Svätý Peter Damián, kardinál, biskup a učiteľ cirkvi

Svätý Peter Damián, kardinál, biskup a učiteľ cirkvi

Bratislava 21. mája 2017 (HSP/Foto:Internet)

 

Asi pred osemsto rokmi boli zlé časy, zvlášť po Nemecku nevedomosť, surovosť a nemravnosť  zmohli sa všestranne nad mieru, tak že aj stav duchovný veľmi klesol. Zámožní sa miešali do cirkevných záležitostí, osadzovali  a zosadzovali biskupov, ako sa im ľúbilo, nepýtajúc sa pápeža, dôstojnosti cirkevné aj za peniaze predávali

Sv. Peter Damián

Niet divu, že veľmi mnoho nehodných sa dostalo do úradov a cirkevných hodností a kázeň i veda utrpeli veľmi citeľné ujmy. Boh však neopúšťa svoju Cirkev, a uprostred všeobecnej skazenosti vzbudzuje mužov, ktorí vždy zmužile na sa postavia na odpor víru nemravnosti a príkladom svojho života obnovujú predošlú kázeň.

Reklama

Takýto muž bol svätý Peter Damián. Tento slávny cirkevný učiteľ sa narodil v meste Ravenna v Taliansku, okolo roku 990. Pochádzal z rodičov chudobných síce, ale šľachetných, ktorí mu však veľmi náhle umreli. Ako sirotu ho vzal jeho starší brat k sebe, ale ako že ten s ním zachádzal! Tento brat a jeho manželka tak tĺkli a drali úbohého chlapca, že kade išiel, všade len vzdychal a plakal. Nedali mu jesť, nešatili ho, a keď trochu podrástol, pridržovali ho k paseniu ošípaných. Ako malý pastier našiel voľačo peňazí, za čo dal svätú omšu slúžiť za spasenie svojich rodičov. Nedlho na to ujal sa ho iný jeho brat, ktorý bol kňazom a volal Damián sa nazýval. Tento vzal ho ku sebe, staral sa o neho ako otec a poslal ho do Florencie a Parmy do škôl. Hovoria, že svätý Peter z povďačnosti k tomuto svojmu dobrému bratovi, sa predstavoval všade ako brat Damiána (Petrus, Damiani frater). Dokonajúc s dobrým úspechom školy, začal i sám iných učiť, skrze čo, súc skromný a gazdovský, k nemalému majetku prišiel.

Ako učiteľ zaoberal sa s vážnymi predmetmi a odhodlal sa k tomu, že svoje srdce nepripustí nikdy k rozkošiam pominuteľným. Pri svojom stole choval vždy muža slepého ku cti Spasiteľa. Raz mal len jeden kus bieleho chleba (ktorý považoval za chutnejší) a slepému dal preto kus chleba čierneho, s týmto sa však nemohol uspokojiť.

Reklama

„ Ak ja“ , hovoril, „ku cti Spasiteľa chovám tohto slepého, prečo som mu nedal bieleho chleba? Či som ja snáď viacej než Spasiteľ?“. Takto rozmýšľal, no bieleho chleba však slepému nedal, tu mu zabehla kôstka ryby do hrdla, nevedel čo počať, zamenil svoj biely chlieb s čiernym slepého a hľa, sotva doň zahryzol, už mohol slobodne dýchať. Od dlhšieho času sa zaoberal myšlienkou celkom sa odlúčiť od hluku sveta. V tejto myšlienke ho utvrdili dvaja pustovníci z Fonte Avellana, ktorí ho navštívili. Petrovi sa veľmi ľúbili ich reči, takže prisľúbil, že príde k nim, ak ho prijmú za pustovníka. Keď od neho odchádzali, dával im strieborný pokál, pustovníci ho však neprijali vraviac, že im neprináleží tak ťažké náradie so sebou vláčiť. Toto ho ešte viac utvrdilo v úmysle, keď videl mužov, ktorí pokladov svetských si tak málo všímajú. Aby skúsil, či pustovnícky život v skutku aj vydrží, zatvoril sa do pustovníckej cely a neopustil ju počas celých štyridsať dni.

Pripraviac sa takto k životu pustovníckemu, vstúpil do pustovníckeho kláštore Santa Croce v Umbrii. Aj keď tu bol život veľmi prísny, Peter svedomite zachovával všetky predpisy. Miloval nadmieru chudobu, a preto sa odieval tým najjednoduchším rúchom, miloval poslušnosť, preto sotva jeho predstavený vyriekol nejaký príkaz slovom, Peter sa už usiloval vyplniť ho. Vo svojej cele bol zaneprázdnený modlitbou a čítaním Písma svätého. Na rozkaz od opáta, aby taký život aj v druhých kláštoroch poznali, žiadali od opáta aby aj ich prišiel vyučovať. A tak začal učiť vo všetkých okolitých kláštoroch. Keď sa po dvoch rokoch ku svojim druhom do Avellany vrátil, staručký opát ho označil za svojho nástupcu. Vtedy sa mu síce pošťastilo vyhnúť sa tejto hodnosti, avšak roku 1041 na všeobecnú žiadosť druhov stal sa ozaj opátom. Ako opát riadil svojich podriadených sväto a múdro. K podobnému životu svätému privádzal aj iných, založiac kláštory na piatich miestach. Podľa jeho príkladu viacero jeho druhov viedlo skutočne život svätý.

Takéto svetlo nesmelo dlho ostať skryté. A tak sa stalo, že pápež Gregor VI., Klemens II. a Lev IX. ho poverili s usporiadaním dôležitých záležitostí. Pápež Štefan X. ho povolal k sebe a učinil ho proti jeho vôli kardinálom, biskupom v Ostii. Ako kardinál a biskup sa obetoval úplne svojmu úradu. Pri každej príležitosti kázal ľudu, a ľud sa nemohol dosť nasýtiť jeho reči. Zvlášť sa snažil na pravú cestu doviesť duchovenstvo, lebo dobre vedel, že od ich správania závisí blaho ľudu. Od 4. storočia žili mnohí duchovní spoločne, nemali vlastní majetok a takto žijúc v chudobe zastávali duchovný úrad a správu ľudu. Časom však vkĺzla do týchto spolkov veľká vlažnosť ba i rozpustilosť. Za pápeža Alexandra II. boli tieto spolky opravdivo duchovné duchovné, Peter Damián ich obzvlášť priviedol ich ku starej kázni a svojou horlivosťou k novému životu. Kňazi sa stali opäť dobrými pastiermi a národy vzhliadali v nich horlivých učiteľov a vzory života svojho.

Keď Peter dokončil toto dôležité dielo, povolal ho pápež k inému. V biskupstve milánskom, a v samom meste Miláne, panoval na ten čas veľký neporiadok. Predávali sa tam totiž duchovné úrady za peniaze, čo je zločin veľký a menuje sa simonia čiže svätokupectvo. Pápež si zaumienil tento neporiadok odstrániť a poslal tam preto svätého Petra. Sotva sa však Peter v Miláne ukázal, neporiadni kňazi, obávajúc sa, že ním budú z úradov zosadení, pobúrili proti nemu ľud. Mešťania dali zvoniť na poplach, v zástupoch sa zháňali ulicami a vyhrážali sa pápežskému vyslancovi, že ho zabijú. Avšak Peter, neznajúc bázne, vystúpil na kazateľňu hlavného chrámu a hovoril s takou múdrosťou k ľudu, že všetok hnev utíšil, a prítomní mu prisľúbili verejne, že mu vo všetkom poslušní budú. Takto v krátkom čase utíšil toto pohoršenie. Ale hlasom svojím nemohol všade preniknúť, aby roznietil vlažných kňazov. Spísal diela, v ktorých naliehavo pripomínal kňazom ich povinnosti, a tak dobro ďaleko-široko šíril. Toľkými prácami vyčerpané boli napokon jeho životné sily, že vo vysokom veku zatúžil znovu po milej samote, kde predtým viedol tak pokojný život. I zložiac Úrad biskupský zatvoril sa do svojej chudobnej cely, kde nanovo žil neobyčajne prísne, cez celý štyridsaťdenný pôst nič vareného nepožíval, len bylinami vo vode zmäknutými sa živil. Lôžkom jeho bola rohož na holej zemi. Napokon, v 83. roku veku svojho života usnul v Pánovi r. 1072.

Hrob sv. Petra Damiana, Katedrála Faenza, Taliansko

V živote svätého Petra obdivujeme vytrvalosť na vyvolenej ceste. Doslovný rozkaz pápeža odtiahol ho na čas od milenej pustovníckej samoty, no biskupstvo a dôstojnosť kardinálska neboli v stave nahradiť mu celu pustovnícku. Jeho duša túžila po veciach večných a ku týmto za istejšiu cestu držal život pustovnícky, tomuto presvedčeniu ostal verný až do smrti. Ruku svoju položil na veslo a neobzeral sa, lebo podľa slov Písma tí, čo sa obzerajú, nie sú hodní kráľovstva nebeského. Dobrým byť za krátky čas, je malá zásluha, ba aj keby si statočne podstupoval skúšku roky a roky trvajúcu, ani to by nestačilo. Podľa Písma spasený bude len ten, kto vytrvá až do konca. Aby sme v dobrom predsavzatí našom vytrvali, je potrebné, aby úmysel náš bol odhodlaný, pevný a stály, lebo:

Reklama

„Čím čistejší úmysel máme, tým bezpečnejšie premôžeme rozličné búrky života.“

Karol Jerguš

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali