Tóth nadviazal na olympijský triumf Pribilinca – ohlasy médií

Tóth nadviazal na olympijský triumf Pribilinca – ohlasy médií

Rio de Janeiro 19. augusta 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Podľa ministra Plavčana pretavil Matej Tóth do zlatej medaily pretavil a zúročil svoje talent i vôľu

Medzi prvými Matejovi Tóthovi k jeho zlatému olympijskému metálu gratuloval minister. Peter Plavčan, zodpovedný v rezorte aj za šport, prišiel v Riu síce až na druhú polovicu chodeckej 50-ky, ale, s trochu zveličenia, takmer dve hodiny nespustil zo slovenského reprezentanta oči. “Vyvíjalo sa to dobre, ukázal veľa vnútornej sily a bola radosť ho sledovať,” povedal pre TASR.

Reklama
Na snímke slovenský atlét Matej Tóth oslavuje víťazstvo a zisk zlatej olympijskej medaily v cieli  chodeckých pretekov na 50 km mužov na letných olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro
Na snímke slovenský atlét Matej Tóth oslavuje víťazstvo a zisk zlatej olympijskej medaily v cieli chodeckých pretekov na 50 km mužov na letných olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro

Plavčan zdôraznil, že do zlatej medaily Matej Tóth pretavil a zúročil svoje talent i vôľu: “Veľmi sa všetci tešíme, podal vynikajúci výkon. A ja dúfam, že do konca hier nezostane sám.”

Minister narážal na večernú súťaž kladivárov s horúcim “železiskom” v osobe Marcela Lomnického a samozrejme aj na sobotňajší štvorkajak. Na tieto momenty myslel aj František Chmelár, prezident Slovenského olympijského výboru: “Dnes to bol v rozjazde iba začiatok, ale zajtra pôjde o všetko. Sú majstri sveta a preto im verím, že získajú minimálne nejakú medailu.”

Reklama

Chmelár prišiel do areálu Pontal na začiatok chodeckého maratónu a poctivo odsledoval celé takmer 4-hodinové preteky: “Bolo sa na čo dívať, sú to veľkí borci. Je to mimoriadne náročná disciplína a tak úspech hreje pri srdci o to viac. Maťo Tóth išiel úplne premyslene, postupne sa prepracovával dopredu, nebol nervózny, nenechal sa vyplašiť niektorými únikmi. Myslím si, že podal fantastický výkon.”

Peter Korčok mal v cieľových priestoroch bez prestávky úsmev od ucha k uchu. Jeho vnímanie Tóthovho úspechu má viac rozmerov – je vedúci slovenskej výpravy na OH 2016, je prezident Slovenského atletického zväzu, je trojnásobný olympionik a je to bývalý chodecký reprezentant. Na svojho bývalého kolegu mal len slová obdivu: “Matej bol od začiatku aktívny, diktoval tempo vo svojej skupine, odtiahol takmer celé preteky. Vedel som, že mu neprekáža, že ide v čele, v tomto smere je veľmi odolný. Ukázal aj svoju skúsenosť, výbornú pripravenosť a taktickú vyspelosť. Vydal zo seba všetko, čo v ňom bolo.

Oddrel dnešné preteky. Mohol si potom už uvoľnenejšie vychutnať posledný kilometer slávy. Keď prechádzal do posledného kola, už som vedel, že to dá. Sledoval som Tallentovo tempo, ten vedel, že ho Matej doháňa a neuniká mu. Maťo pokračoval, dal tristometrový trhák a rozhodol. Skvelé preteky, skvelý Matej Tóth!”

 

Ohlasy médií na triumf  Mateja Tótha:

Reklama

DPA: “Slovák Matej Tóth prekazil Jaredovi Tallentovi obhajobu olympijského zlata, keď zaútočil zozadu a predbehol Austrálčana.”

AP: “Matej Tóth pridal k titulu svetového šampióna aj olympijské zlato. V závere unikol Austrálčanovi Jaredovi Tallentovi a vyhral najdlhšiu atletickú disciplínu na OH v Riu.

iDnes.cz: “Ako vidno, na Slovensku sa rodia kvalitní chodci. Na olympijské víťazstvo Jozefa Pribilinca zo Soulu 1988 nadviazal v Riu de Janeiro triumfom v chodeckej päťdesiatke Matej Tóth.

iaaf.org: “Obaja patria k najlepším chodcom planéty, no kým Yohann Diniz nastúpil hneď po štarte pretekov na 50 km, Tóth hral trpezlivejšiu hru. S útokom čakal až do záverečných desiatich kilometrov, ujal sa vedenia a nakoniec slávil víťazstvo časom 3:40:58 h, čím vybojoval pre Slovensko prvú zlatú olympijskú medailu v ére samostatnosti.”

NBC Olympics: “Slovák Matej Tóth získal na svojej štvrtej olympiáde prvú medailu, keď vybojoval zlato v chôdzi na 50 km.”

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali