Tip na knihu: … Päť jazykov lásky pre deti

Tip na knihu: … Päť jazykov lásky pre deti

Slovensko 23. apríla (HSP/Foto:zachej.sk)

 

Dvojica kresťanských poradcov Gary Chapman a Ross Campbell naozaj nie je neznáma. Z piatich jazykov vznikla dnes už celá séria, na piatich jazykoch veľmi spoľahlivo funguje aj celý poradenský program. Gary Chapman túto svoju metódu zlepšovania vzťahov robí naozaj praktickou a píše pre mnohé oblasti ľudského života. K najnovším prírastkom patrí napríklad Päť jazykov ocenenia v pracovných vzťahoch alebo zatiaľ nepreložených Päť jazykov pre manželky vojakov.

Päť jazykov lásky pre deti
Päť jazykov lásky pre deti

Čo vás teda kniha Päť jazykov lásky pre deti naučí:

Reklama

1. Zopakujete si tých základných päť jazykov lásky, ktoré sa vinú celou Chapmanovou metódou, a tiež jeho myšlienku citovej nádrže. Jazyky sú tieto: 1. fyzický kontakt, 2. slová uistenia, 3. pozornosť, 4. darčeky a podarúnky, a nakoniec 5. skutky služby. Týchto päť jazykov knihu aj delí do jednotlivých kapitol prvej časti knihy. V tej druhej sa autori venujú tomu ako vôbec objaviť primárny jazyk u svojho dieťaťa, správnej a nesprávnej zhovievavosti, venujú sa hnevu a láske, a špecifikám rodín s jedným rodičom.

Predstavte si teraz svoje deti. Aké sú? Náš metafyzik bude chcieť, aby som si obzrela každú bodku, kocku, špinku a bobko, ktoré má, a bola si ním od budenia po zaspávanie (pozornosť). Amazonka, na rozdiel od neho, ma nepotrebuje vôbec, ale keď potrebuje objatie a pomojkanie, žiadne steny jej nie sú dosť hrubé, aby si ma vyžiadala. (Akože fakt, žiadne. A fyzický kontakt.) A ja? Ja by som pre nich piekla a varila až by boli zelení (skutky služby) – a aj keď sa im to na sekundu-dve páči, už sú preč. Muffinky na večeru pre nich nie sú žiadnym dôkazom lásky, sú akurát tak, nuž, večera. A kým ich rozomieľajú pomedzi prsty a maľujú nimi na stenu, ja frustrovane pozerám do taniera, do nastrúhaných jabĺk s medom (príloha k muffinom), v ktorých je veľkými písmenami napísané, Zbožňujem vás, detiská, a okamžite to oceňte!

Reklama

Naše primárne jazyky sa veru nestretávajú, a každý z nás tak v tie ťažšie dni zaspáva s pocitom, že dnes mohol byť naozaj ľúbený alebo ocenený viac. Päť jazykov presne preto pomáha mamke učiť sa o svojich deťoch viac.

2. Prečo vôbec treba mať túto príručku prečítanú. Láska, sebaúcta a vedomie vlastnej hodnoty sú tie najväčšie dary, aké našim deťom môžeme dať. Ľúbime ich predsa, že? Avšak problém je v tom, že nie všetky deti túto našu lásku aj cítia.

Často to vychádza zo spôsobu akým s nimi hovoríme. Povzbudenie, pochvala, hrkútanie, to všetko dieťaťu hovorí, že ho ľúbime, a na detskú dušu pôsobí ako balzam. Zároveň to v ňom pestuje vedomie o vlastnej dôležitosti a o bezpečí. Na druhej strane sú slová povedané z hnevu, a tie veruže môžu zraniť detské sebavedomie, ktoré sa zatiaľ len formuje.

Deti totiž našim slovám bezvýhradne veria – spomeňte si len na Mikuláša, ktorý nosí sladkosti (alebo jedna moja kamoška, ktorá v zlosti na svojho štvorročného syna vykríkla, že ho zavesí za uši do prievanu, a mala potom čo robiť s plačúcim dieťaťom). Jedno zo starozákonných prísloví vraví, že jazyk má moc nad životom a smrťou, a aj keď to znie dramaticky, ďaleko od pravdy to nebude: slová síce vieme rýchlo povedať, ale trvá dlho, kým sú zabudnuté. Naše deti budú z našich slov čerpať celý život. A táto kniha sa presne preto zameriava predovšetkým na ich potrebu byť milovaný – bez ohľadu na čokoľvek.

3. Najdôležitejšia vec: zistíte (na obrovskom množstve skutočných príkladov, konfliktov, problémov a riešení) ako jednotlivé jazyky používajú deti. Deti sú totiž obmedzené svojim vekom, svojou schopnosťou vyjadriť sa, schopnosťou spracovať čo zažívajú.

Reklama

Práve tu som sa mýlila najviac: verila som, že Päť jazykov vám stačí prečítať raz, a vybavené. Mám samozrejme na mysli tých úplne prvých Päť jazykov lásky, ktoré sa týkajú predovšetkým partnerských vzťahov (fantastická kniha, prudko odporúčam). Predpokladala som, že si budem ľahko vedieť vytvoriť analógie z prvej knihy voči potrebám mojich detí, a konať podľa nich.

Nie je to ale tak, ako sa presviedčam každý jeden deň, keďže moji dvaja hobiti stále viac ukazujú základné črty svojich pováh. A zároveň, čím viac som unavená, tým menej mám tendenciu pracovať s nimi ako s individualitami, tým menej konať zámerne – a presne preto je táto kniha takou výnimočnou pomôckou pre mamy. Je praktická, veľmi praktická, a nie je v žiadnom prípade povrchná – pomôže vám rozoznávať jazyk vášho dieťaťa, aj keď možno ono ešte sotva dokáže hovoriť, a ako váš sprievodca konať podľa toho.

Čo vás kniha nenaučí:

Nenaučí vás ako riešiť konflikt, ktorý práve prebieha. Ale to ani je jej zámerom. Snaží sa, aby nám pomohla lepšie rozumieť naším deťom (a keď sú staršie, lepšie chápať nás), a teda väčšine konfliktov predchádzať. Kniha tiež nezabráni odvrávaniu alebo vzbure, a autori to veľmi otvorene priznávajú. Čo však určite urobí je vytvorenie veľmi pevného prepojenia medzi rodičom a dieťaťom – a na takom základe sa problémy riešia jednoduchšie.

Autor recenzie: Viki

Reklama

Bibliografický popis: CHAPMAN G. – CAMPBELL R. 2012. Päť jazykov lásky pre deti[Five Love Languages of Children] Bratislava : Porta Libri, 163 s., brožovaná, ISBN 978-80-89067-74-9.

Knihu si môžete zakúpiť na: http://www.zachej.sk/produkt/1167/pat-jazykov-lasky-pre-deti/

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

08:33

Ministri zahraničných vecí Číny a Indonézie v Jakarte vyzvali na okamžité a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Čína i Indonézia vidia riešenie palestínskeho problému prostredníctvom dvojštátneho riešenia, povedala novinárom indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová.

08:26

Ukrajinsko-poľské protetické centrum otvoria v Boroďanke, ukrajinskom meste vážne zničenom vojnou.

08:26

Ceny ropy mierne vzrástli po poklese o 3 % v predchádzajúcom dni. Situáciu na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy o dopyt a na strane druhej konflikt v kľúčovom regióne, na Blízkom východe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali