Zemetrasenie, ktoré mešká

Zemetrasenie, ktoré mešká

Slovensko 6. marca 2016 (HSP/Foto: TASR/AP-Wally S.)

 

Skutočný víťaz volieb je ohováraný, pošpiňovaný, bagatelizovaný, posmievaný a ohŕdaný

Po vystúpení lídrov politických strán aj z mediálnych komentárov sa dá nedvojznačne vyčítať, že všetci sú v šoku – okrem Ľudovej strany Naše Slovensko. Zdá sa, že ide o najväčší otras politickej scény od roku 1998, kedy sa podarilo preformátovať myslenie slovenského občana tak, že víťaz volieb už nebol schopný zostaviť vládu. Skutočným víťazom sa tak stal povestný zlepenec, ktorý sa odvtedy pokúša po kúskoch pozbierať väčšinu, aby sa znova a znova chopil moci.

Reklama
Ilustračná snímka
Ilustračná snímka

Onen zlepenec má potrebu zopakovať úspech z roku 1998 a na tento účel pomohol do prezidentského kresla Andrejovi Kiskovi najmä šírením osvedčenej poplašnej správy, že Fico v prezidentskom úrade a Smer vo vláde budú znamenať koniec demokracie na Slovensku. Od tohto okamihu bolo zjavné, že ďalším krokom bude pokus odstaviť Fica nielen od prezidentského, ale aj premiérskeho kresla. Tomu podriadili celú svoju volebnú kampaň, keď poukazovali na rozkrádanie verejných prostriedkov, čím sa usilovali podnietiť negatívne emócie ako pocit krivdy, závisť a hnev. O určitom zákulisnom pláne nielen politikov, ale aj vlastníkov médií a agentúr svedčia napr. prieskumy verejnej mienky, také úplne odlišné od skutočných výsledkov volieb. Robert Fico vo vedomí možnej prehry zasa vysielal signály SOS k ľavicovému voličovi aj k zahraničiu pomerne arogantnými útokmi na Mariána Kotlebu a jeho Ľudovú stranu Naše Slovensko.

Skrátka, politická kampaň sa nekonala o otázkach, ktoré naozaj zaujímajú slovenského voliča. Ten v období sociálnych sietí už nepodlieha manipulatívnej selekcii printových a klasických elektronických médií. Zaujala ho ruptúra medzi obsahom slovenských oficiálnych a alternatívnych médií, v neposlednom rade aj diametrálny rozdiel maďarskej politiky Viktora Orbána, poľského Práva a Spravodlivosť či českého prezidenta Miloša Zemana alebo exprezidenta Václava Klausa a obsahov politiky slovenských politických strán, ktoré pri všetkej rozvadenosti spája zhoda na tom, že sa vzájomne označujú nie bez badateľnej známky pýchy za európske, štandardné a slušné. Pritom slušnosťou nazývajú zametanie pod koberec takých vážnych otázok ako reťaz organizovaných oranžových revolúcií, vojen, vraždenia kresťanov a nekončiaci sa prúd islamistov, medzi ktorými do Európy prichádzajú aj teroristi.

Reklama

Azda najväčšiu príučku za dlhodobú politkorektnosť získalo Kresťanskodemokratické hnutie, ktoré voliči vylúčili mimo parlamentu. Je škoda prepadnutých takmer päť percent hlasov, ktoré KDH nestačili na postup do NR SR. Na druhej strane je to trest zaslúžený, keďže byť politickou stranou, od ktorej sa očakáva spoločenská váha a sila omnoho väčšia ako od Smeru alebo kohokoľvek iného, sa beztrestne celé štvrťstoročie nedá. Naopak, obdiv si zasluhuje trpezlivosť konzervatívneho slovenského voliča, ktorý už dávno musel prečítať nejednoznačnosť pri obhajovaní jeho záujmov, no verne zatínal zuby.

Toto a mnohé iné má podiel na fakte, že sčítanie hlasov prinieslo patový výsledok.

Tento výsledok nevyhovuje azda nikomu, okrem už spomenutého Mariána Kotlebu. Smer síce získal najväčší počet hlasov, ale nie taký, aby mu umožnil zostaviť vládu samému a ani jeho koaličný potenciál nie je veľký. Vládnuť sa nepodarí ani proti Smeru.  Isté východisko by ponúkla dohoda na úradníckej vláde naprieč politickému spektru. To by však znamenalo, že by sme boli svedkami permanentnej predvolebnej kampane až do najbližších volieb. Všetci, Smer rovnako ako OĽaNO, SNS, Most-híd či Sieť, by sa navzájom prekárali a vyťahovali na seba kauzy. Zároveň by spoločne útočili na tzv. neštandardnú Ľudovú stranu Naše Slovensko, pripísali by jej účelovo div nie všetky hriechy sveta v nádeji, že sa slovenský volič naľaká a radšej vhodí svoj hlasovací lístok pre tých, ktorí nevedia ani vysloviť názov Slovensko, Slovenská republika, vlasť, domovina, ale používajú iba neurčité pomenovanie „tátokrajina“.

Patová situácia postavila lídrov takmer všetkých politických strán pred rozhodnutie, či poprieť vlastné programové deklarácie a obvinenia z predvolebnej kampane a na určité obdobie udržať politickú stabilitu, alebo podľahnúť obavám z nárastu volebných preferencií Mariána Kotlebu a venovať sa skôr politickému zápasu namiesto hlavnej úlohy politiky – zastupovať záujmy celého Slovenska, nielen vlastných straníckych sympatizantov. Už teraz preto môžeme povedať, že skutočným víťazom je práve Marián Kotleba, ohováraný, pošpiňovaný, bagatelizovaný, posmievaný a ohŕdaný. V Národnej rade dostáva celoslovenskú tribúnu a ak neurobí neuvážené kroky, obklopený charakternými a rozvážnymi poradcami má pred sebou perspektívu zvyšujúcej sa dôvery a politického rastu. Nič na tom nezmení pýcha tzv. štandardných strán a jej predstaviteľov, nech už podniknú čokoľvek – či budú útočiť, alebo prezieravo mlčať.

 

Reklama

Teodor Križka

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali