The Diplomat našiel spôsob, ako “podkopať Rusko zvnútra”

The Diplomat našiel spôsob, ako “podkopať Rusko zvnútra”

USA 3. apríla (HSP/RT/Foto:TASR)

 

Skutočnosť, že Putin si zvolil vojenskú stratégiu na dosiahnutie svojich politických cieľov na Ukrajine však neznamená, že reakcia americkej strany musí byť rovnaká

“Keď ruské sily vstúpili na Krym, Spojené štáty veľmi chceli riešiť situáciu a hľadali spôsob ako zastaviť Vladimira Putina, napísal novinár Zachary Keck pre denník The Diplomat. Hlavným problémom je, že “neexistujú žiadne účinné možnosti”.  Avšak, autor je presvedčený, že Amerika môže “podkopať Rusko zvnútra.”

Reklama
Ruský prezident Vladimir Putin

“Skutočnosť, že si Putin zvolil vojenské riešenie na dosiahnutie svojich politických cieľov na Ukrajine ešte neznamená, že aj reakcia americkej strany musí byť rovnaká “, uviedol v texte. Zachary Keck v článku bedáka nad “militarizáciou” americkej zahraničnej politiky a “nedostatkom predstavivosti” tých, ktorí uvažujú o vojenskom riešení. Najmä kvôli tomu, že “vzhľadom na zemepis, dejepis a jadrový potenciál Ruska,” ozbrojená konfrontácia s Ruskom na Ukrajine nemôže byť úspešná.

Washington nie je povinný sa obmedzovať na nudné, staré ekonomické sankcie vnímané ako jediný nástroj americkej zahraničnej politiky v situáciách, pre ktoré nie je vhodná vojenská sila, píše sa v článku. Vlastne USA už teraz používajú metódy, ktoré naopak, môžu byť účinnou reakciou na ruské pripojenie Krymu, píše Zachary Keck. Podľa autora, problémom je v tom, že tieto metódy nie sú aplikované správne. 

Reklama

Takže, Washington spustil “PR kampaň”, ktorej cieľom je zjednotiť medzinárodné spoločenstvo tvárou v tvár “ruskej agresii” na Ukrajine. Táto PR kampaň začala takmer okamžite: spustili ju úradníci Obamovej administratívy, napríklad John Kerry ktorý povedal, že Rusko “žije v XIX storočí.” Toto bolo nasledované ďalšími pozoruhodných gestami, ako bolo prijatie rezolúcie Valným zhromaždením OSN, ktorá odsudzuje krymské referendum a “prekrásne vystúpenie” Obamu v Európe. 

Ilustračné foto

Obamova administratíva dala jasne najavo, že zmyslom tejto PR kampane je diplomaticky izolovať Rusko a zároveň vytvorenie ekonomického tlaku naň. Táto PR kampaň, má však dva zásadné nedostatky, hovorí Zachary Keck. 

Po prvé, stretnutie Valného zhromaždenia ukázalo, že Rusko je príliš dôležitým hráčom na medzinárodnom poli, aby ho bolo možné izolovať, a to najmä s ohľadom na skutočnosť, že mnohé dôležité krajiny, sa necítia anexiou Krymu tak dotknuté ako Spojené štáty.

Druhým a vážnejším problémom je, že táto PR kampaň je namierená na medzinárodné spoločenstvo, to znamená, že nezasahuje publikum, na ktorom závisí sila Putina. Autor zdôrazňuje, že populácia Ruskej federácie silne podporoval “anexiu” na Kryme, a snahy izolovať krajinu, budú mať iba ten výsledok, že sa  Rusi ešte viac zomknú okolo ich “nacionalistického vodcu.”

Globálna kampaň sprevádzaná ekonomickými sankciami proti “vnútornému kruhu” Putina a proti bohatým podnikateľom a inštitúciam, “zvyšuje autoritu a popularitu Putina.” Zástancovia týchto opatrení si myslia, že ruskí oligarchovia sa budú báť o svoje financie a prinútia Kremeľ k inému správaniu a zastaveniu anexie. 

Reklama

Avšak, podľa Zacharyho Kecka, tento predpoklad je nesprávny: Začnime s tým, že títo ľudia sa stali bohatí a vplyvní, práve preto že majú vzťahy s Putinom. Majú malú motiváciu a príležitosť napadnúť Putina bez toho, aby spôsobili sami sebe príliš veľké škody. Navyše, ako už bolo uvedené vyššie, anexia na Kryme je veľmi populárna medzi ruským obyvateľstvom. V takomto prípade by bola veľmi neistá pozícia ruských oligarchov v prípade konfrontácie s Putinom”. 

Autor Amerike odporúča zmeniť taktiku a “poštvať Rusov proti Putinovmu vnútornému kruhu, a všeobecne proti ruskej oligarchií.” Ak sa takáto kampaň správne zrealizuje má potenciál podkopať legitimitu Putinovej vlády, myslí si Zachary Keck. 

V jeho článku sa ďalej uvádza, že v Rusku, prekvitá korupcia na všetkých úrovniach. “Rovnako ako v každej autokracii, korupcia môže prekvitať vďaka nedostatočnej informovanosti občanov … USA a Európa majú však dostatok nástrojov na získavanie informácii o každom korupčnom správaní v Rusku. Odhaľovaním týchto informácií, budú môcť postupne podkopať dôveru Rusov v systém vybudovaný Putinom.

Hlavným problémom je podľa Zacharyho Kecka to, akým spôsobom šíriť tieto informácie. Zahraničné informácie a dôkazy o korupcii v Rusku, Rusi považujú za neobjektívne, preto bude lepšie, takýmito dôkazmi zásobovať populárnych novinárov a reportérov. Okrem toho, autor odporúča, aby sa takéto informácie anonymne zverejňovali na sociálnych sieťach – napríklad podľa vzoru, akým to urobilo samotné Rusko v prípade škandalózneho rozhovoru Victorie Nulandovej s americkým veľvyslancom na Ukrajine Geoffreym Pyattom, v ktorom Nulandová používa expresívne výrazy, na vyjadrenie jej vzťahu k EÚ.

Táto taktika oslabí podľa autora to, čo je pre Putina najdôležitejšie a najcennejšie, jeho moc. Okrem toho, používanie tejto taktiky je veľmi lacné. Všeobecne formuluje Zachary Keck túto zásadu takto: Spojené štáty a Západ nemusia reagovať takým spôsobom, aký zvolili krajiny, ktoré im hodili rukavicu. 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:51

Vládna koalícia sa chystá hrubým spôsobom porušovať vlastnícke práva ľudí na Slovensku. V súvislosti s vládnym návrhom zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície to v utorok vyhlásila opozičná poslankyňa Veronika Remišová. Predseda tohto poslaneckého klubu Michal Šipoš avizoval, že budú hlasovať proti návrhu, aj proti skrátenému legislatívnemu konaniu o ňom.

16:44

V hlavnom meste Mexika namerali v pondelok rekordne vysoké teploty, ktoré dosahovali až 34,2 stupňov Celzia, uviedol šéf tamojšej štátnej komisie pre vodu Germán Martínez Santoyo na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

16:37

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok telefonicky hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím, ktorému povedal, že ďalšia eskalácia napätia na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky pre celý región. Zároveň vyjadril nádej, že všetky strany prejavia zdržanlivosť a zabránia novému kolu konfrontácie.

16:36

Iránsky prezident Ebrahím Raísí varoval Izrael, že ak podnikne “čo i len najmenší krok” ako odvetu za víkendový iránsky raketový a dronový útok, odpoveď z Iránu bude preň “bolestivá”.

16:36

Britskí zákonodarcovia budú v utorok diskutovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia, ktorého cieľom je zabrániť mladým ľuďom fajčiť.

16:29

Umelkyňa zastupujúca Izrael na medzinárodnej výstave súčasného umenia v Benátkach vyzvala v utorok na prímerie vo vojne s palestínskym radikálnym hnutím Hamas a uviedla, že jej výstava zostane zatvorená, kým nebudú rukojemníci unesení do Pásma Gazy prepustení na slobodu.

16:17

Američania očakávajú, že Izrael podnikne odvetný úder mimo Iránu, uviedla televízia NBC News s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami oboch strán.

Cieľom úderu by mohli byť iránske vojenské sily a zástupcovia mimo Iránu. Napríklad Sýria.

16:08

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že podporuje európsky fotovoltický výrobný priemysel podpísaním novej “Solárnej charty”, ktorá sa zrodila pod dohľadom prebiehajúceho belgického predsedníctva v Rade EÚ.

16:08

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zvýšil prognózu rastu globálnej ekonomiky. Aktuálne v tomto roku počíta s expanziou o 3,2 %. Ešte v januári očakával nárast o 3,1 %. V budúcom roku by malo tempo rastu stagnovať na 3,2 %.

15:59

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 medziročne klesla o 6,8 % a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 2,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

15:57

Súd v Moskve vyhovel žiadosti vyšetrovateľov a v neprítomnosti nariadil vziať do väzby známeho ruského novinára Michaila Zygara, ktorý je stíhaný v prípade šírenia dezinformácií o ruskej armáde.

15:19

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali