Turecko vtrhlo do Sýrie. Na koho strane?

Turecko vtrhlo do Sýrie. Na koho strane?

Dzarablus 25. augusta 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Lefteris Pitarakis)

 

Na ruskom serveri cont.ws vyšel článok neznámeho autora s prezývkou “ruský chlapček”. Server nepatrí k oficiálnym vládnym ruským serverom, “ruský chlapček” však uverejňuje  na serveri celkom zaujímavé články. Pravdepodobne ide o odborníka, ktorý podsúva vedome verejnosti fakty a tézy presahujúce možnosti chápania bežných mainstreamových novinárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Podľa informácií uverejnených v článku zaútočili Turci za pomoci tankov, delostrelectva, lietadiel F-16 a za pomoci špeciálnych jednotiek. Už 12 vojenských cieľov ISIL v oblasti sýrskeho mesta Džarablus bolo zlikvidovaných. Turci oznámili, že cieľom operácie je likvidácia jednotiek ISIL a podpora “umiernenej opozície”. Reuters dokonca uviedla slová jedného z tureckých vojenských veliteľov, podľa ktorých “Turci podporujú antiteroristickú operáciu v čele s USA”.

Reklama

Približne v tom istom čase Ankara vyhlásila, že informovala Rusov o začiatku operácie. Po prvýkrát od zostrelenia SU-24, ktoré pilotoval Oleg Peškov, tak turecké F-16 leteli nielen v oblasti východného Turecka, ale operovali aj nad sýrskym územím, samozrejme pod bdelým okom ruských S-400. “Ruský chlapček” zastáva názor, že akciu Turkov Rusi podporili. Briti a USA sú presvedčení, že Turci idú pomáhať ich koalícii a agentúra Bloomberg priamo tvrdí, že akcia vznikla na popud Joa Bidena.

Turecké tanky sa presúvajú k hranici so Sýriou v tureckom meste Karkamis 24. augusta 2016
Turecké tanky sa presúvajú k hranici so Sýriou v tureckom meste Karkamis 24. augusta 2016

Podľa “ruského chlapčeka” je momentálne ťažko jednoznačne potvrdiť, aké ciele sledujú Turci. Turci konzultovali akciu aj s Iráncami (návšteva iránskej vojenskej delegácie v Ankare) a “ruský chlapček” pracuje aj s tézou, že ide o prípadnú turecko-iránsku spoločnú akciu s odobrením Ruska a USA, pretože aj Rusi a aj Američania potrebujú pozemné sily, ktoré by sa zúčastnili útoku voči ISIL, respektíve chránili “umiernenú opozíciu”. Nie je ani vylúčená možnosť, že Turci sledujú svoje ciele v súvislosti s Kurdami.

Reklama

Svoj článok zakončuje “ruský chlapček” tvrdením, že ciele na ktoré budú Turci útočiť ukážu, na koho strane Turci stoja. Ak budú Turci útočiť na ISIL a budú pomáhať Kurdom a umiernenej opozícii, znamená to, že sa rozhodli kooperovať s Američanmi. Ak budú bombardovať ISIL a nebudú podporovať Kurdov a umiernenú opozíciu, znamená to, že sú na ruskej strane.

Otázne je, ako budú reagovať Kurdi na prítomnosť Turkov, aké provokácie a s akým cieľom Turkom v Sýrii hrozia. Takisto sa nedá vylúčiť možnosť, že Turci sa v Sýrii rozhodli vyčistiť, prípadne zachrániť protureckých príslušníkov protiasadovskej opozície, ktorí v Sýrii pôsobia minimálne 2 roky.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali