Ústava Slovenskej republiky – napínavé historické okamihy jej prijatia

Ústava Slovenskej republiky – napínavé historické okamihy jej prijatia

Bratislava 1. septembra 2016 (HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Prvého septembra pred 24. rokmi dostalo Slovensko ústavu skôr ako štátnosť, čo bol bezpochyby prezieravý politický čin

Ukázalo sa, že Slováci sú schopní vytvoriť si vlastný štát na základe demokratickej ústavy, ktorá v ničom nezaostáva za ústavami štátov starej Európy. Bol to signál, ktorý dal malý národ v strede Európy pre svet, že štáty nemusia vznikať len za pomoci meča a krvi. Takmer štvrťstoročie od prijatia Ústavy Slovenskej republiky je obdobie historicky krátke, ale ľudsky dosť dlhé na zabúdanie.

Reklama
Na snímke Ústava Slovenskej republiky
Na snímke Ústava Slovenskej republiky

Historickou pravdou zostane, že tento prvý veľký zápis do novodobej kroniky slovenského národa mal svojich odporcov, krátkozrakých domácich politikov aj otvorených nepriateľov rodiacej sa slovenskej štátnosti. V zákonodarnom zbore boli poslanci KDH proti prijatiu ústavy a poslanci maďarských strán (MKDH, Spolužitie a Maďarská občianska strana) pred hlasovaním opustili na protest rokovaciu sálu. Ani dnes si tento neopakovateľný historický čin nevážime. Vieme sa klaňať cudzím modlám, oslavovať halloween, organizovať pompézne Rákocziho dni a priamo na Deň Ústavy SR robiť napríklad šou korunovácie uhorských kráľov. Zakríknutá ústava, tak ako zakríknuté vlastenectvo svedčí o našom hodnotovo vyprázdnenom priestore, kde sa bojuje o majetok a moc a kde bez úcty k vlasti vyrastajú naše deti.

 

Reklama

Ústava štátu je zákon zákonov

V mnohých krajinách z nej citujú ako z modlitebnej knižky. Odvolávajú sa na ňu právnici i radoví občania. V USA je Deň ústavy najväčším štátnym sviatkom a preambulu ústavy sa učia naspamäť a deklamujú ju pred začiatkom vyučovania žiaci základných škôl. Na Slovensku bola vtedajšou opozíciou a veľkou časťou printových médií Ústava Slovenskej republiky prijímaná s dešpektom, nepochopením jej významu pre novú štátnosť aj s odporom časti inteligencie čechoslovakistickej orientácie. Rudimenty týchto negativistických postojov k našej ústave a prejavom patriotizmu pretrvávajú v niektorých médiách doteraz. Napriek mediálnej nežičlivosti je Deň Ústavy Slovenskej republiky v povedomí ľudí ako začiatok čohosi nového, čo vyústilo do spontánneho nadšenia sedemdesiattisícového davu Bratislavčanov, ktorý vítal nový rok 1993 ako deň vzniku Slovenskej republiky.

 

Štúrovský kompromis

Samotná ústava, hoci sa to niekedy nesprávne interpretuje, nebola šitá horúcou ihlou, nevznikla ako dielo niekoľkých právnikov za necelé tri mesiace. Už na jar roku 1990 bola zriadená komisia, ktorá pracovala na prvej verzii ústavy, hoci je pravdou, že k jej záverečnému dotvoreniu prišlo v pomerne krátkom čase až po voľbách v roku 1992. V politických rokovaniach v súvislosti s prípravou textu ústavy boli odlišné názory aj na názov parlamentu. Zástupcovia SMK odmietli názov Slovenská národná rada a poslanci SNS vychádzajúc z histórie za najpriliehavejší považovali názov Snem Slovenskej republiky. Kompromisné riešenie sa našlo načretím do štúrovskej histórie. Štúrovci v roku 1848 svoju Slovenskú národnú radu premenovali, ako sa uvádza na pečiatkach historických dokumentov, na Národnú radu Slovenska. Toto riešenie bolo bezproblémovo prijaté a od účinnosti Ústavy SR parlament nesie názov Národná rada Slovenskej republiky.

Reklama

 

„Národná“ kontra „národnostná“

Mnohí si iste spomínajú, aké prudké boli diskusie o preambule ústavy. Niektorí poslanci SNR chceli iné znenie preambuly, alebo požadovali preambulu z návrhu ústavy vynechať. Konečný verdikt sa formoval postupne na argumentoch vychádzajúcich z porovnaní zahraničných ústav, ako aj z medzinárodných dohovorov. Dospelo sa k záveru, že jediný subjekt, ktorý si môže nárokovať právo na sebaurčenie, je národ a že táto skutočnosť musí byť vyjadrená v preambule. Rôznili sa aj názory na terminologické označenie menšín žijúcich na Slovensku. Poslanci maďarských strán trvali na ich označení ako národnej menšiny, zatiaľ čo poslanci HZDS, SDĽ a SNS presadili v tomto terminologickom boji vo výboroch svoj názor, a tak sa prijalo označenie národnostná menšina. To bol vlastne jeden z dôvodov, prečo bezprostredne po otvorení plenárneho zasadnutia parlamentu poslanec A. Duka-Zolyomi v mene poslancov Együttélés a MKDH navrhol vládny návrh Ústavy SR neprerokovať a označil ho za nedomyslený, obsahujúci veľa nedostatkov a protirečení. S takýmto odôvodnením ho navrhol vrátiť vláde na prepracovanie. Za jeho návrh však hlasovalo iba 29 poslancov.

Veľmi živé boli parlamentné diskusie o stanovení dĺžky funkčného obdobia sudcov, diskusie o zakotvení prokuratúry v ústave, o spôsobe zakotvenia referenda, atď. atď. Ústava Slovenskej republiky sa rodila v zložitej a hektickej dobe a platí v takmer nezmenenej podobe dodnes. O schopnosti jej tvorcov svedčí aj to, že bola navrhovaná a prijatá v čase, keď ešte platila federálna ústava, s ktorou nemohlo byť v rozpore nijaké jej ustanovenie.

O európskych demokratických princípoch našej ústavy, o jej modernosti svedčí napríklad to, že sa v nej zakotvilo právo občanov na zdravé životné prostredie, čo v ústavách európskych demokratických štátov v tom čase ešte nebolo.

Reklama

Proces prijímania ústavy vyvrcholil individuálnym a verejným hlasovaním, v ktorom mali poslanci vyrieknuť osudovú vetu: „Hlasujem (alebo nehlasujem) za ústavu Slovenskej republiky.“ Je to zapísané na stránkach novodobých dejín nášho národa: poslanci troch maďarských strán demonštratívne odišli z rokovacej sály a poslanci KDH za ústavu nehlasovali. Historický dokument bol prijatý 114 hlasmi a svet ho označil za moderný a demokratický.

Ľudovít Števko

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali