Sv. Honoratus, biskup arelatský.

Sv. Honoratus, biskup arelatský.

Slovensko 26. júna 2016 (HSP/Foto: kj)

 

Svätý Honoratus pochádzal zo šľachtickej rodiny v terajšom Francúzsku. Jeho otec, bohatý a vážený pohan, ho dal dôkladne vyučiť, aby niekedy mohol vysoký úrad zastávať. Avšak Boh naložil s ním ináč.          

 

Reklama

Honoratus spoznal v styku s nábožnými kresťanmi ničomnosť modloslužby a dokonalosť Ježišovho učenia, a zaumienil si, že sa oddá službám pravého Boha. K rovnakému úmyslu naklonil aj svojho brata. Presvedčení  o pravde slov písma svätého, “kto miluje svet, v tom nie je lásky k Bohu“,  odhodlali sa obaja odobrať sa na osamelý statok na vidieku a tam v ústraní oddať sa modlitbe a rozjímaniu. Honoratov otec, zatvrdnutý pohan, bol proti úmyslu svojich synov a snažil sa poľovačkami, hrami a inými zábavami a rozkošami donútiť ich k životu svetskému. Bratia sa však nedali od svojho bohabojného života odstrašiť a priviedli to konečne svojou pokorou a trpezlivosťou tak ďaleko, že sami pohanskí rodičia začali si ich vážiť. Povesť ich cností im vydobyla všeobecnej chvály, touto chválou však oni pohŕdali. Keďže pred ňou nemohli doma ujsť, zaumienili si opustiť vlasť aj otcov dom otcovský. S jedným nábožným pustovníkom, ktorého si zvolili za svojho duchovného vodcu, vstúpili v Marseille na loď, s úmyslom preplaviť sa do Grécka, aby tam na nejakej púšti svetu neznámi Bohu žili. Na zdĺhavej ceste však ochorel Venantius, brat Honoratov, a umrel smrťou spravodlivého a aj Honoratus sám zachvátený chorobou, bol nútený vrátiť sa späť do svojej vlasti. Keď prišiel domov, šiel k svätému Leontinovi, biskupovi v meste Frejus, a radil sa s ním, aký spôsob života by si mal zvoliť. Od svätého Leontina sa odobral na ostrov Leriu a tam sa usadil.

 

Reklama

Tento ostrov bol doposiaľ celkom opustený, nebolo tam človiečika a ani iného stvorenia okrem jedovatých hadov. Avšak Svätý, plný dôvery v Boha, začal pôdu obrábať, čím jedovaté hady zmizli a skalnatá a neúrodná pôda vydávala obilie ako zrejmý znak božského požehnania. Tu pustilo sa za ním mnoho mužov horlivých za spasenie, ktorí sa zverili jeho vedeniu. S pomocou týchto mužov položil Honorat na tomto ostrove základ kláštoru, ktorý v neskorších dobách bol svetoznámy a vzišlo z neho behom času mnoho učených a svätých biskupov. Svätý Honorat bol všetkým svojim bratom najkrajším príkladom, zvlášť hlbokou pokorou, a preto len nerád a so zdráhaním dal sa za kňaza vysvätiť, pretože sa pokladal za nehodného tejto hodnosti. Vľúdnosťou a láskavosťou svojou, predovšetkým ale otcovskou opaterou o hmotné potreby bratov získal si srdcia všetkých. Čo usilovnosťou svojou vykonať nemohol, toho hľadel dôjsť modlitbou vytrvalou.

 

Na jeho vrúcnu modlitbu sa pustil pramienok sladkej vody zo skaly, a keď raz pre množstvo bratov chýbalo im potravy a Svätý nevedel, ako si pomôcť, okoloidúcemu žobrákovi dal predsa posledný groš s týmito slovami: „Viem, že je už niekto na ceste, aby nám doniesol nové prostriedky dobročinnosti.“  A vskutku, deň na na to k nim dorazilo veľké množstvo potravín.

Tak svätý život nemohol ostať skrytý, a keď v roku 426 umrel biskup arelatský Patroklus, ľud si za nového biskupa vyvolil svätého Honorata. Márne bolo všetko jeho zdráhanie a namietanie, musel prevziať tento svätý, ale obtiažny úrad. Úrad biskupský nijako však nezmenil jeho živobytie, áno, ešte viac rozmnožil jeho kajúce skutky, lebo láska svätého Honorata k Bohu a blížnemu stala sa ešte vrúcnejšou. Jeho svätý učeník Hilarius o ňom vo svojej chváloreči hovorí: „Keby som musel lásku viditeľne predstaviť, namaľoval by som tvár sv. Honorata.“

Láska strávila jeho sily natoľko, že upadol do ťažkej a smrteľnej nemoci. Kto by bol v stave opísať všetko, čo trpel? V najväčších bolestiach však vždy udržal spokojnosť ducha, trpezlivosť mu bola balzamom na rany, a svatému Hilariovi hovorieval: “Čo je to, čo ja, sluha ničomný, trpieť musím, v porovnaní s tým, čo trpeli mnohí Svätí pred svojou smrťou?“ A keď raz v ťažkej nemoci navštívili ho predstavení mesta a zámožní mešťania, a v tvári im zbadal útrpnosť kvôli jeho chorobe, napomenul ich nasledovne: “Na mne vidíte, jak chatrná je skrýša, v ktorej bývame. Z každého stupňa hodnosti, na ktorý sme sa v živote vyšvihli, zvrhne nás smrť. Tento osud nevládzu ani hodnosti, ani bohatstvá odvrátiť od nás, lebo on sa dotkne tak spravodlivého ako aj nespravodliveho, tak mocného ako slabého. K veľkej vďačnosti sme zaviazaní Ježišovi Kristovi, že nádejou nášho zmŕtvychvstania, ktorú svojím vlastným zmŕtvychvstaním potvrdil, obľahčuje nám smrť. Skrze to, že nám dal život večný, odstránil od nás hrôzu večného zatratenia. Žite teda tak, aby ste sa konca svojho života báť nemuseli.“ Celé tri roky trpel svätý Honorat, po troch rokoch ale odobral sa sladko a pokojne do života večného roku 429.

Reklama

„Čo je to, čo ja trpím, v porovnaní s tým, čo trpeli mnohí Svätí pred svojou smrťou!“ Týmito slovami sa upokojoval Honorat vo svojej chorobe. Vezmi si to aj ty, drahý kresťan, k srdcu, keď Pán navštívi ťa chorobou, a pováž, čo mnohí Svätí trpeli z lásky k Bohu. “Jedni,”  hovorí sv. Pavel, “boli mučení a prepustenie na slobodu nechceli prijať, aby sa dočkali lepšieho zmŕtvychvstania, druhí znášali potupu a prúty, k tomu okovy a žaláre, boli kameňovaní, na kusy rozsekaní, pokúšaní, mečom usmrtení. Blúdili po púšťach, vrchoch, po jaskyniach a dierach v zemi.”

Toto trpeli Svätí z lásky k Bohu. Vari by si ty tiež nechcel niečo znášať pre Neho? Svätý Honorat hľadel pokojne smrti v ústrety. Neboj sa ani ty smrti, keď by sa k tebe priblížiť mala. Naše sväté náboženstvo zbavilo smrť všetkej jej hrôzy, až zomrieť, ako ono hovorí, je toľko, ako vrátiť sa k Otcovi nebeskému. Otec Pána Ježiša je aj naším Otcom. K tomuto sa vraciame po našej smrti a v čase smrti naša duša len všedné rúcho zoblieka, aby rukami Otca bola ozdobená niekedy skvostnejším. Pomysli si, že smrť je vľúdne dieťa, ktoré ti tvoj Otec posiela, aby ti odkázalo, že si sa už dosť trápil, pracoval a staral sa, a teraz že je už na čase vrátiť sa do stánkov nebeských, aby si prijal odplatu večnú. Budeš sa ešte báť tohto dieťaťa ? Nie! veď vieš, že si stvorený pre večnosť.

Karol Jerguš

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali