Turci kryjú ústup teroristov do Turecka. Sýrska armáda dosiahla ďalšie územné zisky

Turci kryjú ústup teroristov do Turecka. Sýrska armáda dosiahla ďalšie územné zisky

Damask 03. februára 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service)

 

Ozbrojené oddiely teroristov ustupujú k tureckej hranici na severe provincie Latákija v Sýrii a ich ústup kryje turecké delostrelectvo, oznámila agentúra RIA Novosti s odvolaním na vojenský zdroj

Ilustračné foto
Ilustračné foto

“Turecké delostrelectvo začínalo mnohokrát paľbu vo chvíli, keď teroristi opúšťali svoje pozície a bojové stanoviská. Umožnili tak bojovníkom, aby sa dostali na územie Turecka,” povedal zdroj agentúry. Podľa jeho slov je paľba tureckého delostrelectva zameraná na pozície sýrskej armády. Boli však zaznamenané prípady, kedy strely dopadali na miesta, v ktorých sa nachádzajú civilisti.

Reklama

Turecké delostrelectvo v pondelok ostreľovalo malé mesto v severnej Sýrii v provincii Latákija, pričom spôsobilo obete v radoch civilistov, tvrdí sýrske ministerstvo zahraničia. Libanonsky televízny kanál Al Mayadeen hlásil, že Sýrsky vojak bol zabitý a päť ďalších bolo zranených pri paľbe z územia Turecka. “Turecké orgány, sú zodpovedné za delostreleckú paľbu na mesto Jabal Oteira v severnej Latákii, čo spôsobilo straty v radoch mierových civilistov,” píše sa vo vyhlásení ministerstva.

Medzitým, ruské ministerstvo obrany v pondelok tvrdilo, že získalo videá s dôkazom ostreľovania sýrskych civilných oblastí tureckým delostrelectvom. Ruské ministerstvo obrany očakáva vysvetlenie od NATO, Pentagonu a tureckých ozbrojených síl.

Reklama

*  *  *

Sýrska armáda a sýrske národné obranné sily (NDF) údajne za posledných 24 hodín vyhrali niekoľko bojov nad militantnými skupinami v niekoľkých kľúčových provinciách, vrátane Latákije a Aleppa, hlásia správy v médiách.

V pondelok sa sýrskej armáde podarilo zachytiť dve strategické dediny: Doweir al-Zaytun a Tell JaLibin neďaleko mesta Paschkoa v severnej oblasti provincie Aleppo. Iná armádna jednotka získala späť kľúčovú horu v oblasti Latákija na severe krajiny neďaleko tureckých hraníc. Hlavným cieľom tejto fázy bojov je utesnenie severovýchodného cípu provincie Latákija a vybudovanie frontu v strategickom meste Jisr al-Shughour, tvrdí iránska tlačová agentúra Fars.

V Aleppe dosiahla sýrska armáda novú výhodu po tom, čo sa jej podarilo zničiť dve hlavné zásobovacie línie teroristov Islamského štátu na severe provincie. “Cesty Masqan-Aleppo a Haras Al Bab, ktoré používali teroristi IS ako dve hlavné zásobovacie trasy, boli odrezané sýrskymi bojovými lietadlami a delostreleckými jednotkami armády,” povedal zdroj z armády.

V pondelok sýrska armáda pokračovala v útoku proti ozbrojencom v ostatných kľúčových provinciách po celej Sýrii, vrátane Damasku, Homse, Deir ez-Zor a Kunejtra, kde boli zabité desiatky teroristov a mnoho ďalších zranených.

Reklama

Ako to vyzerá v oslobodenom Homse si môžete pozrieť na tomto krátkom videu natočenom z dronu.

V južnej provincii Sweida sýrske stíhačky podporované ruskými leteckými údermi bombardovali kamióny Islamského štátu prevážajúce ropu,” tvrdí zdroj a dodal, že väčšina ropných tankerov bola zničená a militanti strážiaci konvoj boli pri leteckých úderoch zabití.

Ruská pokračujúca letecká kampaň v Sýrii, ktorá začala 30. septembra a v súčasnosti sa skladá z viac ako päťdesiatich vojenských lietadiel, vrátane typov Su-24M, Su-25 a Su-34, zahájila presné nálety na ciele teroristov Islamského štátu a skupiny Fronta an-Nusrat v Sýrii na žiadosť sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Okrem toho, ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že začiatkom tohto mesiaca v Sýrii začali svoju misiu aj supermoderné viacúčelové stíhačky Su-35S.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:16

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vo štvrtok povedal, že Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť svoju protivzdušnú obranu. Vyjadril sa tak počas rokovaní ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri.

 Jens Stoltenberg
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
18:11

Sever Turecka zasiahlo vo štvrtok zemetrasenie s magnitúdou 5,6. Epicentrum sa nachádzalo v provincii Tokat, oznámili miestne úrady. Bezprostredne nehlásili žiadne obete ani škody.

17:42

Najmenej desať obetí na životoch a 23 zranených si vyžiadal stredajší výbuch vozidla prevážajúceho rybárov a farmárov na severovýchode Nigérie. Vozidlo prešlo po improvizovanej nášľapnej míne.

17:26

Kremeľ vo štvrtok odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

17:12

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok upozornil, že eskalujúce napätie ohľadne vojny v Pásme Gazy a útoku Iránu na Izrael môže vyústiť do “celoplošného regionálneho konfliktu” na Blízkom východe.

16:48

Parlamentný finančný výbor vo štvrtok prvýkrát zasadol na pôde Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Predseda úradu Ľubomír Andrassy poslancom Národnej rady (NR) SR okrem iného prezentoval stratégiu rozvoja úradu na roky 2023 až 2025. Zákonodarcovia počas zasadnutia výboru prerokovali aj dve správy z nedávnych kontrol účelových zariadení a pripravenosti projektov nemocníc Rázsochy v Bratislave a sv. Martina v Martine. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

16:47

Poukážky z programu Zelená domácnostiam začne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vydávať počas najbližších týždňov. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

16:45

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.

16:44

Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali