Mimoriadna správa: Prezidentské voľby v Rakúsku sa budú opakovať!

Mimoriadna správa: Prezidentské voľby v Rakúsku sa budú opakovať!

Viedeň 1. júla 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Ronald Zak)

 

Rakúsky ústavný súd (VfGH) vyhovel žalobe pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) proti výsledkom druhého kola prezidentských volieb, v ktorých jej kandidát tesne prehral

Druhé kolo volieb sa tak bude musieť opakovať na celom území Rakúska, informoval dnes predseda súdu Gerhart Holzinger.

Reklama
Na snímke prezidentský kandidát Norbert Hofer, ktorý napriek obrovskej popularite a podpore v prezidentských voľbách veľmi tesne prehral. Dopadnú nové voľby inak?
Na snímke prezidentský kandidát Norbert Hofer, ktorý napriek obrovskej popularite a podpore v prezidentských voľbách veľmi tesne prehral. Dopadnú nové voľby inak?

“Voľby sú základom našej demokracie”, uviedol Holzinger na úvod verejného prečítania verdiktu. Zachovanie tohto piliera je podľa neho “primárnou povinnosťou” ústavného súdu.

“Rozhodnutie, ktoré teraz oznámim, neurobí z nikoho porazeného a z nikoho víťaza,” pokračoval Holzinger. “Má slúžiť iba jedinému cieľu: dôvere v náš právny štát a posilneniu našej demokracie.”

Reklama

FPÖ v podaní s rozsahom 150 strán tvrdila, že v procese sčítania hlasov došlo k radu nezrovnalostí. Kritizovala najmä zaobchádzanie s hlasmi zaslanými poštou. Ministerstvo vnútra vo viacerých prípadoch zistilo, že v niektorých volebných obvodoch sa sčítanie týchto hlasov, ktoré napokon rozhodli, začalo ihneď po zatvorení volebných miestností. Zákon však povoľuje sčítanie hlasov zaslaných poštou až deň po voľbách.

Kandidát FPÖ Norbert Hofer v druhom kole prezidentských volieb konaných 22. mája neuspel v súboji s bývalým lídrom rakúskych Zelených Alexandrom Van der Bellenom. Podľa oficiálnych konečných výsledkov dostal Van der Bellen o 30.863 hlasov viac než Hofer, jeho náskok tak bol len 0,6 percenta. FPÖ napadla výsledky v 94 zo 117 volebných obvodov.

Ústavní sudcovia vypočuli počas piatich dní 90 svedkov. Mnohí z nich uznali, že počas sčítavania hlasov odovzdaných poštou došlo k porušeniu pravidiel. Napríklad boli vraj z nedostatku času predčasne otvorené obálky a niektoré hlasy zratúvali osoby, ktoré na to nemali oprávnenie.

Sudcovia preto dospeli k záveru, že mohlo dôjsť k ovplyvneniu výsledkov volieb. Dôkaz, že došlo k manipuláciám, nebol podľa nich potrebný. Súd zároveň “výslovne” konštatoval, že na základe vypočutí žiadne manipulácie nezistil.

Porušenie pravidiel sa podľa predsedu VfGH týkalo 77.926 hlasov, ktoré mohol teoreticky získať Hofer alebo Van der Bellen. To bol ďalší dôvod anulovania volieb. Ďalším porušením bolo predčasné zaslanie čiastkových výsledkov médiám, čo je podľa názoru VfGH neprípustné.

Reklama

Inaugurácia nástupcu úradujúceho spolkového prezidenta Heinza Fischera sa mala uskutočniť 8. júla. Povinnosti hlavy štátu prevezme do opakovaných volieb trojčlenné predsedníctvo rakúskeho parlamentu, ktorého členom je aj Hofer. Nové voľby sa očakávajú na jeseň.

Výsledky opakovaných prezidentských volieb budú oznámené až po sčítaní všetkých hlasov. Oznámil minister vnútra Wolfgang Sobotka z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP). Z tohto dôvodu sa tentoraz nebudú zverejňovať predbežné výsledky ani tzv. exit polly, teda prieskumy medzi voličmi po odovzdaní hlasu. Ako sa bude postupovať pri ďalších voľbách, sa rozhodne neskôr.

Sobotka ďalej informoval, že v spolupráci s ministrom vnútra a straníckym kolegom Sebastianom Kurzom požiada o vyslanie pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) do tých volebných obvodov, kde došlo k nezrovnalostiam. Zatiaľ sa nechcel vyjadriť k otázke, či po náleze VfGH vyvodí voči zodpovedným osobám dôsledky.

O termíne opakovaného druhého kola volieb hlavy štátu – uvažuje sa o septembri alebo októbri – rozhodne rakúska vláda na budúci týždeň. Následne bude rokovať s poslancami parlamentu. Sobotka odhaduje, že opakované voľby vyjdú na približne desať miliónov eur.

Rakúsky sociálnodemokratický kancelár Christian Kern vo svojom vyhlásení po oznámení rozhodnutia ústavného súdu uviedol, že verdikt treba vziať na vedomie. “Chcem zdôrazniť, že toto rozhodnutie by nemalo byť dôvodom na emócie a obviňovanie,” konštatoval. Vyjadril nádej, že voľby sa zorganizujú rýchlo a volebná kampaň bude krátka. Kancelár vyzval občanov Rakúska, aby využili svoje volebné právo, “aj keď môže prevážiť volebná únava”.

Reklama

Prezident Heinz Fischer nemá s rozhodnutím ústavného súdu problém. Dnes bol “veľmi dôležitý deň, pretože rakúska demokracia obstála v skúške”, uviedla hlava štátu vo vyhlásení pre médiá. Volebné právo sa však podľa neho musí “modernizovať”. Prezident si nemyslí, že dôvera obyvateľov v inštitút volieb je po dnešku otrasená: “Dúfam, že obyvatelia si povedia – pobabralo sa to, ale zároveň sa to dokonale napravilo.”

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali