Svätý Baldomer, mních

Svätý Baldomer, mních

Lyon 18. júna 2017 (HSP/Foto:HSP)

 

Nielen biskupi, pápeži, kňazi, mnísi a pustovníci, králi a kniežatá stali sa svätými, má z každého stavu, pohlavia a veku vyvolených svojich, ktorí mu slúžili z celého srdca a za to do slávy nebeskej vošli. Tak sú tiež svätí zo stavu remeselníckeho. Jedným z nich je svätý Baldomer, kováč.

Na snímke svätý Baldemar

Svätý Baldomer býval pred 1200 rokmi v Lyone vo Francúzsku a ako slobodný mládenec vykonával tam svoje remeslo, majúc niekoľko tovarišov a učňov. On už ako tovariš veľmi si vážil čistotu a stránil sa zlých súdruhov a domov, kde málo dobrého vidieť a počuť . Tým radšej sa však modlil a tým usilovnejšie pracoval. Ako majster držal sa pochvalnej obyčaje kresťanskej, všetko s Bohom začínať. Keď v čas ráno vstal, prvou jeho myšlienkou bol Boh. Na kolenách kľačiac vykonával vždy svoju rannú modlitbu a činil vždy predsavzatie, že Boha cez celý deň žiadnym hriechom neurazí  a že všetky práce svoje z lásky k Bohu, ku cti Božej a kajúcnosti za hriechy vykonávať bude. On teda nepočínal si tak, ako mnohí majstri a robotníci za našich časov, ktorí pre samé roboty nemajú kedy ráno sa pomodliť a myslia, že to nič neškodí, keď človek aj bez modlitby ponáhľa sa do práce. On pamätal na staré dobré príslovie:

Reklama

„Márne ľudské namáhania bez Božieho požehnania“, a preto nikdy nezačal svoju prácu, prv než sa pomodlil. Po svojej rannej modlitbe ponáhľal svätý Baldomer do kostola, aby slyšal omšu svätú, pamätajúc na slová Pánove:

„Hľadajte najprv kráľovstvo Božie a spravodlivosť jeho, a všetko ostatné bude vám pridané.“

Reklama

Príduc domov, dal sa z chuti do práce. So starým heslom remeselníckym:

„S Bohom, tovariš, v mene Pána“, dal sa pracovať, až mu pot z čela tiekol. Svätý Baldomer nerobil tak, ako mnohí majstri, tovariši, pacholci a slúžky, ktorí pri práci, prv než si na Boha spomenú, kľajú a zlorečia. Či práca, konaná v zlorečení, môže mať božské požehnanie? Keď svätý Baldomer, prácu svoju dokonajúc, posledný krát uderil kladivom, hovorieval:

„Buď Bohu vždy chvála!“,  Tak, hľa, posväcuje sa každá dokonaná práca skrze úprimné poďakovanie  Bohu! Svätý Baldomer vykonával takýmto spôsobom svoje remeslo a pri tom zgazdoval si značný majetok. Keďže nebol ženatý, vyvolil si chudobných za svoje deti. Každý chudobný dostal od neho nejaký darček, a obzvlášť zaujímal sa tak zvaných „hanblivých chudobných“, ktorí pri všetkej pracovitosti a starostlivosti nemohli si toľko vyrobiť, koľko potrebovali. Týmto pomáhal potajomky, aby sa za to nemuseli hanbiť. V zime staral sa o chudobné deti, aby mali čo obliecť, a pri tom ich vždy napomínal k poslušnosti, k usilovnosti a modlitbe.

Podobne počínal si so všetkými, ktorým preukazoval dobrodenia, a mal veľkú radosť, keď slová jeho neboli nevypočuté. Svätý Baldomer bol aj apoštolom medzi domácimi. On si vzal k srdcu slová Pavla: „Kto sa o svojich domácich nestará, ten zaprel vieru svoju a je horší, než pohan.“  Nemyslel on, že jeho tovariši, učni  a služobníci sú v jeho dome len preto, aby mu za plat chlieb vyrábali, aby pracovali ako stroj, vediac, že sú aj oni deťmi Otca nebeského a majú tiež dušu nesmrteľnú. Preto sa ich ujímal ako otec. Dostávali slušný plat, dobrú chovu, a za to nežiadal od nich, aby namáhali sa nad svoje sily. Zlého tovariša, leňocha, tuláka, márnotratníka v dome netrpel, o učňov sa staral, aby ich v remesle dobre vyučil, a k práci a modlitbe ich privykal. Za to ho tovariši a učni milovali, pracovali mu radi a čo chcel, ihneď sa stalo. Keď učňa vyučil, pomohol mu do dobrého domu, lebo  meno majstra Baldomera známe bolo po celom Francúzsku. Tovariši  a učni veľmi neradi od neho odchádzali, keď  sa to však stať muselo, tu ho opúšťali prelievajúc slzy za dobrým majstrom. Za našich časov to u mnohých majstrov celkom naopak ide. Boh to naprav!

Konečne mal majster Baldomer aj tú krásnu vlastnosť, že nikdy neluhal a nikdy neklamal. Keď povedal „do toho dňa bude robota hotová – to sa skutočne stalo, robota bola dôkladná, a čo za ňu žiadal, mohol mu každý rád zaplatiť, lebo on nikoho nepretiahol. Keď  mu bolo šesťdesiat rokov, videl ho Viventius, opát lyonského kláštora sv. Justa, v kostole sa modliť. Poznal v ňom muža neobyčajného, pustil sa s ním do reči a povedal mu, aby šiel do kláštora. Baldomer to skutočne urobil. Aj v kláštore boli chudobní jeho miláčikmi, čo mal, všetko rozdal. Veľkú láskavosť jeho znali vtáci, títo speváčikovia priletovali k nemu a brali pokrm z jeho ruky. Prepúšťajúc ich, hovoril: „ste sa nasýtili, teraz choďte velebiť Pána!“

Reklama

V ostatných rokoch jeho života vysvätil ho biskup lyonský za podjáhna. Zomrel sväte, ako žil, roku 650. Pozostatky jeho oslávené boli mnohými zázrakmi.

V živote svätého Baldomera vidíme, že on všetky svoje práce vybavoval podľa najväčšieho poriadku. Všetko malo u neho svoj čas a každú hodinu dňa vynakladal len ku cti a chvále Božej, on žil podľa istého poriadku denného.

Drahý čitateľ byť pravým kresťanom, nábožným a verným Božím, musíš si istý denný poriadok ustanoviť a podľa tohto riadiť živobytie svoje. Takýto krátky denný poriadok ti chcem. Navrhnúť,  zachovávať ho môžeš ľahko v každom stave, v každom povolaní.

1.Ráno vstávaj zavčasu a ako náhle sa zobudíš a lôžko tvoje opustíš, spomeň si na Boha a prežehnajúc sa sv. krížom, riekni  asi takto:

„V mene môjho Pána Ježiša stávam.“

Reklama

2.Keď si sa obliekol a umyl, vykonaj svoju rannú modlitbu. Nezameškaj ju, aj keby si aj mal pred sebou prácu veľmi súrnu , vykonáš aj túto, a nadobudneš od Boha požehnania. Nikdy však nezabúdaj  pri rannej modlitbe vzbudzovať tri božské cnosti: vieru, nádej a lásku, a vzbudiť dobrý úmysel, že chceš obetovať všetko ku cti a chvíle Božej. Postav sa tiež i pod ochranu blahoslavenej Panny Márie a učiň predsavzatie:

„Nechcem ťa, ó Bože, dnes žiadnym hriechom uraziť“

3.Potom sa daj s chuťou do roboty a nezabudni na krásne heslo:

„ Tak teda v mene Pána, alebo v mene Ježiša.“  Pri práci si častejšie povzdychni:

„Všetko Tebe k vôli, ó Ježišu,“  alebo „ Ježišu, Tebe venujem srdce svoje.“

4. Ak  ti stav tvoj dovolí, aby si bol prítomný pri obete omše svätej, nezabudni toho nikdy. Veľkých milostí môžeš tým od Boha obsiahnuť.

5. Pred jedlom a po jedle sa modlievaj pobožne a potom zase obnov dobrý úmysel a predsavzatie.

6. Potom však chod’ opäť do roboty, a keď si večer prácu skončil, nezabudni na krásne heslo:

„Buď  Bohu chvála na veky.“

7. Prv než ideš spať, kľakni si a vykonaj svoju večernú modlitbu, nábožne ďakujúc Bohu za všetko dobré, spytuj potom svedomie svoje a pýtaj sa sám seba aké myšlienky a žiadosti si prechovával, aké slová si hovoril, čo zlého si učinil, čo dobrého si pominul a ak nájdeš nejaký hriech, tu vzbuď’ v srdci svojom opravdivú ľútosť a obnov predsavzatie; pros Pannu Máriu za jej príhovor, svätého anjela strážcu za jeho ochranu, nezabudni ani na duše v očistci a potom si ľahni v mene Pána Ježiša.

Reklama

8. V posteli ešte pamätaj na smrť a usni v mene „Ježiš, Maria, Jozef.“

Karol Jerguš

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali