Tlačiareň, v ktorej sa skrývali páchatelia útokov v Charlie Hebdo, otvorili

Tlačiareň, v ktorej sa skrývali páchatelia útokov v Charlie Hebdo, otvorili

Paríž 29. septembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes v mestečku Dammartin-en-Goele, severne od Paríža, otvoril zrekonštruovanú budovu tlačiarne, v ktorej sa v januári 2015 ukryli páchatelia streľby v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo. Informoval o tom spravodajský portál RTL.

Išlo o prvý zo série islamistických útokov, ktoré Francúzsko postihli a vyžiadali si vyše 200 obetí na životoch. Na znovuotvorenie tlačiarne jej majiteľ Michel Catalano pozval aj prezidenta Hollanda, ktorý vo svojom dnešnom prejave vysvetlil, že do Dammartin-en-Goele prišiel, aby ukázal “symbol, čoho je ľudská vôľa schopná”.

Reklama
Francúzsky prezident Francois Hollande kráča okolo fotografií zničenej budovy tlačiarne po útoku počas jej znovuotvorenia vo francúzskom Dammartin-en-Goële , severovýchodne od Paríža 29. septembra 2016. Francúzsky prezident Francois Hollande dnes otvoril zrekonštruovanú budovu tlačiarne, v ktorej sa v januári 2015 ukryli páchatelia streľby v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo
Francúzsky prezident Francois Hollande kráča okolo fotografií zničenej budovy tlačiarne po útoku počas jej znovuotvorenia vo francúzskom Dammartin-en-Goële , severovýchodne od Paríža 29. septembra 2016. Francúzsky prezident Francois Hollande dnes otvoril zrekonštruovanú budovu tlačiarne, v ktorej sa v januári 2015 ukryli páchatelia streľby v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo

V súvislosti s trvajúcou hrozbou teroristických útokov Hollande vyhlásil, že sa “treba postaviť tým, ktorí nás ohrozujú”. “Treba byť silnejší,” zdôraznil.

Michel Catalano sa Hollandovi poďakoval za podporu, ktorej sa mu dostalo po dramatických udalostiach, i v súvislosti s rekonštrukciou budovy, kde po skúsenostiach z vlaňajška dal vybudovať bezpečnostné schodisko i únikový východ.

Reklama

Vysvetlil, že svoju tlačiareň síce dočasne presťahoval, ale do Dammartinu sa vrátil, lebo, ako formuloval, “tu som padol na kolená i vstal, a tu sa znova naučím chodiť”. Hostí slávnostného aktu Catalano pobavil, keď citoval reggae speváka Boba Marleyho, že “niekedy človek nemá na výber, len byť silný”.

Následne Hollande odovzdal Catalanovi a jeho zamestnancovi Lilianovi Leperovi insígnie rytierov Čestnej légie. Lepere sa počas vlaňajšej drámy skrýval v kuchynke tlačiarne a pomocou SMS správ zo svojho mobilu dával elitným policajným jednotkám presné informácie o teroristoch, čím im ich zásah zjednodušil.

Spomínanými teroristami boli bratia Cherif a Said Kouachiovci, ktorí 7. januára 2015 v parížskej redakcii týždenníka Charlie Hebdo zastrelili 12 ľudí. Po dvoch dňoch na úteku sa skryli do budovy tlačiarne v obci Dammartin-en-Goele v Pikardii, kde ich polícia obkľúčila a neskôr pri zásahu svojich elitných jednotiek zastrelila. Budova bola počas policajnej operácie poškodená a vyžiadala si rozsiahlu rekonštrukciu a úpravy.

K rovnakej bunke ako Kouachiovci – napojenej na jemenskú odnož al-Káidy – patril aj Amedy Coulibaly, ktorý 8. januára na parížskom predmestí Montrouge smrteľne zranil neozbrojenú policajtku a o deň neskôr obsadil kóšer samoobsluhu vo Vincennes na okraji Paríža, kde zastrelil štyroch ľudí a ďalších zadržiaval ako rukojemníkov, pričom ich prepustenie podmieňoval oslobodením bratov Kouachiovcov. Pri zásahu elitných jednotiek ho polícia zastrelila.

Útoky z januára 2015 so 17 obeťami boli v Paríži najkrvavejšie od októbra 1961, keď sa tam odohral masaker alžírskych demonštrantov. Svojou bilanciou však januárové atentáty prekonala séria teroristických útokov z novembra 2015, ktorá si vyžiadala 130 obetí na životoch. Celkovo si útoky, ktoré Francúzsko zažilo od začiatku roku 2015, vyžiadali životy vyše 200 osôb.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali