Ústavný súd odložil rozhodnutie v kauze nevymenovaných kandidátov na ústavných sudcov

Ústavný súd odložil rozhodnutie v kauze nevymenovaných kandidátov na ústavných sudcov

Košice 3. marca 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Ústavný súd odročil zasadnutie na 17. marca, kedy vyhlási rozhodnutie

Tretí senát Ústavného súdu (ÚS) SR dnes nerozhodol o sťažnosti troch kandidátov na ústavných sudcov, ktorých vlani odmietol do funkcie vymenovať prezident SR Andrej Kiska. Sudcovia Eva Fulcová, Juraj Sopoliga a Miroslav Ďuriš pred ÚS namietali, že postupom a rozhodnutím prezidenta z júla 2014 došlo k porušeniu ich základného práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám. ÚS SR odročil zasadnutie na 17. marca, kedy vyhlási rozhodnutie.

Reklama
Na snímke zľava sudcovia Jana Baricová, Rudolf Tkáčik a Ľubomír Dobrík

Na tri uvoľnené miesta sudcov ÚS SR zvolila vlani Národná rada SR šiestich kandidátov. Prezident Kiska po pohovoroch s nimi vlani vymenoval za sudkyňu ÚS SR len Janu Baricovú, ostatných odmietol. Argumentoval vtedy, že sa rozhodoval na základe osobného rozhovoru i odporúčaní právnických autorít. Sťažnosť následne podali na ÚS SR všetci odmietnutí kandidáti, sťažnosť dvoch z nich – Jána Bernáta a Imricha Volkaia – dostal na rozhodnutie II. senát ÚS SR, ktorý vo veci ešte nerozhodol.

Sťažovatelia na ústnom pojednávaní argumentovali, že prezident mal podľa ústavy povinnosť vymenovať z dvojnásobného počtu kandidátov troch nových sudcov ÚS SR. Namietali tiež proti vytvoreniu poradného orgánu prezidenta, ktorý posudzoval spôsobilosť kandidátov na danú funkciu, s tým, že išlo o orgán mimo ústavného rámca.

Reklama

Právny zástupca prezidenta a bývalý predseda ÚS SR Ján Mazák naopak argumentoval nálezom Ústavného súdu v kauze nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Podľa výkladu ÚS má prezident právo kandidáta z určených vážnych dôvodov nevymenovať, ak by vymenovanie danej osoby mohlo ohroziť riadny chod ústavných orgánov. “Vyplýva z toho, že prezident má vlastne právo i povinnosť preskúmať všetky kritériá o spôsobilosti alebo vhodnosti toho-ktorého kandidáta na ústavnú funkciu a podľa týchto zistení rozhodnúť, či ho vymenuje, alebo nie,” povedal Mazák pre novinárov.

Takémuto stanovisku oponuje Fulcovej advokát Milan Fulec, podľa ktorého sa nález ÚS SR v kauze Čentéš v tomto prípade nedá uplatniť, keďže postavenie hlavy štátu voči parlamentu je odlišné. “V prípade vymenovania generálneho prokurátora prezident z hľadiska svojej ústavnej povinnosti posudzuje konkrétneho kandidáta, či zabezpečuje riadny chod ústavného orgánu, ale v prípade dvojnásobného počtu kandidátov na post sudcu Ústavného súdu len zužujúcim spôsobom vyberá konkrétnych sudcov,” konštatoval.

Tretí senát ÚS SR, ktorý sťažnosti posudzuje, tvoria sudcovia Rudolf Tkáčik, Ľubomír Dobrík a Jana Baricová, ktorú prezident vymenoval do funkcie minulý rok. Jej účasť na rozhodovaní podľa Mazáka spochybňuje legitimitu rozhodnutia, keďže bola priamou účastníčkou procesu, o ktorý v kauze ide. Prezident v októbri a opakovane v decembri 2014 podal námietku predpojatosti proti Baricovej, ÚS SR mu však nevyhovel. “Keď bude senát rozhodovať v takomto zložení, vznikne otázka legitimity, pretože táto sudkyňa podľa všetkých doterajších judikátov, poznatkov právnej vedy či praxe nemôže byť nestranná, keďže ona sama bola účastníčkou tohto procesu,” povedal Mazák. Vo výhradách voči posudzovaniu sťažností tiež poukázal na odlišný prístup II. a III. senátu.

ml

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali