Nehoda autobusu s maďarskými študentmi v Taliansku si vyžiadala 16 obetí

Nehoda autobusu s maďarskými študentmi v Taliansku si vyžiadala 16 obetí

Rím 21. januára (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Sandro Perozzi)

 

Najmenej desať ľudí zahynulo a ďalšie osoby utrpeli zranenia pri nehode autobusu, ku ktorej došlo dnes neďaleko severotalianskeho mesta Verona

Taliansko zemetrasenie

Reklama

Autobus smerujúci z Francúzska do Maďarska havaroval krátko po polnoci na diaľnici A4 neďaleko Verony. Vozidlo sa po náraze vznietilo.

Podľa talianskej agentúry ANSA si nehoda vyžiadala až 14 mŕtvych pričom väčšinu cestujúcich tvorili mladí ľudia. Zranených previezli záchranári do nemocníc vo Verone.

Reklama

 

AKTUALIZOVANÉ

Šestnásť obetí a 39 zranených si vyžiadala dnes nadránom nehoda maďarského autobusu, ku ktorej došlo pri severotalianskom meste Verona, informovala agentúra MTI.

Autobusom po diaľnici A4 cestovali z Francúzska stredoškoláci vo veku od 14 do 18 rokov. Vozidlo po havárii zachvátili plamene. Prečo autobus narazil do podporného piliera diaľničného nadjazdu zatiaľ nie je známe.

MTI cituje správu internetovej stránky talianskeho denníka Correre della Sera, podľa ktorého z trosiek vyzdvihli telá 16 obetí. Medzi nimi bol aj francúzsky vodič autobusu.

Reklama

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že podľa úradných záznamov sa v autobuse v čase nehody nachádzalo 54 ľudí vrátane dospelých osôb, ktoré študentov sprevádzali, ako aj dvoch vodičov.

Hovorca rezortu maďarskej diplomacie Tamás Menczes vo verejnoprávnej televízii M1 dnes uviedol, že zatiaľ z neznámych príčin bolo v autobuse pasažierov viac.

Nehodu podľa jeho slov utrpeli študenti jedného z budapeštianskych gymnázií. Autobus narazil do zvodidiel a ochranného múru.

Maďarský konzul z Milána už vycestoval na miesto nehody a pôjde aj za zranenými, ktorých hospitalizovali v troch nemocniciach vo Verone. V zmysle nariadenia ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa do Verony vycestuje aj maďarský konzul z Ríma a dvaja diplomati z Budapešti, dodal hovorca.

 

Reklama

AKTUALIZOVANÉ

Talianski policajti nenašli žiadne brzdné stopy za autobusom s maďarskými gymnazistami, ktorý v piatok pred polnocou havaroval pri Verone a úplne vyhorel. Potvrdil to dnes v Budapešti na mimoriadnej tlačovej konferencii minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Podľa spravodajského servera origo.hu minister povedal, že na mieste nehody zomrelo 16 ľudí, jedného pasažiera udržiavajú v umelej kóme, dvaja sú v kritickom stave, desiati sú zranení ťažko a 13 ľahšie.

Bez zranení vyviazlo z nehody 12 cestujúcich. Ich najskôr umiestnili na polícii, potom ich previezli do hotela vo Verone, kde sa im venujú psychológovia. Študenti jedného z budapeštianskych gymnázií sa vracali z lyžiarskeho zájazdu, spresnil Szijjártó.

Skutočný počet pasažierov stále nie je známy, dodal minister, podľa ktorého autobus najskôr narazil do zvodidiel, potom po dlhšom šmyku do mostového piliera. Vo vozidle vypukol požiar, rýchlo sa rozšíril dym. Viacerí uhoreli.

Šéf diplomacie vyjadril sústrasť pozostalým a rodičov ubezpečil, že ministerstvo im poskytne maximálnu pomoc. “Vláda zabezpečí na vlastné náklady cestu rodičov do Talianska, ich tamojší pobyt, ako aj dovoz zranených a obetí,” povedal.

Agentúra MTI citovala správu internetovej stránky talianskeho denníka Corriere della Sera, podľa ktorého z trosiek autobusu vyzdvihli telá 16 obetí. Medzi nimi bol aj francúzsky vodič autobusu.

 

AKTUALIZOVANÉ

 

Reklama

Šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák prijal so zármutkom správu o tragickej havárii maďarského autobusu v Taliansku. Svojmu kolegovi z Maďarska Péterovi Szijjártóovi dnes poslal kondolenčný telegram. TASR dnes o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

“Správu o tragédii som prijal s hlbokým zármutkom, o život prišli mladí ľudia, študenti,” napísal Lajčák. Vyjadril sústrasť rodinám, ktoré pri havárii prišli o svojich blízkych.

Nehoda maďarského autobusu pri severotalianskom meste Verona si vyžiadala 16 obetí a 39 zranených. Študenti jedného z budapeštianskych gymnázií cestovali z Francúzska. Vozidlo po havárii zachvátili plamene. Prečo autobus narazil do podporného piliera diaľničného nadjazdu zatiaľ nie je známe.

 

AKTUALIZOVANÉ

Reklama

Viacerých žiakov maďarského Gymnázia Pála Szinyei Merseho zachránil v noci nadnes z horiaceho autobusu telocvikár. Uviedla to podľa agentúry MTI maďarská generálna konzulka v Miláne Judit Timaffyová.

Tesne pred tragickou nehodou na talianskej diaľnici A4, pri ktorej zahynulo 16 ľudí, mnohí z dovedna 54 cestujúcich spali a zobudili sa až pri náraze, povedala diplomatka.

V autobuse, ktorý okamžite zachvátili plamene, následne vypukla panika. Pasažieri sa pokúšali z ohňa utiecť cez zadnú časť autobusu, v ktorej rozbíjali okná. Hrdinsky sa pritom zachoval telocvikár, ktorý sa do horiaceho vozidla vrátil viackrát, aby zachránil životy detí, pričom sám utrpel vážne popáleniny na chrbte. Hospitalizovali ho s ťažkými poraneniami, dodala Timaffyová.

Príčiny havárie podľa MTI vyšetruje polícia. Talianska rozhlasová stanica RAI uviedla, že slovinský vodič kamióna sa snažil naznačiť vodičovi autobusu, že niečo nie je v poriadku s kolesom a tiež s motorom autobusu, avšak ten nedokázal dostatočne rýchlo zareagovať. Vodič nákladného auta, ktorý po tragickej nehode pomáhal záchranárom, polícii povedal, že vodičovi autobusu možno prišlo zle.

Talianski policajti nenašli za autobusom nijaké brzdné stopy. Na mieste nehody zomrelo 16 ľudí. Jedného pasažiera udržiavajú v umelej kóme, dvaja sú v kritickom stave, desiati sú zranení ťažko a 13 ľahšie.

Reklama

Bez zranení vyviazlo z nehody 12 cestujúcich. Tých najskôr umiestnili na polícii a potom ich previezli do hotela vo Verone, kde sa im venujú psychológovia. Žiaci gymnázia sa vracali z lyžiarskeho zájazdu.

Prepravná spoločnosť Pizolit Busz Kft. dementovala správy o tom, že autobus údajne riadil francúzsky vodič. “Mali sme tam dvoch skúsených maďarských vodičov, ktorí pracovali pre spoločnosť na plný úväzok,” povedal agentúre MTI nemenovaný zamestnanec spoločnosti, ktorá zatiaľ nemá informácie o stave svojich vodičov. Podľa prvých správ je jeden z nich medzi obeťami.

 

AKTUALIZOVANÉ

Úprimnú sústrasť v súvislosti s tragickou nehodou autobusu s maďarskými gymnazistami pri Verone vyjadril dnes predsedovi maďarskej vlády Viktorovi Orbánovi telefonicky taliansky premiér Paolo Gentiloni. Podľa agentúry MTI o tom informoval hovorca maďarského premiéra Bertalan Havasi.

Gentiloni informoval Orbána o okolnostiach havárie a ubezpečil ho, že talianski záchranári a zdravotné zariadenia urobia všetko pre čo najlepšie ošetrenie zranených občanov Maďarska.

Maďarský ministerský predseda poďakoval za úsilie talianskych orgánov a požiadal Gentiloniho o úzku spoluprácu v záujme vyšetrenia okolností nehody, ako aj v záujme čo najskoršieho prevozu obetí i zranených do Maďarska.

Reklama

Na mieste nehody v piatok pred polnocou na diaľnici A4 zomrelo v maďarskom autobuse 16 ľudí. Jedného pasažiera udržiavajú v umelom spánku, dvaja sú v kritickom stave, desiati sú zranení ťažko a 13 ľahšie. Bez zranení vyviazlo z nehody 12 cestujúcich.

Z chronológie MTI vyplýva, že najvážnejšia nehoda maďarského autobusu sa stala 24. januára 1999. Do priepasti v Rakúsku sa vtedy zrútil autobus, pričom zahynulo 18 pasažierov a 27 ďalších utrpelo zranenia.

Pozostalým obetí vyjadril sústrasť po ministrovi zahraničných vecí Péterovi Szijjártóovi aj prezident János Áder. Najvyšším maďarským predstaviteľom kondoloval i ruský prezident Vladimir Putin.

 

AKTUALIZOVANÉ

Maďarská vláda vyhlásila na pondelok 23. januára deň štátneho smútku na pamiatku obetí havárie autobusu pri talianskej Verone. Oznámil to dnes hovorca maďarského premiéra Bertalan Havasi, ktorého citovala agentúra MTI.

“V pondelok ráno o 8.00 h – za účasti prezidenta Jánosa Ádera a premiéra Viktora Orbána – pred parlamentom na Kossuthovom námestí vztýčia s vojenskými poctami štátnu zástavu a potom ju spustia na pol žrde,” povedal Havasi.

Reklama

Z vládneho nariadenia, zverejneného dnes v oficiálnom vestníku, ďalej vyplýva, že na verejných budovách budú vyvesené čierne vlajky. Zástavy Maďarska a Európskej únie budú spustené na pol žrde.

Tragickú udalosť si majú pripomenúť aj maďarské školy v rámci vyučovacích hodín, prípadne na pietnych zhromaždeniach žiakov a študentov.

Pri nehode maďarského autobusu so žiakmi budapeštianskeho Gymnázia Pála Szinyei Merseho, ku ktorej došlo v piatok pred polnocou na diaľnici A4 pri talianskej Verone, zomrelo 16 ľudí. Jedného pasažiera udržiavajú v umelom spánku, dvaja sú v kritickom stave, desiati sú zranení ťažko a 13 ľahšie. Bez zranení vyviazlo 12 cestujúcich.

Pri budove gymnázia v Budapešti sa napoludnie zhromaždilo vyše 80 žiakov, aby si zapálením sviečky a položením kvetov pripomenuli obete tejto tragickej udalosti.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali