Putin a Trump potvrdili zvrchovanosť, nezávislosť, jednotu, územnú celistvosť a svetský charakter Sýrie

Putin a Trump potvrdili zvrchovanosť, nezávislosť, jednotu, územnú celistvosť a svetský charakter Sýrie

Danang 11. novembra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/TASR/AP-Adrian Wyld/The Canadian Press via AP)

 

Prezidenti Ruska a Spojených štátov Vladimir Putin a Donald Trump v spoločnom stanovisku vyhlásili, že vyzývajú všetky krajiny, aby naďalej poskytovali humanitárnu pomoc Sýrii. Píše o tom agentúra TASS

Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin, americký prezident Donald Trump, vietnamský prezident Tran Dai Quang a čínsky prezident Si Ťin-pching kráčajú na spoločné fotografovanie počas summitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) vo vietnamskom Danangu

Komuniké prezidenti prijali v sobotu v rámci summitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) vo vietnamskom Danangu.

Reklama

Obaja najvyšší predstavitelia sa zhodne domnievajú, že je treba zmierniť utrpenie Sýrčanov, a apelujú na všetky členské štáty Organizácie Spojených národov, aby v nasledujúcich mesiacoch zvýšili svoj podiel na humanitárnej pomoci strádajúcim obyvateľom tejto blízkovýchodnej krajiny.

Konflikt v Sýrii nemá vojenské riešenie, uviedli v spoločnom stanovisku Putin s Trumpom. Obaja prezidenti dali vo svojom vyhlásení súhlas, aby z dôvodu zaistenia bezpečnosti amerických i ruských jednotiek naďalej fungovali už existujúce vojenské komunikačné kanály.

Reklama

Spoločné vyhlásenie, ktoré prezidenti Ruskej federácie a Spojených štátov amerických prijali v sobotu na okraji summitu APEC vo vietnamskom meste Danang, podčiarkuje, že Putin i Trump potvrdzujú, že treba naďalej pokračovať v úsilí o definitívne porazenie teroristickej organizácie Islamský štát, informuje agentúra TASS.

Lídri oboch krajín potvrdili okrem toho svoju oddanosť “zvrchovanosti, nezávislosti, jednote, územnej celistvosti a svetskému charakteru Sýrie” v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 2254.

Vyhlásenie obsahuje aj výzvu ku “všetkým sýrskym stranám”, aby sa aktívne zúčastňovali ženevského procesu.

 

Vietnam: Lietadlo s Trumpom pristálo v Hanoji, lídra čakajú rozhovory a banket

Lietadlo s prezidentom USA Donaldom Trumpom pristálo v sobotu v Hanoji, vietnamskom hlavnom meste. Trumpova prvá oficiálna návšteva Ázie sa týmto blíži ku koncu, informovala tlačová agentúra AP.

Reklama

Trump sa má v sobotu zúčastniť na štátnom bankete, v nedeľu má naplánované stretnutia s vietnamským prezidentom Tran Dai Quangom a premiérom Nguyenom Xuan Phucom. Trumpovou nasledujúcou zastávkou budú Filipíny, potom sa vráti naspäť domov do Spojených štátov.

Trump strávil prvú polovicu soboty stretnutiami so svetovými lídrami, ktorí sa zišli vo vietnamskom prímorskom meste Danang na summite Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC).

Prezident Trump v piatok v Danangu ostro kritizoval lídrov za chronické nekalé obchodné praktiky a za neférové obchodné politiky voči USA, ale takisto ich vyzýval, aby vyvíjali väčší tlak na Severnú Kóreu, nech sa vzdá svojho jadrového programu.

Šéf Bieleho domu sa tiež pri viacerých príležitostiach rozprával s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

 

Reklama
Putin ľutuje, že počas summitu vo Vietname nemal oficiálne stretnutie s Trumpom

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu vyhlásil, že neuskutočnenie oficiálneho stretnutia s prezidentom USA Donaldom Trumpom na ekonomickom summite vo Vietname je odrazom toho, že medzi oboma ich krajinami pretrváva napätie.

Putin a Trump mali vo vietnamskom meste Danang na summite Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) viacero krátkych neformálnych rozhovorov, a to v piatok večer a v sobotu. Avšak nemali oficiálne stretnutie vo dvojici, informovala tlačová agentúra AP.

Ruské tlačové agentúry citovali Putina, podľa ktorého neuskutočnenie oficiálneho stretnutia dokazuje, že americko-ruské vzťahy “sa ešte nevymanili z krízového stavu”.

Avšak podľa ruských agentúr Putin pripísal vinu za neuskutočnenie stretnutia s Trumpom aj tomu, že sa nepodarilo zosúladiť nabitý pracovný program oboch lídrov a neumožnili to ani “určité protokolárne záležitosti”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali