Ukrinform: Plotnický v kolóne áut opustil Luhansk, teraz je v Moskve

Ukrinform: Plotnický v kolóne áut opustil Luhansk, teraz je v Moskve

Moskva/Luhansk 24. novembra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP Photo file)

 

Vodca proruskej samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Igor Plotnickij obvinil bývalého ministra vnútra Igora Korneta, že sa snaží chopiť moci v republike silou.

Uviedol to vo vyhlásení, ktoré vo štvrtok odvysielala miestna televízia. Agentúra Ukrinform krátko na to informovala, že Plotnickij sa už v Luhansku nenachádza. Podľa najnovších informácií je v Moskve. Fakt, že odletel do Ruska, potvrdil aj poradca ukrajinského ministra vnútra Zorian Škiriak. Samotný Plotnickij pritom ešte 22. novembra vo vyhlásení k občanom LĽR deklaroval, že nemá v úmysle opustiť Luhansk.

Reklama
Na snímke vodca samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) na východe Ukrajiny Igor Plotnický

Igor Plotnickij, líder samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) vyhlásenej proruskými separatistami na východe Ukrajiny, je v Moskve. Informovala o tom v piatok rozhlasová stanica Echo Moskvy s tým, že Plotnickij do Moskvy pricestoval letecky ešte vo štvrtok. Ukrajinské i niektoré ruské médiá predtým uvádzali, že Plotnickij z Luhanska ušiel, a to kvôli konfliktu s ministrom vnútra Igorom Kornetom.

Stanica Echo Moskvy dodala, že v lietadle na linke Rostov na Done – Moskva si Plotnického všimol spisovateľ a jeden z veliteľov jednotiek armády samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Zachar Prilepin.

Reklama

Na svojej stránke na sociálnej sieti VKontakte Prilepin napísal, že Plotnickij cestoval v ekonomickej triede a bez ochranky, “úplne sám”. “Oči sa nám stretli, ale nepovedali sme si nič. Nevyzeral utrápený. Bol pokojný,” napísal Prilepin.

Podľa Prilepina sa Plotnickij s ostatnými cestujúcimi autobusom odviezol k príletovej hale. “So sebou mal len tašku a sako v prenosnom obale. Na Šeremeťjeve (moskovskom letisku) ho nasledovali dvaja operatívci, ktorí tam naňho čakali”.

Ukrinform s odvolaním sa na ruský denník Novaja gazeta vo štvrtok informoval, že Luhansk opustila kolóna áut, v ktorej mal byť aj Plotnickij a rad jeho blízkych spolupracovníkov. Plotnickij pritom ešte v stredu prostredníctvom videoposolstva ubezpečoval občanov LĽR, že republiku neopustil.

Podľa viacerých expertov spor o moc, ktorý sa odohráva v LĽR, je dôsledkom súperenia rôznych nátlakových skupín kontrolovaných Ruskom. Konflikt vypukol začiatkom týždňa, keď Plotnickij odvolal Korneta z funkcie ministra vnútra LĽR.

V reakcii na to desiatky ozbrojencov verných Kornetovi obkľúčili v Luhansku niektoré administratívne budovy. Kornet v stredu zverejnil svoje videoposolstvo, v ktorom uviedol, že vysokopostavení predstavitelia LĽR, vrátane najbližších spolupracovníkov Plotnického, sú “agentúrou ukrajinských tajných služieb”.

Reklama

Vládne budovy v Luhansku sú aj naďalej obkľúčené ozbrojencami, medzi ktorými sú podľa všetkého aj zamestnanci ministerstva vnútra LĽR a ministerstva štátnej bezpečnosti samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR).

Ukrinform dodal, že ešte v utorok večer do Luhanska vstúpila kolóna pozostávajúca z desiatok vojenských vozidiel z Donecka. Ministerstvo štátnej bezpečnosti DĽR následne vydalo vyhlásenie, v ktorom oficiálne deklarovalo, že spolu s príslušníkmi silových rezortov LĽR podnikajú spoločnú operáciu “proti ukrajinským diverzantom”. Podľa AP táto operácia je zrejme prejavom podpory Kornetovi.

Podľa agentúry Ukrinform v niektorých oblastiach LĽR v dôsledku spomínaných mocenských sporov došlo k vyostreniu situácie.

Súčasná situácia v Luhansku, ako už skôr uviedla tlačová agentúra DPA, nijako nesúvisí s ozbrojeným konfliktom, ktorý v Donbase vypukol v roku 2014. Proruské sily v Donbase vtedy odmietli podporiť novú, prozápadne orientovanú ukrajinskú vládu a vyhlásili na svojom území samostatné ľudové republiky – jednu v okolí mesta Luhansk, druhú v oblasti Donecka.

Miestni obyvatelia informovali o ozbrojených mužoch bez označenia, ktorí od utorka rána blokovali prístupové komunikácie do centra mesta. Podľa agentúry UNIAN boli neznámi muži vyzbrojení granátometmi a disponovali aj obrnenými transportérmi.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali