Tisíce Grékov oslavovali “nie” v referende napriek neistej budúcnosti

Tisíce Grékov oslavovali “nie” v referende napriek neistej budúcnosti

Atény 6. júla 2015 (TASR/HSP-Emilio Morenatti)

 

Na námestí Syntagma v centre Atén niekoľko tisíc ľudí mávalo transparentmi s nápisom “Nie” a kričalo “Nikdy nezvíťazia”. Celé rodiny sa zahaľovali do gréckej vlajky a tancovali, iní odpaľovali svetlice nad fontánou

Po dôraznom odmietnutí podmienok novej finančnej pomoci, ktoré medzinárodní veritelia stanovili ich zadlženej krajine, sa Gréci dnes zobudia do neistej budúcnosti. V nedeľu večer ich však tisíce oslavovali výsledky referenda, ktoré je podľa nich úderom pre architektov päťročného úsporného programu, napísala agentúra Reuters.

Reklama

Výsledky referenda sú rozhodujúcejšie než predpovede tesného hlasovania z prieskumov. Sčítanie už 98,5 percenta hlasov potvrdilo, že “nie” požadovaným úsporným reformám povedalo 61 percent voličov a za sa ich vyslovilo len 39 percent. Účasť dosiahla 62,5 percenta.

Na námestí Syntagma v centre Atén niekoľko tisíc ľudí mávalo transparentmi s nápisom “Nie” a kričalo “Nikdy nezvíťazia”. Celé rodiny sa zahaľovali do gréckej vlajky a tancovali, iní odpaľovali svetlice nad fontánou.

Reklama

“Odkaz ‘nie’ znamená, že nie sme vystrašení po všetkom tom tlaku, ktorému sme čelili z Európy i v našej krajine,” povedal 47-ročný učiteľ Stathis Efthimiadis.
Rovnako ako ďalší voliči, ktorí hlasovali “nie”, Efthimiadis neverí varovaniam európskych i niektorých gréckych predstaviteľov z uplynulého týždňa, že “nie” v referende spustí reťaz udalostí vedúcich k vystúpeniu Grécka z eurozóny.

Naopak, on i iní podľa vlastných slov očakávajú, že grécky premiér Alexis Tsipras sa vráti k rokovaciemu stolu a získa pre krajinu menej prísne podmienky výmenou za nový balík pomoci.

Európski činitelia však zdôraznili, že po “nie” v referende pre nich bude ťažké sadnúť si k novým rokovaniam s Tsiprasom.

Gréci musia medzičasom znášať kapitálové kontroly, obmedzenia vo finančnej oblasti zavedené vládou s cieľom zabrániť zrúteniu bankového systému.

Banky by podľa očakávaní mali ostať zatvorené najmenej do utorka. Gréci si okrem toho nemôžu vybrať z bankomatov viac než 60 eur a nebudú môcť vyberať peniaze ani z bezpečnostných schránok v bankách. Dôchodcovia čelia neistote, či si budú môcť vybrať penzie.

Reklama

Michalis Tsatsakis, 35-ročný zamestnanec banky, ktorý oslavoval na námestí Syntagma, hovoril o ťažkých chvíľach z minulého týždňa, keď musel mnohým klientom povedať, že sa nemôžu dostať k svojim vkladom. Tsatsakis tiež uviedol, že ak banky ostanú zatvorené ďalšie dni, očakáva, že čoskoro nebudú v bankomatoch peniaze.

Napriek tomu dodal, že Grékov tento finančný tlak nezlomí. “Myslím si, že budú určité problémy v bankovom sektore, ale mali by sme ich dokázať zvládnuť,” povedal. “Chcem, aby pán Tsipras trval na svojom. Mal by byť neochvejný. Veríme mu.”

Nedeľňajšie referendum by bolo náročnou voľbou pre každú krajinu, konštatuje Reuters. V Grécku pritom ľudia išli hlasovať v situácii, keď už majú dosť a sú rozhnevaní po piatich rokoch znižovania platov, dôchodkov a verejných služieb – kombinácii úsporných opatrení, ktoré znížili príjem domácnosti o tretinu a zanechali štvrtinu ľudí bez práce.
V nedeľu večer však mnohí uviedli, že krajina sa okolo referenda zjednotila.

“‘Nie’ znamená, že sa všetci dokážeme zhodnúť, a toto rozhodnutie nás okolo niečoho spája,” povedal 25-ročný herec Odysseas Konstantinu. “Veľké zmeny si vyžadujú veľké obete. Teraz potrebujeme zachovať pokoj,” dodal.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali