic Council vrátenie Krymu do zostavy Ruska ukázalo, ako rýchlo dokáže Rusko reagovať. Nakoniec odborníci z Atlantic Council konštatovali, že v prípade Ruska musí byť NATO pripravené na všetko, vrátane možnosti tvrdej odpovede, pretože ináč nebudú východné štáty NATO veriť, že sú v bezpečí.

Špecialisti navrhujú niekoľko variantov odvetného úderu, ktoré by smerovali na moskovské metro, elektrosieť Petrohradu, ruský televízny kanál RT a raketové batérie v Kalinindgradskej oblasti.

Reklama

Okrem toho americkí experti doporučujú Poľsku zdôrazniť čo najskôr Rusom, že v prípade ruského útoku poľské špeciálne jednotky zaútočia na ruské strategické ciele, vrátane pobrežných raketových batérii v Kaliningrade. Úspech takejto akcie však závisí od toho, či USA rozmiestnia svoje rakety v regióne štátov v blízkosti ruskej hranice – informujú americkí odborníci.

Na začiatku musí byť cca 4000 vojakov vyslaných do Poľska, Litvy, Lotyššska a Estónska – píšu americkí experti. Riešenie o kontingente vojakov NATO v týchto štátoch bolo prijaté na začiatku júla, pričom Rusko tento krok kritizovalo. Odborníci v článku dokonca tvrdia, že Rusi sú schopní zapríčiniť rozkol v NATO, svojho času odzneli dokonca informácie, že Rusko potrebuje cca 60 hodín k porážke jednotiek NATO v oblasti Pobaltia.

Rusi niekoľko krát podčiarkli, že Rusko nebude útočiť na krajiny NATO, podľa informácii Sergeja Lavrova “NATO o tom všetkom dobre vie a bolo by načase, vzdať sa politiky “zdržiavania Ruska”. Informácie o “ruskej hrozbe” spochybnila aj Mária Zacharova na svojom brífingu dňa 20.7.2016, podrobné informácie o tom priniesol server Sputnik. Rusi požiadali západných politikov, aby nehovorili len o hypotetickej hrozbe útoku Ruska, ale svoje tvrdenia podložili aj dôkazmi.

Podľa slov ruského politológa Vadima Truchačeva, ktorý pôsobí na Lomonosovovej univerzite v Moskve – rétorika USA je formovaná názormi z obdobia Studenej vojny, kedy sa obyvateľstvo neustále masírovalo hrozbou vojny so ZSSR. Americkí predstavitelia touto propagandou sledujú vlastné ciele a záujmy.

Podľa Truchačeva útok na Poľsko nemá pre Rusko žiaden význam, nie je tam nič čo by Rusov zaujímalo. V oblasti Pobaltia žijú aspoň predstavitelia ruskej menšiny, ale v Poľsku nie sú žiadne významné závody, žiadne zdroje, žiadne strategicky zaujímavé body. Je tam len 40 miliónov protirusky zameraných Poliakov, ktorých ale Rusko k ničomu nepotrebuje. Tak prečo by mali Rusi na Poľsko útočiť? V minulosti, bolo síce Poľsko súčasťou Ruského impéria, názory na vedenie štátu, vedenie vojny, riadenie ekonomiky sa však diametrálne zmenili, dnes sa v politickej oblasti pracuje na iných princípoch, takže predstava, že sa Rusko snaží vojensky dobyť a obsadiť Poľsko je nereálna.

Reklama

Podľa Truchačeva hystériu okolo útoku Ruska na Poľsko burcuje najmä strana Právo a spravodlivosť, najmä proamericky orientovaný minister obrany Antoni Macierewicz a hlava ministerstva zahraničných vecí Witold Waszczykowski. Sú to rusofóbi, ktorí všade vidia ruskú hrozbu a podľa ruského experta sa za túto hrozbu lídri Práva a Spravodlivosť skrývajú vždy, keď chcú zakryť neúspechy svojej ekonomickej politiky pred bežnými Poliakmi. Takisto Poliaci chcú, aby im NATO a EÚ dalo ďalšie peniaze, preto ako dôvod uvádzajú stále fiktívne ruské hrozby.

Truchačev vyjadril názor, že Ruska sa obáva takmer 80% Poliakov. Dôvodom sú vzťahy Ruska a Poľska v minulosti. No množstvo tých, ktorí veria v začatie vojny medzi oboma krajinami je niekoľkokrát menšie. Navyše Poliaci nie sú ochotní, aby sa ich krajina stala bojovým poľom a aby museli bojovať.

Podľa Truchačeva USA a NATO mu pripomínajú zvieratká, ktoré sa snažia ohraničiť svoje teritórium a ukázať že sú v regióne pánom. Zároveň presvedčujú štáty Pobaltia a Poľska, že sa na nich môžu spoľahnúť, keď ich napadne “zlé Rusko”. V prípade vojny by však malo všetkým jastrabom byť zrejmé, že z Poľska a Pobaltia neostane nič.

Na otázku, ako dlho bude ešte mýtus o ruskej hrozbe žiť na Západe a čo musí Rusko urobiť, aby sa tento mýtus skončil odpovedal Truchačev, že tento mýtus bude žiť ešte veľmi dlho a ešte dlhšie bude žiť v Poľsku. Mýtus o ruskej hrozbe bude slabnúť súbežne s tým, ako sa bude šíriť migračná kríza, ktorá v hlavách viacerých politikov údajnú ruskú hrozbu zatlačí do úzadia.

Rusko by sa malo podľa jeho slov sústrediť nie na politikov, ale na obyvateľstvo a občianske organizácie v krajinách EÚ, vrátane Poľska. Je potrebné, aby bežní ľudia vedeli, že Rusko to nie sú len rakety, vodka, medvede a podobne. Sputnik by mal existovať vo všetkých oficiálnych jazykoch EU, mal by sa v EU rozširovať počet  kultúrnych, spoločenských a vedeckých profesných organizácii, v ktorých by spolupracovali Rusi spoločne s občanmi jednotlivých krajín. V tejto oblasti ruský štát zaostáva.

Reklama

Podľa slov Stanislava Vyšoka, analytika monitorovacej organizácie CIS-EMO si analytici vedia predstaviť aj čisto hypotetické scenáre, ktorých realizácia je však málo pravdepodobná. Reagoval tak na otázku, či sa obáva možného začatia vojny v oblasti Poľska a Pobaltia.

Podľa Vyšokových slov krajiny východnej Európy sa obávajú straty svojej štátnej suverenity. Vychádza to z ich historických skúseností. Lenže kým pre USA a lídrov západnej Európy má strašenie ruskou hrozbou čisto propagandistický charakter a predstavuje len formu nátlaku, u obyvateľov východoeurópskych krajín získava iný rozmer, európski obyvatelia v mnohých prípadoch tieto hry berú smrteľne vážne.

Vyšok reagoval takisto na tvrdenia amerických analytikov, že aj keď teraz Rusi nechcú priamu konfrontáciu s NATO, všetko sa môže zmeniť veľmi rýchlo. Rusi v prípade Kryma totiž ukázali, že dokážu veľmi rýchlo reagovať.

Podľa Vyšoka v čase Studenej vojny, ak sa uskutočnila konfrontácia medzi Moskvou a Washingtonom, konfrontácia sa uskutočnila na území iných krajín (Vietnam, Afganistan). Poľsko a Pobaltie sú členmi NATO, takže tam konfrontáciu Vyšok neočakáva. Vyšok okomentoval teoretickú možnosť útoku na Poľsko a Pobaltie, v prípade nekuontrolovania situácie na Ukrajine a poukázal na to, že by išlo o nezmyselnú akciu. Zároveň však zdôraznil, že s výnimkou útoku Tatárov na Rusko z východu, všetky útoky smerovali zo Západu, takže je zrejmé, že Rusko má vypracované varianty ako odpovedať na prípadný útok zo Západu.

Vyšok sa venoval aj faktu, že napriek neustálemu obviňovaniu Ruska sa nesnažia mnohí západní lídri svoje tvrdenia voči Rusku podložiť relevantnými dôkazmi. Okomentoval aj tvrdenie prezidenta Obamu, ktorý ISIL a Rusko ohodnotil ako dve najväčšie hrozby pre USA. Podľa Vyšoka sa bude Rusko aj v budúcnosti neustále démonizovať, aby sa odviedla pozornosť obyvateľov od problémov súvisiacich s moslimskými imigrantami v EÚ.

Na snímke americký prezident Barack Obama. Foto:TASR/AP-Evan Vucci
Na snímke americký prezident Barack Obama. Foto:TASR/AP-Evan Vucci

Podľa Vyšoka sa bude aj naďalej situácia polarizovať a nemyslí si, že by víťazstvo Trumpa v boji o prezidentské kreslo USA diametrálne zmenilo americkú politiku a vzťahy k Rusku. V Európe však existuje podľa neho dostatok politických síl, ktoré nemajú výrazne proamerický charakter, ako mnohé dnešné politické špičky. Vyslovil vpodstate názor, že čím viac budú tieto európske špičky sledovať svoje vlastné ekonomické a politické záujmy, tým viac sa bude situácia v medzinárodnej oblasti upokojovať.

Branislav Krasnovský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

08:33

Ministri zahraničných vecí Číny a Indonézie v Jakarte vyzvali na okamžité a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Čína i Indonézia vidia riešenie palestínskeho problému prostredníctvom dvojštátneho riešenia, povedala novinárom indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová.

08:26

Ukrajinsko-poľské protetické centrum otvoria v Boroďanke, ukrajinskom meste vážne zničenom vojnou.

08:26

Ceny ropy mierne vzrástli po poklese o 3 % v predchádzajúcom dni. Situáciu na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy o dopyt a na strane druhej konflikt v kľúčovom regióne, na Blízkom východe.

08:11

Štvorec a nápis načrtnutý na kus žltého papiera talianskym renesančným umelcom Michelangelom Buonarrotim v New Yorku vydražili za 201.600 dolárov (189.510 eur). Ide o 33-násobok vyvolávacej ceny.

08:10

Do Kyjeva pricestoval podpredseda nemeckej vlády Robert Habeck.

07:54

Brazílska polícia zatkla ženu, ktorá sa pokúšala od banky získať pôžičku pre mŕtveho seniora. 

07:52

Vo veku 93 rokov zomrel Jacques Cooper, dizajnér prvého francúzskeho ultrarýchleho vlaku. TGV (Train Grande Vitesse – vysokorýchlostný vlak) bol uvedený do prevádzky v roku 1981 a odvtedy prekonal mnohé svetové rýchlostné rekordy.

07:39

Šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ sa v prvý deň mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, zhodli na potrebe poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali