Turecko čaká pomalá ekonomická smrť

Turecko čaká pomalá ekonomická smrť

Ankara 17. mája 2016 (HSP/DWN/Foto:TASR/AP-Burhan Ozbilici)

 

Rezignácia premiéra Davutoglu spôsobila nerozhodnosť zahraničných investorov a nestály hospodársky rozvoj Turecka: krajina by musela byť modernizovaná v mnohých oblastiach, ako je trh s dlhopismi pre firmy. Standard&Poors sa obáva, že ústavné plány Erdogana by mohli paralyzovať ostatné sektory

Bývalý turecký premiér Ahmet Davutoglu
Bývalý turecký premiér Ahmet Davutoglu

Šanca, že v Turecku budú v blízkej budúcnosti vykonané potrebné ekonomické reformy, sa zhoršila po rezignácii premiéra Ahmeda Davutoglu. Davutoglu bol členom kruhu reformátorov vnútri vládnucej strany AKP, ktorá zahŕňala aj ministra financií Naci Agbala a vicepremiéra Mehmeta Simseka, ako píše Financial Times.

Reklama

Medzi diskutované reformy patrí aj obnovenie tureckého trhu práce, dôchodkového systému a kapitálového trhu. Reforma kapitálového trhu by mala uľahčiť domácim firmám dostať sa na trh s investičným kapitálom. Plány Recepa Tayyipa Erdogana sú v súčasnej dobe skôr opačné, a teda udržiavať a rozširovať svoju moc namiesto investovania do ekonomickej budúcnosti krajiny.

“Posledné udalosti naznačujú, že turecká vláda sa zameriava na zmeny v ústave. To môže viesť k zanedbaniu dôležitých ekonomických reforiem, ako je nízka miera úspor v Turecku, veľmi neproduktívny poľnohospodársky sektor, nepružný a slabý trh práce, či slabé výsledky týkajúce sa zahraničných investícií mimo stavebníctva a bankovníctva,” povedal analytik spoločnosti Standard&Poors.

Reklama

Najmä vicepremiér Simsek robil najviac v prospech pozitívneho vývoja zahraničných investícií. Avšak po jeho nahradení ministrom energetiky a Erdoganovim zaťom Beratom Albayrakom je predmetom diskusií, či bude vôbec možné ekonomické reformy vykonať.

Al-Monitor dodáva, že štát sa prermováva podľa ázijských vzorov, kde úzka skupina nevolených poradcov rozhoduje o všetkom, pričom mechanizmus bŕzd a protiváh slabne.

Rast tureckej ekonomiky sa nespomaľuje prvýkrát. V roku 2013 boli zdrojom stresu protesty v Gezi parku a obvinenia z korupcie na adresu členov vlády, v rokoch 2014 a 2015 vnášali nestabilitu do ekonomiky voľby. Turecká ekonomika rástla 50 rokov priemerne o 4,5% ročne, za posledné štyri roky sa rast zastavoval na hranici 3%. Ekonómovia upozorňujú, že neprítomnosť štrukturálnych reforiem a ekonomické pohľady Recepa Tayyipa Erdogana sa môžu stať faktormi, ktoré pošlú ekonomiku krajiny ešte viac ku dnu.

“Niekto si myslí, že rastu sa dosahuje rýchlym znížením úrokových sadzieb. Terajšie reálne úrokové sadzby nie sú vzhľadom na infláciu vysoké – 1-2%, takáto politika v budúcnosti napomôže poklesu. Ak oni (vláda – red.) Urobia veľké chyby, tak nás čaká recesia,” predpokladá riaditeľ centra ekonomických a sociologických výskumov univerzity Bahcesehir Seyfettin Gürsel.

Profesor istanbulskej univerzity Koč Kamil Yilmaz je presvedčený, že spomalenie rastu tureckej ekonomiky je spôsobené absenciou štrukturálnych reforiem. Politické udalosti posledných troch rokov ďalej viedli k zníženiu investičných programov. Pre opis ekonomickej situácie používa termín “pomalá smrť”.

Reklama

“Aby sa vyhli” pomalej smrti “, politici využívajú populistická opatrenia, ako zníženie úrokových sadzieb. Hoci to na nejakú dobu podporí rast, v strednodobej a dlhodobej perspektíve za to budeme musieť zaplatiť. Akékoľvek vonkajšie šoky môžu priviesť tureckú ekonomiku do krízy, podobné ako kolaps v roku 2001, “hovorí ekonóm. Turecká ekonomika sa kvôli kríze v roku 2001 prepadla o 5,7%.

Reálny sektor čakajú ťažké časy – na situáciu majú negatívny vplyv teroristické útoky, spomalenie rastu ekonomiky a politická nestabilita. V tomto roku požiadalo o pomoc už 240 spoločností, aby sa vyhli bankrotu, vrátane veľkých korporácií. Pre banky aktuálne nastal problém so zlými úvermi – ich množstvo sa zvýšilo z 2,8% v minulom roku na 3,3% v tomto roku. Mnohí analytici predpokladajú, že toto číslo je znížené a v skutočnosti je problémových pôžičiek v krajine okolo 6%.

Medzinárodné investičnej banky sú tiež znepokojené situáciou v tureckej ekonomike. Investičné Commerzbank, JP Morgan a Morgan Stanley znížili prognózy na aktíva nominované v tureckej líre.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali