Ústavný súd: Jedna z otázok v referende o ochrane rodiny nie je v súlade s ústavou

Ústavný súd: Jedna z otázok v referende o ochrane rodiny nie je v súlade s ústavou

Košice 28. októbra 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Podnet na preskúmanie ústavnosti otázok v referende, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu, podal na Ústavný súd prezident Kiska

Jedna zo štvorice otázok ako predmet navrhovaného referenda o ochrane rodiny nie je v súlade s Ústavou SR. Rozhodol o tom na dnešnom neverejnom zasadnutí pléna Ústavný súd (ÚS) SR pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej.

Reklama
Na snímke predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková

Predmetná otázka znie: “Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. 3. 2014 priznané iba manželstvu a manželom (najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča)?”

Podľa súdu nie je takto znejúca otázka v referende v súlade s článkom 93 odsek 3 ústavy, ktorý hovorí, že predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, v spojení s článkom 19 odsek 2 ústavy, podľa ktorého má každý právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života. Ďalšie tri otázky sú ako predmet referenda v súlade s ústavou, rozhodol súd.

Reklama

Podnet na preskúmanie ústavnosti otázok v referende, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu (AZR), podal na ÚS prezident SR Andrej Kiska. K rozhodnutiu Ústavného súdu sa podľa informácie od hovorkyne ÚS Anny Pančurovej pripája odlišné stanovisko sudcov Lajosa Mészárosa a Ladislava Orosza.

V navrhovanom referende chce AZR položiť občanom štyri otázky. Či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy, či súhlasia, aby si homosexuálne alebo iné zväzky nemohli nárokovať práva manželstva, či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.

 

Kiska si v otázke referenda počká na doručenie rozhodnutia Ústavného súdu

Na snímke prezident SR Andrej Kiska

Prezident SR Andrej Kiska si v súvislosti s referendom o ochrane rodiny počká na doručenie rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR. “Po doručení si ho preštuduje a v krátkom čase oznámi svoje rozhodnutie,” uviedol pre TASR šéf komunikačného odboru Kancelárie prezidenta SR Roman Krpelan.

Reklama

Petičné hárky s vyše 400.000 podpismi odovzdala AZR prezidentovi 27. augusta. Kiska začiatkom septembra avizoval, že chce, aby súd preskúmal súlad predmetu referenda s ústavou a jeho zásah do základných ľudských práv a slobôd. Jeho rozhodnutie obrátiť sa na ÚS označila aliancia za nedodržaný sľub, ktorý im v minulosti dal.

 

Ústavný právnik si myslí, že prezident Kiska musí vyhlásiť referendum s tromi zo štyroch otázok

Prezident Andrej Kiska musí vyhlásiť referendum o ochrane rodiny s tromi zo štyroch otázok, ktoré Ústavný súd SR neoznačil za protiústavné. Myslí si to ústavný právnik Ján Drgonec.  “Otázky, ktoré Ústavný súd uznal ako súladné s ústavou, o tých podľa môjho názoru referendum musí byť,” povedal pre TASR Drgonec. 

 

Reklama

Podľa SaS referendum namierené voči konkrétnej menšine by sa konať nemalo

Referendum za rodinu je nezmyselné, namierené voči konkrétnej menšine, a preto by sa konať nemalo. Tvrdí to strana SaS.

Na snímke predseda politickej strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík

“Je rovnako zbytočné a nič neriešiace ako ústavná ochrana manželstva, ktorú nedávno spoločne schválili Smer a KDH. Ide len a len o snahu niektorých aktivistov obmedziť život párom, ktoré nežijú podľa predstáv cirkvi,” povedal o referende predseda SaS Richard Sulík.

Dnešný výrok Ústavného súdu (ÚS) SR podľa liberálov potvrdil podozrenie SaS, že táto oblasť zasahuje do základných ľudských práv a slobôd. “Žiadne referendum nesmie byť nástrojom na potláčanie práv menšín,” zdôraznil Sulík.

Ľudskoprávna aktivistka Romana Schlesinger privítala časť rozhodnutia Ústavného súdu SR o nesúlade tretej otázky referenda s ústavou. “Ústavný súd podľa môjho názoru povedal, že právo na iné ako manželské zväzky je základným právom. Od dnes teda vieme, že na registrované partnerstvá máme právo i podľa Ústavného súdu,” dodala Schlesinger.

Anton Martvoň zo Smeru-SD rešpektuje dnešný nález Ústavného súdu SR. “Myslím, že vychádza z európskej úpravy vo vzťahu k ochrane partnerstiev ako takých. Úplne súhlasím s tým, ako sa vyslovil ústavný súd, že aj iné formy partnerstva majú požívať rovnakú právnu ochranu ako manželstvo,” povedal pre TASR Martvoň.

Na otázku, či má toto referendum zmysel, povedal, že pre jeho iniciátorov áno. Pre krajinu môže mať podľa neho význam v tom, že by sa mohli ukázať nálady občanov v daných témach.

 

AZR: Ústavný súd zakázal slušným ľuďom vyjadriť svoj názor na rodinu

Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o tom, že jedna z otázok v predmete referenda o ochrane rodiny nie je v súlade s Ústavou SR, považuje Aliancia za rodinu (AZR) za škandál a sudcovskú tyraniu. Zástupcovia AZR to uviedli na dnešnom brífingu.

Reklama

Podľa hovorcu AZR Antona Chromíka sa aliancia s uvedeným stavom nechce zmieriť a v najbližšom čase bude iniciovať petíciu. “Bude riešiť aj tento problém a budeme chcieť, aby ho parlament vyriešil,” uviedol Chromík. K verdiktu ÚS sa Aliancia za rodinu podrobnejšie vyjadrí až po tom, čo dostane písomné rozhodnutie súdu. Po tomto vyhlásení si Chromík i ďalší zástupcovia AZR symbolicky prelepili ústa a na otázky novinárov už neodpovedali.

S rozhodnutím ÚS SR je však nespokojná aj Iniciatíva Inakosť, zastupujúca LGBT ľudí. Inakosti sa nepáči, že v troch otázkach zo štyroch ÚS rozhodol, že sú v súlade s Ústavou SR.

Riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko vyjadril nad týmto rozhodnutím znepokojnie. Pripomenul, že podľa Inakosti je snaha vyhlásiť referendum o ochrane rodiny vedená ambíciou zamedziť časti obyvateľstva prístup k právnym inštitútom manželstva, adopcií a registrovaných partnerstiev. “Od začiatku iniciatívy za vypísanie referenda sme boli presvedčení o jeho protiústavnosti,” zdôraznil Macko.

Prezident SR Andrej Kiska si v súvislosti s referendom o ochrane rodiny počká na doručenie rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR. “Po doručení si ho preštuduje a v krátkom čase oznámi svoje rozhodnutie,” uviedol pre TASR šéf komunikačného odboru Kancelárie prezidenta SR Roman Krpelan.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali