Srbsko sa pripojilo k medzinárodnej koalícii proti Islamskému štátu

Srbsko sa pripojilo k medzinárodnej koalícii proti Islamskému štátu

New York 22. septembra 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/RT/HSP/Foto:TASR)

 

Premiér Vučič v liste prezidenta USA ubezpečil, že srbská vláda je pripravená podporiť tento boj skromnými prostriedkami, ktoré má k dispozícii

 Srbsko sa dnes oficiálne pripojilo k medzinárodnej aliancii proti extrémistom z Islamského štátu (IS). Premiér balkánskej krajiny Aleksandar Vučič v liste prezidenta  USA Baracka Obamu ubezpečil, že srbská vláda je pripravená podporiť tento boj skromnými prostriedkami, ktoré má k dispozícii.

Reklama
Na snímke srbský premiér Aleksandar Vučič

Písomnosť prevzal podľa srbských médií v Belehrade americký veľvyslanec Michael Kirby, informovala tlačová agentúra APA. Srbský parlament by mal už v októbri schváliť zmeny trestného zákonníka, ktoré umožnia potrestanie dobrovoľníkov bojujúcich v zahraničí, ako aj všetkých osôb, ktoré sa podieľajú na ich nábore. Títo ľudia musia v budúcnosti rátať s dlhoročnými trestami väzenia.

 

Reklama

 

Letecké útoky spojencov na militantov v Sýrii smerovali na extrémistov, ktorí predstavujú vážnu hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť

Spojené štáty americké zaútočili letecky v Sýrii, aby zmarili plány odnože al-Káidy, skupiny Chorásán, bezprostredne zaútočiť na americké alebo európske ciele. Povedal to dnes médiám vysoký predstaviteľ Bieleho domu Ben Rhodes, ktorý je zástupcom poradkyne prezidenta pre národnú bezpečnosť.

“Sme presvedčení, že plánovali bezprostredný útok a mali v úmysle viesť útoky mimo Sýrie,” povedal Rhodes reportérom, ktorí cestovali s prezidentom USA Barackom Obamom na Valné zhromaždenie OSN v New Yorku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Na snímke budova amerického Pentagonu

Podľa vyjadrenia Pentagónu bol Chorásán v “záverečnej fáze plánovania útoku na cieľ v Európe alebo v USA. Podľa generálporučíka Williama Mayvilla USA sledovali Chorásán “istý čas”, kým sa rozhodli pre letecké útoky, ale zatiaľ je priskoro posúdiť úspešnosť náletov, ktoré sa uskutočnili súbežne s útokmi na militantov Islamského štátu v Sýrii, uviedla agentúra DPA.

Reklama

Hovorca Pentagónu kontradmirál John Kirby informoval, že počas útokov USA a ich arabských spojencov v Sýrii bolo vystrelených vyše 160 takmer výlučne presne navádzaných striel. USA podľa neho nemajú správy, že by pri operácii prišli o život civilisti. “Útoky z minulej noci boli iba začiatok,” zdôraznil a dodal, že podľa prvých hodnotení americkej armády boli “veľmi úspešné”.

Letecké útoky spojencov na militantov v Sýrii smerovali na extrémistov, ktorí predstavujú vážnu hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť, povedal dnes generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Na tlačovej konferencii na klimatickom summite OSN v New Yorku priznal, že sa tieto útoky neuskutočnili na priamu žiadosť sýrskej vlády, bola však o nich vopred informovaná. A upozornil, že sa zamerali na oblasti, “ktoré už nie sú pod skutočnou kontrolou (sýrskej) vlády”.

 

Hlavná ozbrojená skupina sýrskych Kurdov dnes uviedla, že militanti IS sa premiestňujú z oblastí zasiahnutých leteckými útokmi spojencov smerom k územiu, ktoré majú v Sýrii pod kontrolou Kurdi

Sýrsky veľvyslanec pri OSN Bašár Džaafarí povedal, že ho americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová informovala o operácii v pondelok dopoludnia, hodiny pred jej začatím.

Reklama

Hlavná ozbrojená skupina sýrskych Kurdov dnes uviedla, že militanti IS sa premiestňujú z oblastí zasiahnutých leteckými útokmi spojencov smerom k územiu, ktoré majú v Sýrii pod kontrolou Kurdi. To podľa nich zosilní nátlak na kurdských bojovníkov, ktorí bránia pred ofenzívou IS mesto Kobané. Ofenzíva prinútila k úteku do Turecka už vyše 130.000 sýrskych Kurdov.

Britské vládne zdroje dnes informovali, že premiér David Cameron zrejme už v utorok oznámi pripravenosť Británie pripojiť sa k leteckým útokom na militantov v Iraku a plánuje si na to vyžiadať súhlas parlamentu. Tento súhlas by však neznamenal okamžité zapojenie sa do akcie. Cameron vzhľadom na právne záležitosti ešte nerozhodol, či by sa Británia zúčastnila aj na útokoch na ciele IS v Sýrii, citovala agentúra Reuters svoj zdroj.

Aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa dnes nechal počuť, že Turecko poskytne spojeneckej operácii voči IS potrebnú podporu, či už vojenskú alebo logistickú. Povedal to reportérom tureckej televízie NTV v New Yorku.

 

Praha podporila úsilie o stabilizáciu Iraku, no popiera existenciu úvah o prípadnom nasadení svojich stíhačiek

Česká republika nezvažuje účasť na leteckých úderoch voči postaveniam extrémistov z Islamského štátu. Vyplýva to z dnešných vyjadrení českého premiéra Bohuslava Sobotku a ministra obrany Martina Stropnického, o ktorých informovali tamojšie médiá.

Na snímke premiér ČR Bohuslav Sobotka

Praha podľa slov predsedu vlády ČR podporila úsilie o stabilizáciu Iraku, avšak neráta so zapojením sa do zmienených operácií. Šéf rezortu obrany poprel aj existenciu úvah o prípadnom nasadení českých stíhačiek v dohľadnom čase.

Situáciou sa však bude zaoberať na najbližšom zasadaní Bezpečnostná rada štátu, uviedol Sobotka. Platí to napriek tomu, že islamisti podľa českého policajného prezidenta Tomáša Tuhého nepredstavujú pre ČR momentálne bezpečnostné riziko. Hlavné riziko predstavujú podľa českého premiéra bojovníci, ktorí sa vracajú zo Sýrie alebo Iraku do Francúzska či iných európskych krajín. ČR však zatiaľ nemá ani informácie o prípadnej účasti svojich občanov v radoch Islamského štátu.

 

Obama uviedol, že spoločný boj proti Islamskému štátu nejaký čas potrvá, ale je nevyhnutný pre bezpečnosť USA, Blízkeho východu a sveta

Reklama

Americký prezident Barack Obama dnes povedal, že účasť piatich arabských krajín na leteckých útokoch proti militantom v Sýrii, ktoré sa začali v noci nadnes, “ukázala svetu, že to nie je iba boj Ameriky”. USA sú “pyšné, že stoja po boku” Bahrajnu, Kataru, Saudskej Arábie, Jordánska a Spojených arabských emirátov pri vedení týchto útokov, citovala ho agentúra Associated Press.

Na snímke americký prezident Barack Obama

Prezident zdôraznil, že spoločný boj proti Islamskému štátu nejaký čas potrvá, ale je nevyhnutný pre bezpečnosť USA, Blízkeho východu a sveta.

“Opäť musí byť komukoľvek, kto by chcel intrigovať proti Amerike a škodiť Američanom, jasné, že nebudeme tolerovať úkryty pre teroristov, ktorí ohrozujú našich ľudí,” povedal Obama pred odchodom z Bieleho domu na klimatický summit OSN v New Yorku.

To, že Amerika nevedie boj sama, dokazuje podľa jeho slov sila koalície, ktorú v súčasnosti tvorí 40 krajín, z toho päť arabských. Obama tiež povedal, že sa v OSN stretne s irackým premiérom Hajdarom Abádím a “priateľmi a spojencami”, s ktorými bude pokračovať v získavaní podpory pre ich koalíciu.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov uviedla, že USA a spojenci v prvý deň útokov na bojovníkov Islamského štátu v Sýrii zasiahli 20 cieľov. Dovtedy útočili USA na ciele IS iba na území Iraku.

Reklama

 

V dôsledku leteckých úderov na teroristov z Frontu an-Nusra spájaného s al-Káidou zomrelo osem civilistov, vrátane troch detí. Informáciu zverejnila RT odvolávajúc sa na monitor krajiny agentúry Reuters.

 

Spojenecké sily vykonali dnes nadránom približne 30 náletov 

Na snímke americký republikánsky senátor John McCain (v strede) pózuje so sýrskymi povstalcami

Desiatky militantov zo skupiny Islamský štát (IS) dnes zahynuli alebo utrpeli zranenia pri náletoch koaličných síl vedených Spojenými štátmi na sýrske mesto Rakka a jeho okolie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Reklama

“Sú tam desiatky mŕtvych a ranených,” uviedol Rámí Abdal Rahmán zo Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR).

Spojené štáty a ich spojenci predtým oznámili, že podniknú nálety na ciele IS v Sýrii, o čom podľa sýrskeho ministerstva zahraničných vecí vopred informovali stáleho veľvyslanca OSN pre Sýriu.

Spojené štáty a ich spojenci podnikli dnes nadránom na severe Sýrie približne 50 leteckých útokov na ciele militantnej skupiny Islamský štát (IS). 

Útoky sa sústredili najmä na severosýrske provincie Rakka a Dajr az-Zaur, pričom zasiahnuté boli aj ciele skupiny front an-Nusra na severozápade Sýrie.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) pri útokoch zahynulo najmenej 20 islamistov. SOHR zároveň potvrdilo, že cieľmi útokov boli aj pozície militantov z Frontu an-Nusra spájaného s al-Káidou. Tie sa nachádzajú najmä v provinciách Idlíb a Aleppo na severozápade Sýrie.

Americký predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný, predtým uviedol, že náletov proti cieľom IS v Sýrii sa zúčastnili Spojené arabské emiráty, Jordánsko a Bahrajn, pričom podpornú úlohu zohral aj Katar. Podľa vyjadrenia britského ministerstva obrany svoju účasť na spojeneckej vzdušnej ofenzíve v Sýrii stále zvažuje aj Británia.

Koalícia vedená Spojenými štátmi zaútočila na ciele v IS v Sýrii stíhačkami, bombardérmi, bezpilotnými lietadlami a strelami s plochou dráhou letu Tomahawk odpálenými z dvoch amerických vojenských lodí. Americké ministerstvo obrany podľa BBC dnes potvrdilo, že v ťažení proti IS v Sýrii po prvý raz do ostrej bojovej akcie nasadilo aj neviditeľné viacúčelové stíhacie lietadlá typu F-22 Raptor.

Reklama

 

Lavrov varuje

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov varoval pred plánmi na letecké útoky západných spojencov na Sýriu bez súhlasu tamojšej vlády.

Podľa Lavrovových slov existuje podozrenie, že terčom vzdušných úderov nebudú len pozície extrémistickej organizácie Islamský štát, ale aj vládne vojská, čím má dôjsť k oslabeniu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Ruský minister preto dôrazne upozornil, že podniknutie náletov v Sýrii bez súhlasu vlády v Damasku môže mať za následok “kolosálnu eskaláciu” napätia v regióne: na Blízkom východe i v severnej Afrike. V tejto súvislosti Lavrov vyzval na dôsledné rešpektovanie medzinárodného práva.

 

06:28 Sýrsky opozičný šéf vyzval na americké nálety proti Islamskému štátu v Sýrii

Reklama

Hádí Bahra, šéf sýrskej opozičnej skupiny podporovanej západnými krajinami, v pondelok vyzval na okamžité útoky amerického letectva na sýrske ciele skupiny Islamský štát. Informovala o tom agentúra AP.

Bahra, ktorý vedie Sýrsku národnú koalíciu, povedal na tlačovej konferencii v sídle Organizácie Spojených národov, že každý deň, ktorý prebehne v Sýrii bez náletov, umožňuje skupine rásť.

Prezident USA Barack Obama vyhlásil, že nebude váhať s útokom na extrémistickú skupinu v Sýrii, ale zatiaľ nariadil iba nálety v Iraku. Islamský štát ovláda približne tretinu územia v oboch krajinách.

Ofenzíva Islamského štátu proti kurdským oblastiam v blízkosti hranice s Tureckom vyhnala tento týždeň do susednej krajiny približne 130.000 utečencov.

Bahra vyzval na uskutočnenie naliehavejších opatrení na odvrátenie katastrofy.

ru

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali