Svätý Kanut, dánsky kráľ, mučeník

Svätý Kanut, dánsky kráľ, mučeník

Svet 17. júla 2016 (HSP/Foto: kj)

 

Svätý Kanut, dánsky kráľ, bol ôsmy syn Svena II., ktorý ho dal vychovyť výborným učiteľom. Kanut v učení znamenite prospieval, zvlášť však vynikal dobrými mravmi, nevinnosťou, čistotou srdca a neobyčajnou hanblivosťou.  

Kráľ Kanut prikazuje vlnám, aby ho nenamočili. Autor maľby: James E. McConnell
Kráľ Kanut prikazuje vlnám, aby ho nenamočili. Autor maľby: James E. McConnell

 

Reklama

Následkom nábožnosti a nevinnosti bol aj vo vojne udatný a neznal žiadneho strachu. Veľké víťazstvá nezviedli svätého Kanuta k pýche, a on tým viac si zamiloval tú najkrajšiu ozdobu — pokoru. Všade a vždy sa koril všemohúcemu Bohu. Raz sa prechádzal po morskom brehu a jeho služobníci mu lichotili velebením jeho moci, pretože jeho vláda sa nad zemami a morami postupne rozširovala. Kráľ chcel týchto pätolízačov zahanbiť, preto sa posadil na morskom brehu celkom na kraj a vravel: „More, prikazujem ti, aby si neprichádzalo ku mne tak blízko a nemočilo moje telo!“ A keď morské vlny naňhp stále rovnkao dorážali a celkom ho zmočili, obrátil sa ku svojim služobníkom a povedal: „Vy pochlebovači, vidíte tu svojho mocného kráľa, ktorému nad zemami a morami vládnuť prináleží, a ktorý rozkazom svojím ani kvapku vody od seba odvrátiť nemôže? Nikto nie je mocný, okrem Boha, a nikomu neprináleží česť byť nazvaný mocným, len tomu, ktorý všetky veci stvoril a zachováva.“ Tak zmýšľal Kanut.

Božia česť mu bola nadovšetko. Preto aj nemal inej túžby, než aby pravá viera bola všade rozšírená a vždy hlbšie korene púšťala do ľudských sŕdc. Múdrymi zákonmi naliehal na to, aby v jeho ríši sa kresťanské mravy utužovali, v čom bol aj on sám najlepším príkladom. Jeho palác bol príkladom zbožnosti a mravopočestnosti. On sám žil ako svätý. Prísnym pôstom krotil svoje telo a držal ho na uzde aj  obyčajným rúchom. Neustálou vrúcnou modlitbou neprestával sebe i ľudu svojmu vymáhať Božiu milosť. Zvláštnu úctu zachovával ku kňazom, sluhom Pána. Pretože poddaní jeho kňazov a biskupov považovali za cudzincov bez všetkého práva, učinil týchto rovnými kniežaťom a šľachticom zeme, dal im slobody a mnohé výsady, aby sa pred národom stali ctihodnejšími. Vedel dobre, že kňazi len vtedy môžu zdarne účinkovať vo svojom povolaní, ked’ požívajú všeobecnej vážnosti a sú považovaní za námestníkov Najvyššieho. Aby teda celkom nezávislí boli, vykázal im k výžive desiatky, aby takto mohli žiť primerane svoju stavu a mohli podporovať chudobných. Miesto starých drevených kostolov dal stavať nové a ozdobil ich kráľovským leskom. Kostolu svojho hlavného mesta Wskildu daroval drahocennú korunu, ktorú sám nosieval. Medzitým však, čo sa o náboženstvo a kňazstvo staral a kostoly staval, nezanedbával spravovanie ríše. Prísne vysluhoval právo a spravodlivosť, vdovy a siroty zastával, a nestranne trestal aj bohatierov svojej ríše, ak utláčali nižších.

Reklama
Katedrála svätého Kanuta v Odense
Katedrála svätého Kanuta v Odense

Jedného zo svojich miestodržiteľov, ktorý, aby svojej márnivosti vyhovel, lode na mori drancoval, dal Kanut pred súd povolať, odsúdiť a obesiť, Táto nestranná prísnosť popudila veľmožov proti nemu, medzi ktorými bol i jeho vlastný brat, ktorý už dávno túžil po korune a čakal len na vhodnú príležitosť, kedy by svoj úmysel mohol uskutočniť. Táto príležitosť sa mu naskytla, keď kráľa Kanuta zavolali na pomoc Angličania utláčaní normandským kráľom Wilhelmom. Kanut ozbrojil svoje námorníctvo s úmyslom ísť Angličanom na pomoc. Normandský kráľ Wilhelm však jeho vodcov na radu vlastného brata Kanutovho podplatil peniazmi a dánski vojaci opustili kráľa. Za túto nevernosť Kanut nariadil, aby všetci bud’ kňazom platili desiatky, alebo zložili veľké dane, ktoré za pokutu vypísal. Dáni radšej platili veľkú daň, než desiatky kňazom. Na búrenie kráľovho brata zmocnila sa nespokojnosť aj samých roľníkov. Kráľ, ako náhle sa o tomto dozvedel, pripravoval sa k odporu. Jeho nepriatelia sa neopovážili ho napadnúť na otvorenom poli. a tak ho oklamali falošnou prísahou. Jeden zo zradcov sa odobral ku král’ovi a falošnými príshami ho ubezpečoval, že sa vrátil opäť ku svojim povinnostiam. Kráľ zradcovi uveril. Počas toho ale povstalci získali čas a napadli kráľa, ktorý v meste Odensee so svojimi vernými meškal.

Dňa 10. júla roku 1086 sa odobral Kanut do blízkeho kostola sv. Albana k večernej modlitbe, keď zrazu vypuklo povstanie, povstalci obkľúčili kostol, sluhovia a verní kráľovi utekali k jeho obrane, avšak drevené steny kostola pod mocnými údermi sekier divých odbojníkov rýchlo padali. Kanut sa chytro vyspovedal kňazovi a ponáhľajúc sa k oltáru modlil sa: „Ó Pane! rád obetujem Tebe život svoj, lebo som len česť Tvoju a Cirkvi Tvojej hájil. Prijmi milostivo túto obeť a daj, aby moji nepriatelia neprávosť svoju poznali a za ňu ľutovali, by od Teba odpustenia sa dočkali, ako aj ja zo srdca im odpúšťam.“ Kým sa takto modlil, kopija, celou silou oknom hodená, prebodla jeho srdce. Sv. Kanut klesol a ducha svojho odovzdal Pánu.

Hrob svätého Kanuta IV, katedrála v Odense
Hrob svätého Kanuta IV, katedrála v Odense

Sv. Pavol apoštol píše: „Celé ľudské pokolenie sa podobá telu ľudskému, ktoré pozostáva z mnohých údov. K celosti tela sú potrebné sú všetky údy, a podľa práce, ktorú konajú, podľa služby, ktorú zastávajú, jedny pred druhými prednosť a väčšiu dôležitosť zasluhujú. Každému z nás je podobne čestné a dôstojné byť údom tela Kristovho a patriť katolíckej Cirkvi, lebo aj tu rozličné údy, podľa rozličných služieb, jedných nad druhými vyznačujeme. Hlava, ktorá myslí, ústa, ktoré hovoria, sú predné údy pri každom tele, preto aj pri tele Ježiša Krista, ktoré je Cirkev Božia, hlava a ústa sú údy najprednejšie. Kto je však touto hlavou, týmito ústami v Cirkvi? Kto iný, než tí, ku ktorým povedal Pán: “ako mňa poslal Otec, tak aj ja posielam vás, chod’te a učte všetky národy!“  Kto než apoštoli a učeníci? Kto iný, než ich nástupcovia, to jest duchovenstvo? Veriaci stoja teda ku svojim kňazom v tom pomere, ako údy tela k hlave a ústam. Z toho nasleduje, že kto duchovenstvo ponižuje, sám seba znevažuje. Ľud, ktorý si nectí kňaza, nemá úcty ani pred oltárom, ani pred trónom, a preto, ako to bohužiaľ, teraz okusujeme, nepriatelia poriadku a práva tak radi zľahčujú a v posmech uvádzajú duchovenstvo a chcú ho o česť, vážnosť a dôveru ľudu priviesť, dobre vediac, že ako náhle sa iným podarí duchovenstvo zľahčiť, zľahčené bude s týmto aj náboženstvo. Ľud bez náboženstva je ako divoké zviera. Preto, drahý kresťan neopováž sa tupiť kňaza, trebárs by si spozoroval, že je chybný a hriešny, váž si vysoko jeho dôstojnosť, lebo slnko vždy slnkom ostane, aj keď sa na chvíľku zatmie. Pod slnkom nieto človeka bez chyby. Ľahko sa stane, že aj kňaz má svoje chyby, ale ty ich zakrývaj ich plášťom lásky a neodkrývaj nahotu otca duchovného, aby si neuvalil na seba kliatbu. Boh bude súdiť kňaza, ty nie si sudcom jeho.

Karol Jerguš

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali