Tenis-Fed: Čepelová po prehre s Bouchardovou: “Škoda koncovky prvého setu”

Tenis-Fed: Čepelová po prehre s Bouchardovou: “Škoda koncovky prvého setu”

Quebec 20. apríla (TASR/HSP)

 

Slovenské tenistky vypadli zo svetovej skupiny Pohára federácie. V barážovom stretnutí o účasť v elitnej osmičke totiž prehrávajú v Quebecu s domácou Kanadou už 0:3. O rozhodujúci tretí bod pre “javorové listy” sa na tvrdom povrchu Latex-ite postarala Eugenie Bouchardová, ktorá v dueli tímových jednotiek zdolala Janu Čepelovú za 91 minút v dvoch setoch 7:6 (6) a 6:3. V úvodnom dejstve nevyužila Slovenka vedenie 5:3, za stavu 6:5 nepremenila setbal. Kanada sa prvýkrát v histórii prebojovala medzi fedcupovú elitu, Slovenky sa v roku 2015 predstavia v II. svetovej skupine.

Čepelová mala pri úvodných troch podaniach Bouchardovej k dispozícii brejkbaly, využila však až ten v ôsmom geme a za stavu 5:3 išla podávať na víťazstvo v sete. Kanaďanka však vyrovnala na 5:5, v dvanástom geme vďaka kvalitnému podaniu a následnému forhendovému winneru odvrátila setbal a vynútila si tajbrejk. V skrátenej hre prehajdákala semifinalistka Australian Open náskok 4:1, za stavu 6:4 nezužitkovala dva setbaly, no v koncovke napokon slávila úspech. Bouchardová sa dostala na koňa, v druhom dejstve po dvoch brejkoch odskočila Čepelovej na 5:0 a zápas už dotiahla do úspešného konca. V desiatom geme premenila pri vlastnom podaní hneď prvý mečbal a v priestoroch Laval University vypukol gejzír kanadskej radosti.

Reklama

Slovenský tím pricestoval do Quebecu bez troch rebríčkovo najvyššie postavených hráčok Dominiky Cibulkovej, Daniely Hantuchovej a Magdalény Rybárikovej, čo sa ukázalo ako citeľné oslabenie. Cibulková dala prednosť štartu na turnaji v malajzijskom Kuala Lumpur, kde postúpila až do finále dvojhry, Hantuchová sa pripravuje na antukové podujatia v Európe a Rybáriková sa kapitánovi Liptákovi ospravedlnila pre problémy s chrbtom. Slovenky vo februári prehrali v 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie v bratislavskom NTC s Nemeckom 1:3. Kanaďanky si v 1. kole II. svetovej skupiny poradili v Montreale so Srbskom 3:1.

Slovenského kapitána mrzelo, že o osude stretnutia sa rozhodlo už po úvodnej nedeľňajšej dvojhre. “Nastúpili sme s mladým tímom, ale nikde nie je napísane, že by sme nad Kanadou vyhrali, aj keby sme v Quebecu hrali v plnom zložení. Stretnutie by aj za takých okolností bolo maximálne otvorené. Pre mladé hráčky bol tento súboj veľkou skúsenosťou. V zápasoch boli blízko, aby ich dotiahli do konca. Možno práve chýbajúce skúsenosti z takýchto zápasov rozhodli o výsledkoch. Janka Čepelová bola prvý raz v pozícii jednotky, lídra tímu. A to je celkom iná pozícia oproti tomu, v akej bola v minulosti. Je to niečo nové a ja verím, že jej to dalo skúsenosti do budúcnosti. V dnešnom zápase s Bouchardovou mali obe hráčky toho po sobote plné zuby, Janka možno viac. Napriek tomu sa zápas vyvíjal tak, že prvý set mohla vyhrať a potom bohvie ako by to pokračovalo ďalej. Aj Bouchardová mala na konci druhého setu toho dosť, a keby šli hráčky do tretieho, ťažko povedať, ako by to vyzeralo…Súboj jednotiek bol o fyzičke, aj o mentálnom nastavení na zápas. Kanaďanky si šli po bod a my sme už síce nemali čo stratiť, ale bolo náročné zabojovať o potrebný bod a pokúsiť sa to otočiť. Kanaďanky hnala dopredu pozitívna energia,” povedal Lipták pre oficiálnu stránku Slovenského tenisového zväzu www.stz.sk.

Reklama

Lipták sedel cez rok na dvoch stoličkách – kapitánskej a aj ako osobný tréner slovenskej jednotky Cibulkovej, ktorej počas stretnutia v Kanade dal súhlas na turnajový štart v Kuala Lumpur. Na margo svojej budúcnosti na fedcupovej lavičke uviedol. “Udiali sa určité udalosti a teraz je ešte predčasné o tom hovoriť. Všetko si to musím nechať prejsť hlavou. Majú k tomu čo povedať hlavne hráčky. Uvidíme, čo sa udeje. Ale nevylučujem ani to, že na kapitánskom poste nebudem.”

Čepelová bola po prehre s Bouchardovou sklamaná. “Bola som v podobnej situácii ako v sobotu proti Aleksandre Wozniakovej, v prvom sete som viedla 5:3, no v deviatom geme zahrala Eugenie agresívne a podarilo sa jej vyrovnať na 5:5. Za stavu 6:5 som mala setbal, nevyužila som ho však a v tajbrejku som v koncovke nemala šťastie. Mrzí ma, že som v oboch zápasoch nezvládla koncovky. Dnešný súboj bol fyzicky veľmi náročný, no to nie je žiadna výhovorka. S Kikou Kučovou sme dali do toho všetko a snažili sme sa vybojovať pre Slovensko body, nemáme však toľko skúsenosti ako kanadské hráčky. Bouchardová sa v tomto roku veľmi zlepšila, hrá s veľkým sebavedomím, v rozhodujúcich momentoch zahrala naozaj dobre,” povedala odchovankyňa košického tenisu pre oficiálnu fedcupovú stránku.

baráž o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie:

Kanada – Slovensko 3:0

Aleksandra Wozniaková – Jana Čepelová 4:6, 7:5, 7:5

Reklama

Eugenie Bouchardová – Kristína Kučová 7:6 (0), 2:6, 6:1

nedeľa:

Bouchardová – Čepelová 7:6 (6), 6:3

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali