V Čechách pomáhajú pripraviť nový zákon o odoberaní detí nórski sociálni pracovníci z Barnevernetu

V Čechách pomáhajú pripraviť nový zákon o odoberaní detí nórski sociálni pracovníci z Barnevernetu

Nórsko 16. júna 2015 (HSP/Foto:FB)

 

„Nórska sociálna služba Barnevernet má v Čechách povesť asi ako ŠtB.“ toto je konštatovanie týždenníka Týden

Kauza odobratých detí Evy Michalákovej bola v Českej republike široko medializovaná a tým sa do povedomia verejnosti dostali praktiky a problémy v súvislosti so sociálnou službou Barnevernet. Prezident Miloš Zeman dokonca prirovnal činnosť Barnevernetu k nacistickému programu na prevýchovu detí Lebensborn. Praha bola tiež jedným z miest, kde sa konala v rámci celoeurópskeho protestu proti praktikám Barnevernetu, demonštrácia pred nórskou ambasádou.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Veci sa medzitým pohli aj v samotnom Nórsku. Pätica nórskych odborníkov medzi ktorými sú vedúci projektu Elvis Nwosu, advokátka Thea Totland, psychológ Einar C. Salvesen, poradkyňa v oblasti ľudských práv a zároveň bývalá členka Európskeho súdu pre ľudské práva Gro Hillestad Thune a vedúca výskumu Strediska trvalo udržateľného rozvoja na Univerzite v Oslo Nina Witoszek, odovzdala nórskej vláde petíciu vyjadrujúcu znepokojenie nad praktikami Barnevernetu.

Zdá sa však, že táto negatívna reputácia nórskej sociálnej služby vôbec neprekáža českým úradom. Podľa odhalenia týždenníka Týden, sú to práve nórski sociálni pracovníci, ktorí sa podieľajú na príprave českého zákona o podpore ohrozených rodín. Tento zákon má určiť nové pravidlá odoberania detí a starostlivosť o ne. Úradníci z českého ministerstva práce a sociálnych vecí sú školení nórskymi úradníkmi, ktorí ich zoznamujú s nórskym systémom.

Reklama

Ministerstvo sa síce háji tým, že sa pri príprave zákona inšpiruje aj v iných krajinách, nielen v Nórsku, ale na otázku týždenníka Týden, či prebehlo školenie so sociálnymi pracovníkmi aj z iných krajín, odmietol hovorca ministerstva odpovedať.

Jasno vo veci má poslankyňa za TOP 09 Jitka Chalánková. Podľa nej ide o jednoznačne neprijateľnú vec, vzhľadom na to, že Barnevernet má práva, ktoré sú už na hrane, ako napr. vstúpiť v noci do bytu kontrolovaných rodín a sledovať kojenie matky v praxi.„Vytipuvávajú si rodiny, ktoré sú akýmkoľvek spôsobom napadnuteľné napr. preto, že sú chudobné, alebo preto že sú rodičia zdravotne postihnutí a potom im deti odoberú.“ cituje týždenník vyjadrenie poslankyne.

Kritici sa obávajú, že prílišná inšpirácia nórskym systémom, by viedla v Čechách k podobným excesom ako v Nórsku. Naopak ministerka práce Michalea Marksová tvrdí, že v Nórsku je záujem dieťaťa považovaný za niečo takmer sväté. Je to tá istá ministerka, ktorá v relácii Hyde Park na ČT 1 zo dňa 14.5. 2013 vyhlásila, že výchova detí nie je úlohou rodičov, ale štátu.

Zavedenie tohoto systému je štedro dotované nórskymi fondmi. Na stránkach EHP a nórskych fondov je možné nájsť tieto čísla  za obdobie 2014-2016 ide o sumu vo výške 27 721 198 CZK. Za celú dobu trvania programu sa pritom jedná o čiastku 113 897 000 CZK.

Katarína Hanzlíková

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali