Moskva 5. mája 2016 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)
„Výsledkom potravinového embarga, ktoré Rusko zaviedlo proti západným štátom ako odpoveď na ich sankcie, je rozhodnutie moskovských hotelierov opätovne objaviť ruskú kuchyňu a tradičné ruské potraviny,“ uvádza britský denník The Guardian.
Vďaka čerstvým a cenovo prijateľným jedlám sú reštaurácie v hlavnom meste hosťami priam zavalené a Moskva sa právom môže považovať za „raj pre gurmánov“. Pokiaľ by ešte nedávno chcel niekto v Moskve nazvať elegantnú moskovskú reštauráciu na počesť nejakého „nemoderného provinčného ruského mesta“, tak táto idea by bola nepochopená. Lenže úspech reštaurácie „Voronež“ a tucty jemu podobných prezrádzajú, že trendy sa zmenili a v krátkom čase sa Moskva zmenila z „kulinárskej púšte“ na „raj gurmánov“.
Potravinové embargo, ktoré Moskva zaviedla proti EÚ a rada ďalších štátov, vyvolalo nielen hnev, ale aj záujem o potraviny ruskej výroby. Spolu s pokusmi obchádzať sankčné zákazy, napríklad kopírujúc európske syry a mäsové výrobky, sa ruským hotelierom zachcelo opätovne objaviť tradičné ruské jedlá a tradičnú kuchyňu. Takto vznikol dopyt po kamčatskom krabovi a množstve druhov rýb z ruských riek a morí.
“Každý by mal zachovávať spojenie s kuchyňou rodnej krajiny. My už poznáme fua-gru, morských ježkov…, no sviatočné jedlo bude pre mňa navždy pozostávať z vodky, sleďov a pirohov”, priznal sa hotelier Alexander Rappoport. “Keď sa chcem uvoľniť, tak fľaštička studenej vodky je pre mňa omnoho chutnejšia ako čokoľvek, zrejme v tom hrá rolu genetika“.
Móda ruskej kuchyne sa zrejme stala jedným z veľmi príjemných následkov dva roky dvíhajúceho sa nacionalizmu. No a sankcie vybudili rozvoj ruského poľnohospodárstva a pomohli Rusom pochopiť, že im treba konzumovať len čerstvé potraviny.
„Na farmu cestujem približne dvakrát do mesiaca,” hovorí Rappoport, “poznám osobne takmer každú kravu. Samozrejme, mäso, ktoré bolo vyprodukované 200 km odtiaľto, bude vždy lepšie, ako mäso z hermetického balenia, dovezeného z Ameriky. Veď ani nemám predstavu, čo to bolo za kravu, čím ju kŕmili a kedy ju zabili.“
Potravina „miestneho pôvodu“, to je tiež relatívne, ak hovoríme o krajine, ktorá má rozlohu šestiny súše, uvádza britský list. Lebo aby sa kraby z Magadanu a Kamčatky dostali do Moskvy, musia precestovať dvakrát tak dlhú cestu ako ryby z Európy. Pričom s logistikou v Rusku je to stále zlé. Hotelieri hovoria, že ľahšie je do Moskvy priviezť potraviny z Paríža, ako z Murmanska. No, vďaka západným sankciám a rozhodnutiam šéfkuchárov, sa aj tu situácia pomaly mení.
Počas ekonomických ťažkostí a slabého rubľa používanie miestnych potravín napomáha znižovať účty a preto sú moskovské reštaurácie hosťami úplne preplnené, bez ohľadu na krízu, píše deník. “Donedávna sa tu do reštaurácií chodilo len vo významných dňoch, dnes sa v nich sedí každodenne. Táto tendencia dostáva prudko sa zvyšujúci rozvoj a napomáha objaveniu sa novej generácie moskovských gurmánov,“ uzatvára svoj komentár The Guardian.
Podľa finobzor.ru, preklad srspol.sk