TPP dohoda o voľnom obchode nie je o voľnom obchode. Ide okrem iného o nový pokus cenzurovať internet

TPP dohoda o voľnom obchode nie je o voľnom obchode. Ide okrem iného o nový pokus cenzurovať internet

Washington 12. októbra 2015 (HSP/DWN/Foto:TASR/AP-Evan Vucci)

 

Spojené štáty uzatvorili dohodu o voľnom obchode s jedenástimi tichomorskými štátmi. Kritici varujú, že tajná dohoda bude mať ďalekosiahle následky pre slobodu internetu. Obsahuje aj obmedzujúce predpisy o autorských právach, ktoré už boli zahrnuté do kontroverznej dohody ACTA

Na snímke americký prezident Barack Obama (vpravo) a čílsky prezident Sebastián Piňera počas rokovaní o dohode TPP.
Na snímke americký prezident Barack Obama (vpravo) a čílsky prezident Sebastián Piňera počas rokovaní o dohode TPP.

Spojené štáty sa s ďalšími jedenástimi tichomorskými štátmi dohodli na dohode o voľnom obchode. Dohoda s názvom Transpacifické partnerstvo (Trans-Pacific Partnership – TPP) pokrýva približne 40 percent svetového obchodu, k voľnému obchodu však dôjde len povrchne. Dohoda o TPP sa skladá z 29 rôznych kapitol, z ktorých sa priamo voľným obchodom zaoberá iba 5. Zvyšné kapitoly sa zaoberajú reguláciou takmer vo všetkých oblastiach moderného hospodárstva – od zdravotníctva cez finančný sektor až po telekomunikácie. Všetkých dvanásť signatárskych krajín (USA, Japonsko, Austrália, Peru, Malajzia, Vietnam, Nový Zéland, Čile, Singapur, Kanada, Mexiko a Brunej) sa zaväzuje upraviť svoje vlastné zákony podľa ustanovení TPP. V prípade, že dohoda bude schválená parlamentmi jednotlivých krajín, nemuselo by to mať vplyv len ceny syrov a náklady na liečbu rakoviny, ale aj na ďalekosiahle obmedzenia slobody internetu.

Reklama

Táto dohoda je teraz v centre pozornosti najmä kvôli nedostatku transparentnosti pri jej tvorbe ako aj po jej podpise. Hoci oficiálne nepodlieha žiadnemu stupňu utajenia, detaily zmluvy sa uskutočňujú v tajnosti a verejnosť k ním nemá prístup – rovnako ako dohoda TTIP. Z komplexného ustanovenia sú verejnosti známe iba štyri kapitoly. Iba vybraní kongresmani môžu nahliadať do dokumentov v zabezpečenej miestnosti, ale nesmú si robiť žiadne poznámky. Kým občianske združenia a zástupcovia malých a stredných podnikov nemajú žiadne právo zasahovať do dohody, viac ako 600 amerických korporácií bolo zapojených do rokovaní o dohode TPP počas uplynulých piatich rokov, ako povedal zakladateľ Wikileaks – Julian Assange v rozhovore s “Democracy Now!”. Korpárcie, ktorú dohodu tvorili, sú teda úplne zjavne nad zástupcami jednotlivých národov, ktoré sa majú dohodou riadiť.

Wikileaks vydávala opakované vyhlásenia o tajnej dohode. Platforma publikovala časť, ktorá sa zaoberá právami duševného vlastníctva – vrátane autorských práv, ochranných známok a patentov. Odsek je známy tiež ako ISP záväzok. Skratka ISP (Internet Service Provider) označuje všetkých poskytovateľov služieb, obsahu alebo technických služieb, ktoré sú potrebné na použitie alebo prevádzkovanie obsahu a služieb na internete. Títo ISP budú v budúcnosti ručiť za prepojenie obsahu chráneného autorským právom. Podľa ustanovení sú ISP nútení masívne obmedziť slobodu internetu. To znamená, že poskytovateľ internetu by mal byť schopný trvalo ukončiť svojim užívateľom prístup na internet po troch opakovaných porušovaniach autorských práv. Navyše aj malé porušenie autorských práv by malo byť klasifikované ako trestný čin. Úrady by potom mohli zabaviť počítač údajného páchateľa a dokonca aj uložiť trest odňatia slobody.

Reklama

Kritici toto vidia ako ďalší pokus o globálnu internetovú cenzúru. Internetoví aktivisti InfoJustice odhadujú, že dohoda o TPP vo svojej súčasnej podobe obmedzí slobodu internetu ešte viac, podobne ako obchodná dohoda o boji proti pirátstvu (ACTA). Lobistické skupiny a vlády sa pustili do tejto dohody a so súhlasom SOPA a PIPA začali s cenzúrou internetu. Len vďaka masívnemu odporu verejnosti bol tento proces v rámci EÚ aspoň čiastočne zastavený. Jednou z organizácií, ktorá bojkotovala pakt ACTA v jeho pôvodnej podobe, je nezisková organizácia Electonic Frontiers Foundation (EFF). Tá si dala za úlohu obhajovať práva občanov v digitálnom svete. Pri príležitosti dohody TPP organizácia varuje, že dohoda “rozširuje obmedzujúce zákony o autorských právach na celý svet a prepisuje medzinárodné pravidlá pre presadzovanie týchto zákonov”. Podľa dohody má skončiť autorské právo 70 rokov po umelcovej smrti namiesto pôvodných 50 rokov. Pre práce, ktoré sú vo vlastníctve spoločností (napríklad kreslená postavička Mickey Mouse), ochrana autorských práv platí prvých 120 rokov po prvom vydaní.

Americký prezident Obama musí dohodu TPP predložiť Kongresu. Za týmto účelom Obama využil právo takzvaného “zrýchleného procesu”, píše Guardian. Hlasovanie bolo tesné: za dohodu hlasovalo 218 poslancov a proti bolo 208. Americký Kongres mal výrazne obmedzené práva. Poslanecká snemovňa dostala dohodu, o ktorej mohla hlasovať iba podľa obalu. Nemohli rozhodovať o jednotlivých pasážach alebo zmeniť text. Bývalý hlavný ekonóm Svetovej banky, Joseph Stiglitz, upozornil na pocit bezmocnosti zo strany parlamentov – a teda i občanov. Dohoda o voľnom obchode TPP a TTIP nie je o voľnom obchode. Ide o pokus vlády USA riadiť globálnu ekonomiku a mať vplyv prostredníctvom lobby veľkých amerických korporácií na právne predpisy jednotlivých krajín.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali