Timmermans: EÚ chce s Poľskom dialóg bez predsudkov o princípoch právneho štátu

Timmermans: EÚ chce s Poľskom dialóg bez predsudkov o princípoch právneho štátu

Brusel 13. januára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Yves Logghe)

 

Timmermans poľskej vláde dnes zaslal ďalší list

Európska komisia začne proces, v rámci ktorého bude v súvislosti s krokmi novej konzervatívnej vlády sledovať dodržiavanie princípov právneho štátu v Poľsku. Oznámil to dnes v Bruseli jej prvý podpredseda Frans Timmermans.

Reklama
Na snímke prvý podpredseda EK Frans Timmermans
Na snímke prvý podpredseda EK Frans Timmermans

Komisári sa po orientačnej rozprave o vývoji v Poľsku z hľadiska dodržiavania princípov právneho štátu zhodli na tom, že “treba objasniť fakty objektívnym spôsobom, zhodnotiť situáciu do väčšej hĺbky a začať dialóg s poľskými orgánmi bez predsudkov a ďalších možných krokov”.

Timmermans pripomenul, že na poľskej vláde dnes zaslal ďalší list, v ktorom si exekutíva EÚ vyžiadala spresňujúce informácie o situácii v oblasti ústavného súdu a o zmenách v zákone o verejnom vysielaní. EÚ chce podľa neho začať štruktúrovaný dialóg s Varšavou o dodržiavaní princípov právneho štátu. Prístup Bruselu je “kooperatívny”, keď EÚ nechce nikoho zbytočne obviňovať a s nikým polemizovať. Timmermans zdôraznil, že je ochotný kedykoľvek pricestovať do Poľska a diskutovať s poľskými partnermi o tejto záležitosti.

Reklama

Prvý podpredseda EK dodal, že o tejto situácii bude exekutíva EÚ rokovať aj s Benátskou komisiou. “Právny štát je jednou zo základných hodnôt, na ktorých je založená Európska únia. Komisia je spolu s Európskym parlamentom, členskými štátmi a Radou EÚ zodpovedná zaručiť dodržiavanie základných hodnôt EÚ. Politický a právny spor týkajúci sa zloženia ústavného súdu v Poľsku, vyvolali obavy pokiaľ ide o dodržiavanie zásad právneho štátu,” spresnil Timmermans.

Poľská vláda sa ocitla pod tlakom EÚ kvôli novému zákonu, ktorý dáva vláde právomoc ovplyvňovať zloženie ústavného súdu a vymenovávať vedenie verejnoprávnej televízie. Kritici týchto opatrení tvrdia, že nové reformy posilnia a “zabetónujú” vplyv vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Tieto politické kroky vyvolali napätie medzi Bruselom a Varšavou, ktoré prichádza vo veľmi nevhodnom čase, lebo Európska únia pod tlakom migračnej krízy a ďalších bezpečnostných výziev vo svojom susedstve potrebuje byť jednotná.

Európske médiá pred dnešným zasadnutím Európskej komisie naznačili, že exekutíva EÚ má možnosť začať používať mechanizmus prijatý v roku 2014, ktorého cieľom je zabrániť vážnemu ohrozeniu právneho štátu v členských štátoch. Timmermans sa na tento mechanizmus odvolal a pripomenul, že bol pri jeho vypracovávaní ešte ako minister zahraničných vecí Holandska.

Väčšina médií sa však zhodla v názore, že EK môže prijať iba akýsi “prvý výstražný krok” voči Varšave, čo dnes aj potvrdila, keď neprijala žiadne záväzné rozhodnutie. Podľa očakávaní nedošlo ani na použitie článok 7. Lisabonskej zmluvy, ktorý umožňuje pozastaviť hlasovacie práva kritizovanej členskej krajiny v EÚ.

Reklama

Európska komisia nepoužila tento článok ani voči Maďarsku, keď bola vláda Viktora Orbána kritizovaná za nedemokratické zásahy do súdnej moci a masmédií.

Orbánova strana Fidesz je dôležitým členom Európskej ľudovej strany, ktorá maďarského premiéra intenzívne bránila napríklad na pôde Európskeho parlamentu (EP). Avšak konzervatívna PiS nemá v EÚ politických spojencov – nepatrí ani do jednej z troch veľkých politických skupín ľudovcov, socialistov a liberálov. Aj napriek tomu však nová poľská vláda našla spojenca práve v Orbánovi, ktorý oznámil, že jeho krajina nepodporí žiadne sankcie voči Poľsku, ktoré sa zrodia na celoeurópskej úrovni.
V utorok večer, deň pred zasadnutím kolégiom komisárov, predseda EK Jean-Claude Juncker hovoril telefonicky s poľskou premiérkou Beatou Szydlovou. V rámci 45-minútového rozhovoru ju uistil, že rokovania EK o situácii v Poľsku sú “rutinná procedúra”, ktorej snahou je lepšie pochopiť reformy v tejto krajine.

Premiérka Szydlová v utorok pre poľskú verejnoprávnu televíziu TVP uviedla, že jej vláda neustúpi od reforiem, na ktoré s EÚ díva kritickým okom. O situácii v Poľsku bude na budúci týždeň počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu rokovať aj Európsky parlament.

 

Vláda vo Varšave považuje rozhodnutie o monitorovaní za štandardný postup

Reklama

Dnešné rozhodnutie Európskej komisie (EK) o začatí monitorovania dodržiavania princípov právneho štátu v Poľsku považuje vláda vo Varšave za štandardný postup. Uviedol to dnes v poľskej metropole hovorca vlády Rafal Bochenek.

Bochenek podľa televízie TVN24 vyhlásil, že “Európska komisia jednoducho chce trochu viac informácií o tom, čo sa deje v Poľsku”. “S veľkým potešením budeme informovať predsedu Európskej komisie,” povedal Bochenek s tým, že premiérka Beata Szydlová v utorok zaslala predsedovi EK Jeanovi-Claudovi Junckerovi pozvanie na návštevu Poľska.

Hovorca na novinárov apeloval, aby sa nenechali pomýliť. “Toto naozaj nie je žiadne rozhodnutie, ktoré by malo negatívny vplyv na vzťahy medzi Varšavou a Bruselom.” Postup EK síce Bochenek označil za štandardný, ale na otázku novinárov nebol schopný uviesť ako príklad iný členský štát EÚ, kde by sa bol v minulosti uskutočnil podobný monitoring.

V reakcii na rozhodnutie EK poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski pre agentúru Reuters uviedol, že Poľsko je zmätené rozporuplnými vyhláseniami podpredsedu EK Fransa Timmermansa o začatí monitorovania dodržiavania princípov právneho štátu v Poľsku. Počká si preto na písomné stanovisko EK v tejto záležitosti.

Na margo Timmermansových vyhlásení Waszczykowski uviedol, že “na jednej strane hovoril o potrebe dialógu s Poľskom, a na druhej strane sa zmienil o procedúre (monitorovania dodržiavania princípov právneho štátu). Podľa Waszczykowského by monitorovanie mohlo trvať niekoľko mesiacov.

Poľský minister zahraničných vecí tiež uviedol, že v súlade s legislatívou EÚ novela poľského mediálneho zákona nemôže byť predmetom posudzovania EK. Pokiaľ ide o poľský ústavný súd, Timmermans podľa Waszczykowského nebral do úvahy posledné rozhodnutie tohto súdu o akceptovaní dvoch sudcov vymenovaných vládnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS).

Waszczykowski označil dnešné Timmermansovo vyhlásenie za nekoherentné. Uviedol, že vyvolalo viac zmätku, ako toho vyjasnilo. Z tohto dôvodu Poľsko vyčká na písomné stanovisko EK alebo – v prípade, že by nebolo – si nechá túto záležitosť vysvetliť inak.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

10:58

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň upozornil, že Európa sa nemôže spoliehať na to, že Ukrajine budú pomáhať Spojené štáty. 

Summit EÚ - západný Balkán
Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
10:57

Juhokórejskej podnikateľke zamietli ruské úrady vstup do krajiny a následne na ňu uvalili 30-ročný zákaz vstupu. Incident zrejme nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi obomy krajinami, ktoré sa zhoršili v súvislosti s vojnou Moskvy na Ukrajine, uviedol predstaviteľ Soulu.

10:45

Starostu malého banského mesta v Ekvádore zastrelili len niekoľko dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu.

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali