Svätá Anežka, panna a mučenica

Svätá Anežka, panna a mučenica

Svet 7. augusta 2016 (HSP/Foto: wikipedia)

 

Svätá Anežka pochádzala zo vznešenej kresťanskej rodiny v Ríme. Už ako 14. ročná bola uznaná za hodnú osvedčiť Bohu svoju vrúcnu lásku mučeníckou smrťou

Svätá Anežka na maľbe od Carla Dolciho
Svätá Anežka na maľbe od Carla Dolciho

Mala len 13 rokov, keď už krásou a ešte viac svojimi cnosťami obrátila na seba všeobecnú pozornosť. Idúc raz zo školy, uzrel ju syn miestodržiteľa a celou výrečnosťou jej vyjavil lásku, ktorou k nej vo svojom srdci zahorel. Anežka si však nevšímala jeho city. Štedrosťou zamilovaného jej sľuboval poklady a drahokamy, všetky radosti života, celý raj pôžitkov, ak sa odhodlá za neho sa vydať. Anežka však odvetila prívetivo, ale so všetkou prísnosťou: „Odstúp odo mňa a neznepokojuj ma, druhému som už zasnúbená, a preto aj slovu svojmu a láske svojej verná ostanem. S podivením opýtal sa mladík: „K druhému si zasnúbená? Kto môže byť ten šťastný vyvolenec? Ktorý mladík v meste je bohatší, alebo rodom vznešenejší, než ja?“ Načo Anežka s oduševnením začala chváliť svojho ženícha: „Ten je môj snúbenec a toho milujem, ktorého urodzenosť onú kráľov a kniežat ďaleko prevyšuje, toho milujem, ktorého matkou bola panna, ktorého otec nikdy ženy nepoznal, toho, ktorému chóry archanjelov slúžia a jeho krásu slnko a mesiac obdivujú, toho, ktorý iba dýchnutím mŕtvych k životu kriesi a nemocných dotknutím uzdravuje, toho, ktorého láska je čistá, ktorého objatie je cudné a ktorého spojenie je samé panenstvo. On dá neveste svojej na prst prsteň viery, odeje ju rúchom lesknúcim sa farbami rozličných cností, na čelo jej vtlačí krvavé znamenie svojho umučenia, pripúta ju k sebe putami svätej lásky, a obdaruje ju pokladmi a slávou nehynúcou. Ten mi položil na prst prsteň tajomného spojenia, na hlavu zavesil mi predrahý skvost vzácnych drahokamov, odel ma rúchom zlatom tkaným a za ozdobu mi daroval prevzácne diamanty. Na čele poznačil ma, aby každý poznal, že som jeho a inému nemôžem už patriť, jeho krv sfarbila moju tvár, panická je jeho prívetivosť, a zasnúbil mi nekonečné poklady, ak mu ostanem vždy vernou.”

Reklama

 

Mladíka sa na tieto slová zmocnil hlboký zármutok, keď videl, že Anežka jeho ponuku tak rozhodne odmršťuje. Mladík sa trápil až toľko, že ochorel. Ked’ sa o tom jeho otec dozvedel, ponáhľal sa do príbytku svätej Anežky a prosil ju, aby vyslyšala jeho syna jeho, alebo aspoň balzamom nádeje zahojila jeho ranené srdce. Anežky sa hlboko dotkli prosby zúfalého otca, ale keďže necítila žiadnu lásku k jeho synovi, klamnú nádej jej ústa vysloviť nemohli, a preto opakovala: „Nemôžem a nesmiem, lebo som už zasnúbená.“ Tu trápila miestodržiteľa zvedavosť, pýtal a vyzvedal, pátral a skúmal po tajnom ženíchovi, chcejúc ho zničiť. Našiel sa mrzký lichotník, ktorý z nenávisti proti Anežke miestodržiteľovi prezradil, že je ona kresťankou. Miestodržiteľ dal svätú Anežku, preto že bola kresťanka, pred svoju súdnu stolicu predviesť a kázal, aby obetovala bohom a upustila od svojej panenskej tvrdošijnosti. Vidiac, že na jeho rozkaz panna nič nedáva, dal doniesť tie najhroznejšie mučidlá, železné kliešte a škripce, dal pred jej očami hranicu dreva zapáliť, hroziac jej, že ju na tejto za živa dá spáliť, ak  sa kresťanstva nezriekne. Ona sa nezľakla pri pohľade na tieto nástroje, jej oko sa skvelo leskom nadšenosti a s oduševnením vyjadrila svoj úmysel, že chce nebeskému Ženíchovi v panenskej čistote zostať vernou. Prekvapený týmto neočakávaným odporom zvolal miestodržiteľ: “Sľúbila si večné panenstvo? Ale panny sú aj vestálky, choď a obetuj pred oltárom tejto bohyne a posväť jej život svoj, alebo bude po tvojej panenskej čistote,  vydám ťa verejnej rozpustilosti.“ Svätá Anežka na to dôstojne odvetila: „Pán Ježiš je príliš žiarlivý na čistotu svojich neviest, On ich nedá priviesť o cnosť čistoty panenskej, on je môj ochranca. Ty môžeš moju krv vycediť, to sa ti však nikdy nepodarí, aby si moje telo, ktoré zasvätené je Ježišu Kristu, znečistil.“

Reklama

Takto svedčila, pevne dúfajúc v božskú pomoc. Bol však nad ňou vyrieknutý súd. Miestodržiteľ, zúriac zlosťou, rozkázal, aby sa vyplnilo, čím sa jej vyhrážal. Odviedli ju na miesto verejnej rozpustilosti, ale tam sa stal zázrak! Keď jej sňali biely závoj z hlavy, kučeravé vlasy v zázračnej hojnosti splynuli z jeho hlavy okolo celého tela až po členky a zakryli ju akoby hodvábnym plášťom. Dom hriechu sa stal vďaka nej svätyňou, skutkami noci začernené steny sa zaskveli zázračným svetlom. Zjavil sa tu Anjel Pána, ktorý príbytok hriechu naplnil svojou žiarou a panne podal vrchné rúcho, biele ako sneh. Prišiel na to syn miestodržiteľa a s ním tlupa nehanebných mužov, avšak tí, zľaknúc sa, utiekli odtiaľ, a nezmyselný mladík, keď sa k nej približoval, bol zasiahnutý náhlym bleskom a polomŕtvy klesol na zem. Keď sa to dopočul miestodržiteľ, dal hneď pannu k sebe priviesť a pýtal sa jej na nešťastie, ktoré stretlo jeho syna. “Ženích, ktorého nevestu on chcel sprzniť, ho zastihol a potrestal”, odpovedala sv. Anežka. “Ak ho uzdravíš”, povedal jej prokonzul, “budem veriť, že ty si ho neučinila nešťastným svojimi čarami”. Na to panna pozdvihla oči k nebesám, modlila sa a mladík prišiel k životu a vzýval Ježiša Krista.  sprzniť chcel, zastihol ho a potrestal“, odpovedala sv. Anežka. „Ak ho uzdravíš“ , riekol k nej prokonzul, „budem  veriť, že si ho ty neučinila nešťastným čarami svojimi“. Panna na to pozdvihla oči k nebesám, modlila sa, a mladík prišiel k životu a vzýval Ježiša Krista. Miestodržiteľ ju chcel následkom toho na slobodu prepustiť, ale ľud, vzbúrený modlárskymi kňazmi, kričal: „Na smrť s čarodejnicou!“. A tak ju vydal zo strachu sudcovi Aspasiovi. Aspasius ju dal hodiť na horiacu vatru, avšak plameň sa jej panenských údov ani nedotkol. Vtedy rozkázal sudca vojakovi, aby jej svojím mečom preklal hrdlo. Krvácajúc z hlbokej rany klesla na zem, a jej čistá duša sa zasnúbila večne so svojím ženíchom, Ježišom Kristom.

V ôsmy deň po jej smrti, keď mesiačik rozostielal svoje vľúdne svetlo nad malou záhradkou neďaleko Ríma, v ktorej príbuzní sväté telo mučenice pochovali, sa skormútený otec a matka ponáhľali k hrobu milovanej dcéry. Tu v žiari mesiačka sa im zjavila svätá Anežka s malým bielym baránkom na ruke, obklopená zástupom panien. Na pamiatku tohto videnia sa žehnajú každý rok v kostole sv. Anežky dve malé jahniatka, z ktorých vlny sa zhotovuje sa pallium pre arcibiskupov, ktoré im pápež posiela a ktoré má pás, tri prsty široký, červenými a čiernymi krížmi pretkávaný, aký arcibiskupi nosia cez ramená na prsiach prevesený, na znamenie plnosti úradu arcibiskupského.

Relikviár Sv. Anežky v Ríme
Relikviár Sv. Anežky v Ríme

Od prastarých čias bola svätá Anežka vo veľkej úcte v Taliansku, v Španielsku a po celom Francúzsku. Učitelia sv. Ambróz, Hieronym, Augustín písali o nej ako o vzore nevinnosti. A vskutku niet nič krajšieho nad slabé dievča, ktoré vo víre pohanstva ostáva vo vernosti k Ježišovi Kristovi, utratiac radšej život než nevinnosť. Aj ty preto, drahý čitateľu, hlboko si cti túto čistú ľaliu, túto krásnu hviezdu na oblohe svätých, mysli často v tvojom duchu na ňu a pováž, ako pekné a bohumilé je srdce čisté. „Blahoslavení sú čistého srdca, lebo oni uvidia Boha.“ Ako je to s tebou, drahý čitateľu? Ty vieš, že si na obraz Boží stvorený. Nezneucťuješ tento obraz oplzlými rečami, myšlienkami, skutkami? Ty vieš, že si vykúpený krvou Ježiša Krista. Nezabíjaš svoju dušu telesnými rozkošami a vydávaš dielo vykúpenia na zmar? No vedz aj to, že nič nečistého nevojde do kráľovstva nebeského!

Karol Jerguš

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

14:56

Súd v Madride vo stredu informoval o prebiehajúcom prípravnom konaní voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Podozrieva ju z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. Informovala o tom agentúra AFP.

Madridský súd v krátkom vyhlásení spresnil, že vyšetrovanie vedené proti Maríi Begone Gómezovej sa začalo už 16. apríla a “podlieha príkazu na utajenie“. Bližšie detaily v tejto veci neuviedol.

14:40

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili historicky prvé pravidlá EÚ týkajúce sa boja proti násiliu na ženách. Ich cieľom je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a obete domáceho násilia.

Smernica požaduje zavedenie prísnejších zákonov proti kybernetickému násiliu, lepšiu pomoc pre obete a opatrenia na prevenciu znásilnení.

14:29

Z korupcie obvinený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostane vo väzbe prinajmenšom nasledujúce dva mesiace, a teda do 23. júna. Rozhodol o tom v stredu moskovský súd. Informovala o tom agentúra AP a stanica Sky News.

Podľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) je podozrivý z prijatia úplatku v obzvlášť veľkom rozsahu. Za tento trestný čin mu v prípade usvedčenia hrozí až 15 rokov väzenia.

Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
Na nedatovanej snímke vydanej 11. kanuára 2024 námestník ministra obrany Timur Ivanov v Moskv
14:20

Priame platby sa slovenským farmárom budú vyplácať aj po 30. júni. Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Informácie o nevyplácaní priamych platieb po júni označil Takáč za nepravdivé a zavádzajúce.

Výjazdové rokovanie vlády v Dolnej Krupej Takáč
Na snímke zľava riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Marek Čepko a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej
14:10

Strata amerického výrobcu lietadiel Boeing bola v 1. kvartáli nižšia, než sa očakávalo. Koncern uviedol, že jeho dodávateľský reťazec sa stabilizuje aj napriek kríze týkajúcej sa modelu 737 Max.

Strata v prvých troch mesiacoch 2024 klesla na 343 miliónov USD (321 miliónov eur), alebo 56 centov na akciu, zo 414 miliónov USD, alebo 69 USD na akciu.

14:02

Centrom Londýna sa v stredu preháňalo niekoľko splašených koní, utiekli britskej vojenskej jednotke Household Cavalry. Zranenia pri tom utrpelo päť ľudí, štyroch odviezli do nemocnice. Informoval denník The Telegraph.

Zvieratá zhodili svojich jazdcov počas ranného cvičenia. Pri incidente sa zranil najmenej jeden vojak.

splašené kone v Londýne
Na snímke dva splašené kone v uliciach Londýna
13:39

Vláda plánuje znižovať deficit verejných financií približne o 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Postupný pokles schodku pod 3 % HDP do konca volebného obdobia zabezpečí vystúpenie z očakávanej procedúry nadmerného deficitu. Zároveň sa tak stabilizuje vývoj dlhu, ktorý by mal inak naďalej rastúci trend až k 70 % HDP. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v Programe stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý v stredu schválila vláda.

13:38

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Výpomoc sa poskytne prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý v stredu schválila vláda.

13:37

Odborne spôsobilá osoba bude môcť vykonávať funkciu povereného zástupcu až pre troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Obchodníci so striebrom už nebudú mať povinnosť disponovať určeným meradlom a zosnulé osoby budú vyňaté z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov. Vyplýva to zo zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

13:35

Pri pobreží Tuniska našli v utorok telá 19 ľudí, informovala tamojšia pobrežná stráž. Informovala agentúra AP.

Telá našla v blízkosti prístavných miest Mahdíja a Sfax, druhého najväčšieho prístavného mesta v krajine, kde sa migranti v posledných týždňoch dostali do konfliktu s políciou.

13:28

Česká polícia odkryla česko-ukrajinský gang falošných bankárov, ktorí sú podozriví zo spáchania stoviek podvodov s úhrnnou škodou v desiatkach miliónov korún. Policajti zadržali 40 ľudí, časť z nich skončila vo väzbe. V stredu to uviedla hovorkyňa polície Královohradeckého kraja Iva Kormošová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali